Dışişleri Bakanlığı’ndan Şili’ye 1915 olaylarıyla ilgili tepki

Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında, Şili'nin 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımlamasına karşı bir tepki ifade edildi.

disisleri habermeydan

Dışişleri Bakanlığı’ndan Şili’ye 1915 olaylarıyla ilgili tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı’nın resmi açıklamasında, Şili’nin 1915 olaylarını “soykırım” olarak adlandırmasına yönelik ciddi bir endişe ve itiraz dile getirildi. Gündemdeki açıklamada, 1915 olaylarının tarihi ve siyasi bağlamının dikkate alınması gerektiği, bu olayların soykırım olarak tanımlanmasının tarihî gerçeklerle uyumlu olmadığı vurgulandı. Ayrıca, Türkiye’nin, 1915 olaylarının uluslararası platformlarda tarafsız ve adil bir şekilde ele alınması gerektiği yönündeki tutumunun altı çizildi. Bununla birlikte, Şili’nin bu olayları soykırım olarak nitelendirmesinin, tarihsel gerçeklere dayanmadığı ve Türkiye’nin hassasiyetlerini yansıtmadığı ifade edildi. Açıklamada, Türkiye’nin 1915 olaylarıyla ilgili olarak samimi bir diyalog ve iş birliği içinde olduğu ve bu tür kararların dostane ilişkilere zarar verebileceği uyarısı yapıldı. Son olarak, Türkiye’nin tarihî gerçeklere dayalı bir yaklaşımı benimseyerek, 1915 olaylarını tarafsız bir şekilde ele alma çağrısı yapıldı. Bu doğrultuda, gelecek dönemlerde taraflar arasında yapıcı bir diyalog ve anlayışın sağlanması ve tarihsel gerçeklerin objektif bir şekilde ele alınması temennisinde bulunuldu.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yayınlanan yazılı açıklama şöyle:

Şili Temsilciler Meclisi tarafından dün (24 Nisan) kabul edilen ve 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıyan karar yok hükmündedir.

Parlamentoların tarihi yorumlama ve yargılama yetkisi bulunmamaktadır. Bu karar, soykırım suçunun ancak yetkili bir mahkeme tarafından hükme bağlanabileceğini öngören 1948 BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesine de aykırıdır.

Exit mobile version