Dışişleri Bakanlığı: AB’nin, ’KKTC’ açıklamasını tümüyle reddediyoruz

Avrupa Komisyonu, Kuzey Kıbrıs'ın Türk Devletleri Teşkilatı’na (TDT) gözlemci üye olarak alınmasına tepki gösterirken, Ankara AB'yi 'ikiyüzlülükle' suçladı.

Diisleri bakanligi Habermeydan

2009 yılında kurulan Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Özbekistan’dan oluşuyor. Macaristan ve Türkmenistan ise gözlemci üye statüsünde bulunuyor. Türk Devletleri Teşkilatı, 10 ve 11 Kasım’da Özbekistan’da toplandı ve üye devletler Kuzey Kıbrıs’ın grupta gözlemci üye olarak temsil edilmesi konusunda anlaştılar.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Peter Stano, Ankara’nın Kuzey Kıbrıs’ı Türk Devletleri Teşkilatı’na (TDT) gözlemci devlet olarak kabulüne ilişkin açıklamalarını kınadı. Sözcü Stano, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, “Teşkilat üyelerinin onayını bekleyen bu karar üzücü ve Teşkilat’ın birçok üyesinin toprak bütünlüğü ilkesine ve BM Sözleşmesine güçlü destek ifade ettiği gerçeğiyle çelişiyor” dedi.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Peter Stano, “AB, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca, AB’nin uluslararası hukukun bir konusu olarak yalnızca Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıdığını, en yüksek siyasi düzey de dahil olmak üzere defalarca açıkça belirtti” derken “Kıbrıs Türk ayrılıkçı varlığının uluslararası olarak tanınmasını kolaylaştıracak veya herhangi bir şekilde yardımcı olacak herhangi bir eylem, Birleşmiş Milletler himayesinde çözüm müzakerelerinin yeniden başlatılmasına elverişli bir ortam yaratma çabalarına ciddi şekilde zarar verir.” ifadelerini kullandı.

Sözcü Stano, ayrıca AB’nin siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon planına olan desteğini da yineledi. “Bunun alternatifi yok” dedi

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, AB’nin, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üyeliğine ilişkin yaptığı açıklamanın tümüyle reddedildiği belirtildi. Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye olması hakkında bugün AB Dış İlişkiler Servisi tarafından yapılan açıklamayı tümüyle reddediyoruz. Kıbrıs Adasındaki iki devletten biri olan KKTC’nin gözlemci üyeliğine ilişkin karar, 11 Kasım 2022 günü Semerkant’ta yapılan, Sayın Cumhurbaşkanımızın da katıldıkları Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesinde oybirliği ile alınmıştır. Zirve bildirisinde de ifade edildiği üzere, Kıbrıs Türkleri Türk dünyasının ayrılmaz bir parçasıdır, Türk Devletleri ile her alanda ilişki kurup geliştirmesi en doğal hakkıdır” denildi.
Birliğin iki yüzlülüğünü bir kez daha açıkça ortaya koyduğu kaydedilerek, “AB’nin, BM Genel Sekreterinin çağrısı hilafına Kıbrıs Türk halkının uluslararası toplumun saygın bir üyesi olmasını engellemeye çalışması iyi niyetle bağdaşmadığı gibi, GKRY’nin ve Yunanistan’ın kısır politikalarının esiri haline gelmiş olan birliğin iki yüzlülüğünü bir kez daha açıkça ortaya koymaktadır. Kıbrıs Adasında adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm ancak Kıbrıs Türk halkının 1963’ten beri gasp edilen müktesep egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesiyle başlayacak bir sürecin ardından sağlanabilir. Bunun için uluslararası toplumun artık Kıbrıs Rum tarafını Adanın tek sahibi olarak gören tavrından vazgeçmesi ve KKTC’nin tanıması gerekir. Türkiye her hal ve karda, KKTC’nin yanında durmaya ve tüm uluslararası platformlarda Kıbrıs Türkünün sesi olmaya devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

Exit mobile version