Covid-19 ve grip için tek aşı!

Pfizer ve BioNTech Kovid-19 ve grip salgınını hedef alan tek bir aşı için ortak çalışma başlattı.

asi habermeydan

Tek doz olarak tasarlanan mRNA Kovid-19 aşısı, grip aşı ve Omicron hatırlatma dozlarının karması olarak işlediği duyuruldu.

Alman ilaç üreticisi BioNTech’in yürüttüğü çalışmda, yeni karma aşının güvenliğini, tolere edilebilirliğini ve bağışıklık etkisini değerlendiriyor. ABD’de yürütülen çalışmalarda da 180 gönüllüye bir doz uygulama yapıldı.

Aynı zamanda Moderna Inc ve Novavax Inc, şirketlerinin böyle bir aşı üretmek için çalıştıkları bilgisi yayıldı.

Omicron aşısı da benzer bir süreçte üretildi

ABD’li ilaç üreticisi Pfizer ve Alman BioNTech, Omicron için ürettikleri aşı kapsamında benzer klinik çalışmalar yürütmüştü. Gönüllülerde seçilen yaş aralıkları benzerdi. 420 yetişkinde ilk doz ve hatırlatıcı doz  uygulanarak gelişip üretilen aşı piyasaya çıkmadan önce gerekli tüm testlerde başarılı olmuştu.

Kışın grip salgını ile bağışıklık düşüyor

Bilim insanları Omicron varyantının hızlı yayılışını incelerken, aşıdan ve doğal yolla sağlanan bağışıklıktan kaçabilen BA.4 ve BA.5 alt varyantlarını keşfetmişti.

İngiliz Profesör Tim Spector, “İnsanlar geçmişte bir enfeksiyon geçirmiş ve aşıları tam olsa bile, virüse yakalanabiliyor. Bu nedenle herkes pandemi kurallarına uymaya devam etmeli”  şeklinde uyarıda bulundu.

‘Koronavirüs salgını hiç bir yerde bitmedi’

Dünya Sağlık Örgütü de (DSÖ) Temmuz ayında, korona virüsün hala küresel bir acil sağlık sorunu olduğunu belirtmişti.

Omciron’un alt varyantlarının hızla yayılışına da dikkat çekti. DSÖ, ‘Koronavirüs salgını hiç bir yerde bitmedi’ diyerek uyarıda bulunmuştu.

Exit mobile version