Çin’de korona yeniden hortladı! Kısıtlamalara karşı ülke çapında protestolar başladı

"Sıfır vaka" politikasının benimsendiği Çin'de vakaların yeniden artmasıyla sıkı tedbirler geri döndü. Karantina tedbirlerini protesto eden yüzlerce kişi Şanghay'da sokağa çıkarken, ülke çapında da protestolar başladı.

cin protesto habermeydan

Çin’in katı koronavirüs kısıtlamalarına karşı protestolar üçüncü gününde artıp birkaç şehre yayılırken, Şanghay’da yüzlerce protestocu ve polis çatıştı.

Pandeminin ortaya çıkışından neredeyse üç sene sonra Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in imzası olan sıfır Kovid politikasına dair hayal kırıklığı artarken, Çin’de son on senede yaşanmamış bir protesto dalgası görülüyor.

PROTESTOLAR ÜLKE ÇAPINDA YAYILDI

Geçen hafta Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’de karantina altında olduğu iddia edilen apartmanda çıkan yangında, 10 kişinin hayatını kaybetmesinin üzerine Kovid-19 önlemlerine karşı protesto ve tepkiler ülke genelinde başladı. Protestolar Pazar günü Şanghay, Pekin, Chengdu, Wuhan ve Guangzhou gibi şehirlerde yaşandı.

Protestocular, “Biz sadece temel insan haklarımızı istiyoruz. Test yaptırmadan evlerimizden çıkamıyoruz.” sloganları attı.

Protestolara katılan bir kişi, “Buradaki insanlar şiddet yanlısı değil ama polis onları sebepsiz yere tutukluyor.” dedi.

Cumartesi günü, Şangay’daki protestocular, “PCR testi yok, özgürlük istiyoruz! Özgürlük! Özgürlük!” sloganları attı.

Ülkede 40 bin 347 vaka ile günlük yeni bir rekor kırıldı.

SIFIR VAKA POLİTİKASI

Koronavirüs salgınında ilk vakaların bulunduğu Çin, vaka sayısı nüfusuna oranla az olmasına rağmen, “sıfır vaka” olarak isimlendirilen katı salgın kontrol önlemlerini uygulamayı sürdürüyor.

Koronavirüs vakalarını ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi amaçlayan strateji, karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması veya kapalı devre sürdürülmesi gibi katı ve geniş ölçekli önlemleri gerektiriyor. Önlemler, yaşamın olağan akışına müdahaleye ek olarak ekonomik maliyeti sebebiyle de tartışmalara sebep oluyor.

Diğer ülkeler virüsle belirli uyum içinde yaşamaya, hayatın akışını ve ekonomik faaliyetleri aksatacak kontrol tedbirlerinden kaçınmaya yönelik stratejileri uygularken Çin, salgının başından itibaren başvurduğu önlemleri devam ettirmekte ısrar ediyor.

 

Exit mobile version