Çin’de korona protestoları: Neden boş kağıt eylemlerin sembolü oldu?

Dünyada geniş çaplı protestolarda genellikle bir obje eylemlerin sembolü haline gelebiliyor. Geçmişte Hong Kong'da şemsiye, Tayland'da plastik ördek ve Belarus'ta çiçekler çeşitli eylemlerin sembolü olmuştu. Geçen haftadan bu yana Çin'de giderek yayılan korona karşıtı protestolarda ise bu obje bomboş bir kağıt parçası.

cin beyaz kagit habermeydan

Geçtiğimiz hafta Çin’in batısındaki Sincan bölgesinde meydana gelen bir yangında 10 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine ülkenin pek çok bölgesinde hükümet ve izlediği sıkı Covid politikaları hararetli bir şekilde protesto edilmeye başlandı.

Kamuoyunda, yangın sırasında Urumçi kentindeki gökdelende yaşayanların Covid kısıtlamaları kapsamında binanın kilitlenmiş olması sebebiyle kaçamadıkları ve bu nedenle hayatlarını kaybettikleri kanısı yaygın.

Ölenleri anmak için Pazar akşamı Şanghay kentinde bir araya gelen protestocuların ellerinde boş kağıtlar vardı.

Ülkenin başkenti Pekin’de, bir zamanlar Devlet Başkanı Şi Cinping’in de eğitim aldığı Tsinghua Üniversitesi’nin önündeki protestolarda da eylemciler boş kağıt akımına devam etti.

Protestolar esnasında çekilen bir videoda genç bir kadın, doğudaki Zhejiang eyaletine bağlı Vuzhen kasabasının sokaklarında bilekleri zincirlenmiş ve ağzı koli bandıyla bağlanmış bir şekilde yürürken görüntüleniyor. Kadının elinde boş bir kağıt parçası var.

Boş kağıt kullanımı esasında 2020 Hong Kong eylemlerine dayanıyor

O zamanlarda Hong Kong’un yeni ulusal güvenlik yasalarına karşı çıkan eylemciler, yetkililerin 2019’da başlayan kitlesel protesto hareketiyle alakalı sloganları yasaklamasının üzerine eylemlere ellerinde bomboş kağıtlarla katılmıştı ve bu bir hareket haline gelmişti.

Bazıları bu hareketin sadece muhalefetin susturulmasına tepki olmadığını, aynı zamanda yetkililere bir meydan okuma olduğunu savunmuştu.

“Hiçbir şey söylemeyen bir pankart tuttuğum için beni tutuklayacak mısınız gerçekten?” sorusu sıkça yinelenmişti.

Şanghay’daki protestolara katılanlardan biri, “Kağıtların üzerinde hiçbir şey yazmıyor ama hepimiz aslında ne yazdığını biliyoruz” diyor.

Pekin protestolarına katılan 26 yaşındaki Johnny ise boş kağıdın “söylemek istenen ama söylenemeyen her şeyi temsil eder hale geldiğini” ifade ediyor.

Diğer taraftan kağıt üreten Şanghay M&G adlı şirket, ulusal güvenlik sebebiyle bütün A4 kağıt satışlarını durdurduğu iddialarını yalanlamak durumunda kaldı.

M&G yetkilileri, üretim ve faaliyetin normal bir şekilde sürdüğünü ve söylentiyi başlatan internette dolaşan sahte bir belgeyi polise bildirdiklerini iletti.

Boş kağıt, bir sembol olarak hala devleti destekleyenler ve protestoları kınayanlar tarafından hedef gösteriliyor.

Cumartesi günü ülkenin doğusundaki Nanjing kentindeki Çin İletişim Üniversitesi’nde çekildiği bildirilen bir videoda, kimliği belirsiz bir adamın hiddetle bir protestocudan boş bir kağıt parçasını kaptığı ve sonrasında hızla uzaklaştığı görüntüleniyor.

Aynı akşam ilerleyen saatlerde çekilen bir başka videoda ise onlarca öğrenci kampüste ellerinde beyaz kağıtlarla sessizce duruyor.

Pekin’in sansür makinesi tarafından engellenen göstericiler, Çin’in sert Covid politikalarına dair alaycı destek ifadeleri de dahil olmak üzere çeşitli başka yollardan hükümeti eleştirmeye devam ediyor.

 

 

Exit mobile version