CIA’in Eski Ajanı Edward Snowden Rusya Vatandaşı Oldu!

ABD istihbaratından bilgi kaçırmasıyla tanınan Edward Snowden'a Rusya vatandaşlığı verildi.

snowden rusya 1

Geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yayınladığı bir kararname; Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) gündeme bomba gibi düştü. Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı’ndan (CIA) olaylı ayrılışıyla tanınan Edward Snowden’a Rusya vatandaşlığı verildiği, Vladimir Putin’in imzaladığı kararnamedeki maddeler arasında yerini aldı. ABD’de istenmeyen adam ilan edilen ve uzun bir süredir hapis istemiyle yargılanması planlanan Snowden’ın Rusya’da yaşadığı bilinmekteydi. Bu haberle birlikte ünlü hackerın Rusya’daki ikameti resmiyet kazandı.

Avrupa’nın popüler haber ajanslarından Euronews’tan çıkan haberde; Putin’in kararnamesinin ardından Snowden’la birlikte toplamda 75 kişinin Rusya vatandaşlığına geçti. ABD’nin yıllardır casusluk suçuyla yargılamak için aradığı Edward Snowden’ın; 2013’te Rusya’ya kaçtığı ve 9 yıldır burada yaşamını sürdürdüğü biliniyor. CIA’de siber güvenlik uzmanı olarak görev yapan Snowden; o dönem CIA’in arşivlerinde bulunan Ulusal Güvenlik Dairesi’nin izleme kayıtlarını ifşa ettiği için kurumdan atıldı. ABD’de hapse atılacağının kesinleşmesinin ardından, yıllardır Rusya’da siyasi sığınmacı olarak yaşamaya başladı.

ABD ve Rusya arasında sanık iadesi anlaşmasının bulunmamasının, Snowden’ın bu ülkeyi tercih etmesindeki en önemli sebep olduğu biliniyor. Snowden’ın yazdığı “Everything You Know about the Constitution is Wrong” (Anayasa Hakkında Bildiğiniz Her Şey Yanlış) kitabı tüm Dünya’da büyük ses getirmişti. Özellikle de siber güvenlik konusunda tedirgin olan toplumlar; ünlü hackerın derlediği bu bilgiler sonrasında ABD’nin ve internetin güvenlik önlemlerine karşı şüpheyle yaklaşmaya başladı. Bu kitabın yayınlanmasının ardından, Snowden’ın hakkındaki iddianame de genişletildi. Eski CIA ajanı, ülkesine dönmesi halinde 30 yıl hapisle yargılanacak.

Edward Snowden: Çocuğumu Amerikalı Gibi Büyütmek İstiyorum!

Vatandaşlık alma süreci Putin’in kararnamesiyle resmiyet kazanan Snowden; konuyla alakalı Twitter’daki resmi sayfasında açıklamalar yaptı. Karısıyla birlikte ABD’den ve çocuklarından uzakta kaldıklarını belirten Snowden; Rusya vatandaşlığı sonrasında oğullarına kavuşabilme ihtimallerinin artmasından dolayı sevinçli olduğunu söyledi. Eşi Linda ve kendisinin hala Amerikalı olduğunu ve ABD değerlerine sadık kaldıklarını açıklayan Snowden; bu durumun Rusya vatandaşlığıyla da değişmeyeceğini dile getirdi. Çocuklarının Rusya’ya gelmesi durumunda kendi kültürleriyle yetiştirmeye devam edeceklerini söyleyen eski CIA ajanı; özellikle de ABD’nin kuruluş ilkesi olan ifade özgürlüğünü asla unutmayacağının altını çizdi.

Edward Snowden Kimdir?

1983 doğumlu Edward Snowden, CIA ve NSA (Ulusal Güvenlik Merkezi) belgelerini tüm Dünya’ya yaymasıyla adını duyurdu. ABD tarihindeki en büyük internet sızıntısını gerçekleştirdiği bilinen Snowden; elde ettiği belgeleri ABD ve İngiltere menşeili gazetelerle paylaştı. Bu sayede ABD istihbaratının tüm Dünya‘daki internet kayıtlarına ulaşabildiği ve Dünya’daki hiçbir şeyin gizli kalamayacağı ortaya çıktı. Haberin yayılması sonrasında ABD yargısının kıskacına giren ünlü hacker; 2013 yılında Wikileaks belgelerini yayınlayan Julian Assange’ın tavsiyesiyle Rusya’ya gitti.

Snowden’ın ABD istihbaratı ve devlet işleyişinde yarattığı tahribat; yaklaşık 10 yıldır etkisini sürdürmekte. 2014 yılında Sivil Cesaret Berlin Ödülü’ne layık görülen eski CIA ajanı; aynı yılda çekilen Citizenfour belgeseliyle de sızıntı sürecinin filme aktarımında başrolü oynamıştır. 2016 yılında Oliver Stone’un çektiği Snowden filmi ise; sızıntıların kamuoyuna servis edildiği günleri anlatmaktadır.

Exit mobile version