Bulgaristan’da Gündem Yeniden Seçim!

Geçtiğimiz yıl 3 kez seçim yapan Bulgaristan, bu yıl bir kez daha seçime gidecek.

bulgaristan1

Bulgaristan‘da geçtiğimiz yılın gündemini, birbiri ardına yapılan seçimler oluşturmuştu. Kasım 2021’de yapılan seçimlerden sonra suların durulduğu düşünülse de, yönetimin yeniden değişeceği ve seçime gidileceği Cumhurbaşkanı Radev tarafından kesinleştirildi. Başbakan Kiril Petkov’un istifasının ardından hükûmet kurma çabaları sonuçsuz kalan ülkede; yaklaşık 11 aylık bir aranın ardından seçim hazırlıkları başladı. Petkov’un istifasını kabul eden Radev; parlamentoyu feshetme hakkını kullandı ve genel seçim sürecini resmen başlattı.

Petkov’un dörtlü koalisyon kurması sonucunda oluşan hükûmet, Temmuz ayına dek çalışmalarını sürdürdü. Koalisyonun büyük ortağı Değişime Devam partisinin başkanlığını üstlenen Petkov; koalisyon ortaklarından Böyle Bir Halk Var partisinin çekilmesi sonrasında gelişen süreci yönetemedi. Kurduğu yeni hükûmetin güvenoyu alamaması; Petkov’un da başbakanlık yetkisini bırakması sonucunu doğurdu. Cumhurbaşkanı Radev’in yeniden yetkilendirdiği Petkov; yaptığı yeni listeyle de sonuç alamadı. Seçimlerde ikinci parti olarak konumlanan Avrupalı Gelişim İçin Yurttaşlar partisini başkanı Boyko Borisov da kabine kurma girişimlerinden sonuç alamadı.

Bu sürecin sonunda Petkov’un istifasını resmiyete döken Rumen Radev; genel seçim için tarihin belirlenmesinde de önayak oldu. 2 Ekim tarihinde genel seçime gidecek olan ülke; bu tarihe kadar geçici hükûmetle yönetilecek. Gılıb Donev’in geçici başbakan olarak yetki aldığı ve kabinesini de kısa bir süre içerisinde kurduğu da Bulgaristan kaynaklarınca doğrulandı. Cumhurbaşkanı Radev’le birlikte hükûmet listesini hazırlayan Donev; geçiş sürecinde devletin işleyişini tesis etmesi amacıyla göreve getirildi.

2 Yılda 4. Seçim!

Kiril Petkov’un kurduğu dörtlü koalisyon, seçimlerden yaklaşık bir ay sonra resmiyete kavuşmuştu. Bu sürecin ardından yalnızca 6 ay koltukta kalabilen Petkov; koalisyondan kayıp yaşaması sebebiyle başbakanlığı bırakmak zorunda kaldı. Kamuoyunda da seçim isteğinin kısa bir süre içerisinde yeniden artması; bu sürecin kaçınılmaz olmasının zeminini hazırladı. Boyko Borisov’un başbakanlıktan ayrılmasının ardından birbiri ardına seçimler yapan Balkan ülkesi; bu seçimlerin sonuncusu haricinde hükûmet kurma yetisini sandıktan çıkaramamıştı. Sonuncusunda ise sandıktan hükûmet çıkmasına rağmen; kurulan koalisyonun sağlam olmaması nedeniyle yeniden seçim ortamı oluştu.

14 Kasım 2021’den bu yana meclis ve kabine seçimi için oy kullanmayan Bulgaristan halkı; yaklaşık 11 aylık aranın ardından yeniden sandık başında yer alacak. Kasım ayında aynı zamanda Cumhurbaşkanı seçimi de yapan Bulgaristan; o dönem seçilen Rumen Radev’le ikinci dönemini geçiriyor. Radev döneminde pek çok kez seçim krizine giren ülkede; Cumhurbaşkanı yetkisiyle kurulan geçici hükûmetlerin görevde kalış süresi, siyasilerin üstüne çıktı. Bir dahaki seçimde bu durumun yaşanmamasını dileyen Bulgaristan halkı; önceki seçimlerdeki katılım oranlarıyla da tepkilerini ortaya koymuşlardı.

Bulgaristan’da yaşayan Türkler ise, bu seçimlerde ağırlıklı olarak Hak ve Özgürlükler Hareketi’ne oy vermeyi planlıyor. Son dönemde ortaya çıkan ve yoğun bir destek kazanmayı başaran DOST Partisi de, son seçimde kaybetmeye başladığı ivmenin de gerisine düşebilir. %15 seviyelerini test eden Türk partileri; seçim sonuçlarında genellikle üçüncü sırayı alıyor. Geçmişte Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin hükûmetlere temsilci verdiği de görülürken; son Cumhurbaşkanlığı seçiminde Mustafa Karadayı’nın %10 oy alması da dikkat çekmişti.

Exit mobile version