Brezilya’da Başkanlık Seçimini Lula da Silva Kazandı!

Brezilya'da devlet başkanlığı seçiminin ikinci turu dün yapıldı. Yüzde 50.83 oy oranına ulaşan Lula da Silva, ikinci kez ülkenin başına geçti.

brezilya lula

Brezilya’da merakla beklenen devlet başkanlığı seçimleri tamamlandı. İlk turu önde kapatmayı başaran Lula da Silva; ikinci turda da rakibi Bolsonaro’yu geride bıraktı ve seçimi kazandı. Seçimi kazanması sonrasında kendisini destekleyenlerle buluşan Lula da Silva; ülkede hiç kimse üzerinde ayrımcılık yapmadan yöneteceğini açıkladı. Bolsonaro dönemi öncesinde de başkanlık yapan Lula; yakın döneme dek cezaevindeydi. Konuşmasında hapiste olduğu dönemleri de hatırlatan Brezilya’nın yeni devlet başkanı; bu durumdan halk sayesinde kurtulduğunu belirtti.

2 Ekim’de düzenlenen ilk turda ilk iki sırayı alan Lula ve Bolsonaro; hiçbir adayın yüzde 50 oy alamaması üzerine ikinci tur seçiminde tekrar halkın huzuruna çıktı. Bir önceki başkan olan Lula ve günümüze dek bu görevi sürdüren Bolsonaro; ikinci turun sayımında kıran kırana bir rekabete girdiler. Sayımların ilk anında Bolsonaro’nun önde göründüğü seçimlerde, sonraki aşamalarda Lula da Silva farkı kapattı. Sandık sayısı yüzde 90 civarına geldiğinde ise Lula’nın öne geçtiği sonucuna ulaşıldı. Seçimin nihai sonucunda ise, yüzde 50.83 oya ulaşan Lula’nın galibiyeti netleşmiş oldu.

Solun temsilcisi olarak adaylık kampanyasını yürüten Lula da Silva; galibiyetinin ardından destekçilerinin sokağa dökülmesini sağlayacak bir sevince yol açtı. Seçimlerin ardından galip gelen taraf olarak destekçileriyle toplandığı alanda açıklamalar yapan Lula; halkın tamamına birlik mesajı verdi. Ülkedeki tüm sorunları el ele çözebileceklerini belirten yeni başkan; ekonomi ve iklim değişiklikleri gibi önemli sorunların tüm Brezilya halkının çıkarına çözümlerle giderileceğini vurguladı.

Lula da Silva: Diriliş Süreci Yaşadım!

4 yıl önceki seçimde Bolsonaro’ya karşı kaybeden Lula da Silva, sonraki süreçte ise yolsuzluk iddiaları sebebiyle hüküm giymiş ve bir süre cezaevinde kalmıştı. Bu süreç hakkında da açıklamalarda bulunan Lula; bir diriliş süreci yaşadığını ve bu süreci başarıyla atlattığını belirtti. Kendisini muhalefetteyken “diri diri gömmeye çalışanların” olduğunu söyleyen da Silva; zor da olsa ülkedeki barışı tesis etmenin yollarını aramaktan çekinmeyeceğini dile getirdi.

1 Ocak 2023’te görevi Bolsonaro’dan devralacak 77 yaşındaki siyasetçi, bu tarihten itibaren tüm Brezilya’nın başkanı olacağının sinyalini verdi. Kendisine oy verenler ya da vermeyenler diye bir ayırım yapmanın söz konusu olamayacağının altını çizen Lula; 215 milyon Brezilyalı’nın tek bir ülke, tek bir halk olduğunu da vurguladı. Yaşadıkları anı Brezilya tarihinin önemli bir dönüm noktası olarak yorumlayan Lula; bugün itibarıyla ülkede tek bir kazanan olduğunu ve bu kazananın halk olduğunu da sözlerine ekledi. Kazandığı seçimde kendisini destekleyenleri de anmayı ihmal etmeyen Lula da Silva; kendi partisi olan İşçi Partisi ve destekleyenlerin de üzerinde bir birlik oluşması sayesinde bu sonucu aldığını da basın mensuplarına ve dinleyenlere aktardı.

İlk turda yüzde 48.43 oy almayı başaran Lula da Silva; aşırı sağ bloğu temsil eden Jair Bolsonaro’yu 5 puan farkla geçmişti. Yüzde 4 ve yüzde 3 oy alan iki adayın desteğini Lula’dan yana açıklamasına rağmen, sonuçlarda puan farkının yüzde 1.5’a kadar düştüğü görüldü. 156 milyon seçmeni bulunan Brezilya; iki turda sona eren başkanlık seçimiyle birlikte, ülkedeki gerilimli siyaset ortamını sona erdirmeyi hedefliyor.

Exit mobile version