BMGK’dan Netanyahu’ya sarı kart!

Biden yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde ilk kez İsrail aleyhine Gazze'de ateşkes çağrısı yapan bir kararın geçmesine izin vererek Netanyahu hükümetine bir uyarı mesajı göndermiş oldu.

bmgk habermeydan

BMGK’dan Netanyahu’ya sarı kart…

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu arasındaki ilişki, uzun yıllara dayansa da sıcaklık ve samimiyet bakımından pek parlak değil. Bu durum hem Washington’da hem de Tel Aviv’de biliniyor.

Geçmişte, Başkan Biden’ın Netanyahu’ya sarılması gibi olağanüstü durumlar yaşanmış olsa da, son zamanlarda Biden’ın Netanyahu ve hükümetine olan rahatsızlığı artmış durumda. Biden, Aralık ayından itibaren Netanyahu’nun politikalarını açıkça eleştirmeye başladı. Biden’ın, “Kendisi iyi bir dost ama değişmesi gerektiğini düşünüyorum, hükümeti de. Gelişigüzel saldırılar sebebiyle (İsrail) dünya genelinde destek kaybediyor” şeklindeki sözleri, Netanyahu için bir uyarı niteliği taşıyordu.

İsrail’in Gazze’de 1.5 milyon insanı açlığa mahkum etmesi ve Batılı müttefiklerin yardım tırlarını engellemesi gibi durumlar, ABD’nin İsrail’e yönelik eleştirilerini artırdı. Geçen ay ABD’nin, insani yardım sağlamak amacıyla hava yoluyla müdahale etmek zorunda kalması da dikkat çekti. ABD’nin, her yıl milyarlarca dolar yardım yaptığı İsrail’e bile insani yardım konusunda etkili olamaması, İsrail politikasının sorgulanmasına neden oldu. Bu durum, Biden’ın seçim stratejistleri arasında endişe yarattı, özellikle de Müslüman Amerikalıların yoğun olduğu Michigan eyaletindeki protesto oylarının artmasıyla.

Netanyahu’nun Refah operasyonu planlarına ilişkin belirsizlikler, ABD’nin sabrını taşıran son damla oldu. Beyaz Saray, net bir askeri plan görmeyi talep ettiği halde Netanyahu’dan beklediği cevabı alamayınca harekete geçti. ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde üç farklı ateşkes tasarısını veto ederken, pazartesi günü “Ramazan ayı için derhal ateşkes” talebini reddetmemek suretiyle Netanyahu’ya bir mesaj gönderdi.

Ancak ABD’nin BMGK’deki oyunda ‘çekimser’ olması, İsrail politikasında köklü bir değişiklik anlamına gelmiyor. Bununla birlikte, Biden yönetimi uzun süredir dikkate alınmayan ve iç ve dış politikada zorluklar yaratan Netanyahu hükümetine bir uyarı göndermiş oldu.

 

 

Exit mobile version