Birleşmiş Milletler açlık felaketinin istatistiklerini paylaştı

Uzun süren uyarıların ardından, BM'nin desteğiyle hazırlanan bir rapor, Gazze'deki insani krizin, insan eliyle yaratılan bir açlık felaketine neden olduğunu kanıtlayan net istatistikler sunuyor.

gazze habermeydan 1

Birleşmiş Milletler açlık felaketinin istatistiklerini paylaştı.

BM’nin desteğiyle hazırlanan rapor, Gazze’deki insani facianın, insan eliyle yaratılan bir açlık krizine dönüştüğünü belgeliyor. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İsrail’in Gazze’deki açlığı bir savaş silahı olarak kullanmasının “makul” bir argüman olduğunu dile getiriyor. Türk, bu durumun eğer niyeti açıkça gösterilebilirse, açlığın silah olarak kullanılmasının savaş suçu anlamına geldiğini vurguluyor. Raporda, İsrail’in üzerine düşen yasal sorumlulukları yerine getirmesi gerektiği, sivilleri koruma ve ihtiyaç sahiplerine insani yardım sağlama yükümlülüğüne vurgu yapılıyor. Ancak İsrail hükümeti, BM raporlarını ve uyarılarını reddederek, uluslararası yardımların Gazze’ye geçişine izin verdiklerini savunuyor.

Gerçekte, Gazze’ye yardım ulaştırılmasını engelleyen bir dizi bürokratik engel bulunuyor ve bu durum, insani yardımın etkili bir şekilde dağıtılmasını engelliyor. Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması’nın raporu, Gazze’nin feci bir gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olduğunu ve açlık faciasının önümüzdeki haftalarda her an gerçekleşebileceğini belirtiyor. Gazze’deki çocuklar, yetersiz beslenme ve tıbbi bakım eksikliği nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşıyorlar. İsrail, Gazze’ye uluslararası yardımların geçişine izin vermekle birlikte, bu geçişin sınırlamaları ve engelleri nedeniyle yardımların etkili bir şekilde dağıtılmasını engelliyor.

Raporda, İsrail’in Gazze’deki sivil halkı koruma ve ihtiyaç sahiplerine insani yardım sağlama yasal sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiği vurgulanıyor. Ancak İsrail hükümeti, BM raporlarını ve uyarılarını reddediyor ve yardımların Gazze’ye ulaştırılması sürecindeki engellerin meşru olduğunu savunuyor. Bu durum, Gazze’deki insani krizin derinleşmesine ve sivillerin yaşam koşullarının daha da kötüleşmesine neden oluyor. Gazze’deki insani faciayla ilgili kaygılar, geçen hafta bir dizi harita, tablo ve istatistikle birlikte yayımlanan raporla derinleşti. Raporla, İsrail’in müttefiklerinden gelen uyarılar yoğunlaştı. İsrail’e, sivilleri ya patlayıcılar ya da açlık nedeniyle ölümden korumak için savaşma biçimini değiştirmesi gerektiği söylendi.

Exit mobile version