Berlusconi’den Adaylık Sinyali

İtalya'nın en uzun süre başbakanlık yapan siyasetçisi Silvio Berlusconi, senatör olmak için adaylığını koyuyor.

berlusconi

İtalya tarihinin en uzun süre başbakanlık yapan ismi konumundaki Silvio Berlusconi; Eylül ayındaki genel seçimlerde senatörlüğe adaylığını koyacağını açıkladı. Geçtiğimiz günlerde İtalya’da bir radyo programına katılan Berlusconi; partisinden gelen isteği kıramadığını ve 25 Eylül’de yapılacak seçimlerde aday olacağını söyledi. 85 yaşındaki siyasetçi, Forza Italia partisinin başkanlık koltuğunda oturmayı sürdürüyor. Merkez sağdaki ittifak içerisinde de etkili bir konumda olması beklenen Berlusconi’nin; bu süreçte yeniden başbakanlık veya üst makamları düşünmediği de katıldığı programda açıkladığı bir diğer konu oldu.

1994 yılından bu yana İtalya siyasetinde etkili olan ünlü iş insanı Silvio Berlusconi; sahibi olduğu medya kuruluşlarının etkisini de başarıyla kullanması sayesinde başbakanlık pozisyonunda uzun yıllar görev yaptı. İtalya’nın cumhuriyet sistemindeki en uzun süreli başbakanı olan Berlusconi; 2013-2019 yılları arasında yolsuzluk nedeniyle siyasi yasaklı konumuna düşmüştü. Bu süreçte senatörlükten de men edilen İtalyan siyasetçi, aynı dönemde sahibi olduğu Serie A ekibi Milan’ı da Çinli yatırımcılara satmıştı. 2019 itibarıyla İtalyan siyasetinde varlığını yeniden gösteren Berlusconi; aynı yıl yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde parlamenter olmayı başarmıştı.

Dünya kamuoyunun “Bunga Bunga Skandalı” olarak bildiği olaylardan sonra maddi kayıplarıyla ve aldığı cezalarla gündeme gelen Berlusconi; başında olduğu Forza Italia partisiyle yeniden İtalya seçmeninin karşısına çıkacak. Partinin yaşanan skandallara rağmen yüzde 7-9 civarında oy alabilmesi, Berlusconi’nin de etkili bir konumda kalmasına önayak oldu. Medyadaki etkisinin de büyük olduğu gözlemlenen 85 yaşındaki siyasetçi; bu yılki seçimlerde de merkez sağ bloğun temsilcilerinden biri olmaya devam edecek. Berlusconi’nin, son dönemde İtalya futboluna da Monza kulübüyle bir kez daha yatırım yaptığı biliniyor.

İtalya’da Aşırı Sağ ve Merkez Sol Kapışması

Seçimler öncesinde İtalya’da yapılan anketler, seçim dinamiklerinin değişmeye başladığını göstermekte. Aşırı sağ kanadı temsil eden Giorgia Meloni’nin İtalya’nın Kardeşleri (FdI) partisi; kamuoyu yoklamalarında birinci sırada çıkıyor. İkinci sırada ise merkez sol ittifakın çatı partisi konumundaki Demokratik Parti yer alıyor. Demokratik Parti’nin genel başkanı Enrico Letta ve FdI başkanı Giorgia Meloni arasındaki tartışmaların gitgide yoğunlaştığı; bu nedenle de sert bir seçim ortamıyla Eylül ayına gidildiği görülmekte.

Oy oranlarının birbirine yakın olması ve hükümet kurma pratiklerinin belirsizliği, İtalya gündeminin daha da karışık bir zemine gideceğini işaret etmekte. Meloni’nin anti demokratik olmayacağını ve bu iddiaların yalan olduğunu söylemesi, İtalya’da tartışmaların alevlenmesine yol açtı. Letta’nın da Meloni’yi Avrupa’daki diğer aşırı sağcı partilere benzetmesi ise; rekabetin dozunu daha da arttırdı. Letta’nın “makyajlı demokrat” sözlerine sert yanıtlar veren Meloni; Demokratik Parti liderinin çelişkili birisi olduğunu açıkça söyledi.

Mario Draghi’nin istifa etmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Matarella tarafından parlamentonun feshedilmesi; seçim sürecini 2023 Ocak’tan 2022 Eylül’e çekti. Bu süreçte oluşan dinamiklerde aşırı sağın liderliği söz konusu. Ancak Demokratik Parti’nin yalnızca 1-2 puan geriden gelmesi de, FdI’nın hükûmet kurmasına engel olma ihtimalini arttırıyor. Merkez sağ ittifakının toplam oylarının da %20’leri geçmesi, seçimler sonrasında ilerleyecek sürecin çok daha karmaşık olacağını işaret ediyor. Merkez sağ ittifak ve FdI’nın hükûmet kurma ihtimali ise, sol ittifakına oranla çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Exit mobile version