Belçika’daki Enflasyona Carrefour Müdahalesi: 100 Ürünün Fiyatı Sabitlendi!

Avrupa'da enerji kriziyle birlikte oluşan enflasyon, market müdahalelerini de beraberinde getirdi. Carrefour, Fransa ve Belçika'da fiyat dondurdu.

carrefour1

Uluslar arası market zincirleri arasında en çok bilinenlerden biri olan Carrefour; Avrupa’da yaşanan ekonomik krizin daha kolay atlatılması için müşterilerine destek olabilecek çözümler arıyor. İlk olarak Fransa’da yapılan 100 günlüğüne 100 ürünün fiyatının sabitlenmesi kampanyası; geçtiğimiz günlerde Belçika’da da yapıldı. Belçika basınından çıkan haberlere göre; Fransa’da fiyat sabitleme yapılan ürünlerin büyük bir kısmının Belçika’da da 100 gün boyunca aynı fiyattan satılacağı öğrenildi.

Belçika pazarının en önemli alışveriş ağlarından biri olan Carrefour’da; ağırlıklı olarak temel gıda ürünlerinin fiyatlarında sabitlemeye gidildi. Ekmek, peynir çeşitlerinin bir kısmı, yoğurt, pizza, tavuk, mantar, çikolata, makarna ve peçete gibi temel kullanım ürünleri; Noel’e kadar aynı fiyatta tutulacak. Artan enflasyon ve enerji maliyetlerinin fazlalığını vatandaşlara yansıtmak istemeyen Carrefour; bu stratejisiyle birlikte müşteri memnuniyetini de sağlayabilmektedir. Yaklaşık bir ay önce Fransa’da da aynı kararı alan firma; Avrupa’nın diğer ülkelerinde de benzer bir politika izleyebilir.

Avrupa‘da yaşanan kriz sürecinin tırmanması, Carrefour’un aldığı kararın başlıca nedeni olarak öne çıktı. Ukrayna – Rusya savaşı sonrasında enerji satışı konusunda agresifleşen Rus kurumları; Avrupa’ya olan doğalgaz akışını durdurma kararı aldı. Kış aylarında enerji tedariği konusunda problemli günler geçirmesi beklenen Avrupa Birliği ülkeleri; bu olayın büyük bir krize dönüşmemesi adına yeni kaynaklar arıyor. Ancak hiçbir Avrupa ülkesi bu konuda başarılı olamadı ve krizin kaçınılmaz bir konuma geldiği söylentileri ortaya çıktı.

Carrefour’un Tüm Avrupa’da Kampanya Yürütmesi Muhtemel!

Enerji krizinin ortaya çıkması sonrasında her üründe fiyatların yükselmeye başlaması ise; Avrupalı vatandaşları rahatsız etmeye başladı. Yıllık tahmin olarak yüzde 2 seviyesiyle 2022’ye başlayan Avrupa Birliği ülkeleri; bu ay itibarıyla yüzde 10 seviyesini test etmekte. Bu nedenle de tepkilerin çok daha yoğunlaşması muhtemel görülüyor. Kış aylarında ısınma problemlerini ve şu anda elektrik akışını sorununu çözmek; her AB ülkesinde birincil hedef oldu. Ancak eldeki kaynak problemi, sorunun daha da büyüme ihtimalini artırıyor. Avrupa sınırlarındaki her ülkede farklı tedbirler alınırken; bu tedbirler arasında devlet kontrolüyle fatura düşürme, market indirimi ve ek destek dağıtma gibi opsiyonlar bulunmakta.

Belçika’da yakın zamanda başlayan ve Fransa’da bir aydır devam eden fiyat sabitleme ise; 2022’nin ilk günlerinden bu yana gündeme gelen bir husus oldu. Krizin Türkiye’ye olan etkisiyle birlikte, CarrefourSA ve diğer pek çok markette vergi indirimleri uygulanmıştı. Cumhurbaşkanlığı’nın aldığı bu kararı uygulamayanlar cezalandırılırken; CarrefourSA’nın ise indirim yansıtmaktan çekinmediği gözlemlenmişti. Ancak bu kararın ülkemizde de pek çok üründe yetersiz kaldığı söylenmekte. Basında çıkan haberlere göre; Carrefour’un küresel ekibinin bir diğer hedefinin Türkiye olduğu konuşuluyor.

Fransa ve Belçika’nın yaşadığı enflasyon ve enerji buhranına yardım amacıyla, fiyatları 100 gün boyunca sabit tutan Carrefour; Avrupa’nın diğer ülkelerinde de benzer bir uygulamaya gidecek. İtalya ve İspanya gibi ülkelerde de aksiyon alması beklenen market grubu; Türkiye’yi de bu ağa dahil edebilir. Müşteri portföyünün önemli bir kısmını Türkiye’den alan CarrefourSA; yakın dönemde yılbaşına dek sürecek paketler açıklayabilir.

Exit mobile version