Avusturya’da Hayat Pahalılığı Eylemi Yapıldı!

Avusturya'da başkent Viyana ve daha pek çok şehirde, hayat pahalılığı ve gelir yetersizliği nedeniyle protestolar düzenlendi.

aus1

Avusturya’da başkent Viyana’da başlayan hayat pahalılığı eylemleri; ülkenin diğer şehirlerine de yayıldı. Hafta sonu boyunca sendikaların ve vatandaşların katılımıyla yapılan eylemlerde; hükûmetin konu hakkında aksiyon alması için çağrıda bulunuldu. Hem her ürünün zamlanmasını, hem de maaşların aynı kalmasını eleştiren Avusturya halkı; enflasyonun düşmesi ve asgari ücretin artırılması taleplerini yüksek sesle duyurmaya çalıştı. Sendika yetkilileri ve üyeleri, eylemin organizasyonunda başrolü oynayan isimlerdi.

Viyana’nın haricinde 40 farklı bölgede de eylemler yapan Avusturya Sendikalar Birliği (ÖGB); toplamda 30 bin kişinin eylemler düzenlediğini duyurdu. Asgari ücretin yükselmesi ve çalışanların haklarının artırılması gerekliliğini savunan sendika yetkilileri; öte yandan da artan enflasyona dur denmesini talep etti. Viyana’da düzenlenen eylemde söz alan ÖGB Başkanı Wolfgang Katzian; geçen haftadan bu yana asgari ücret görüşmelerinde sonuç alınamadığını açıkladı. Enflasyon nedeniyle asgari ücret için nihai talebin sürekli olarak güncellenme zorunluluğunu vurgulayan Katzian; bir sonraki yılın enflasyon tahmininin de eklenerek, yeni bir rakamda uzlaşılması gerektiğini savundu.

Avusturya halkının enflasyonun yanı sıra enerji krizinden de mustarip olduğunu söyleyen Wolfgang Katzian; kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte doğal gaz üzerinde indirimin şart olduğunu dile getirdi. Geçtiğimiz günlerde yapılan elektrik indiriminin bir benzeri tarifenin uygulanmasını beklediklerini söyleyen ÖGB yetkilileri; doğal gaz indiriminin gelmemesi halinde işçileri zor bir kışın beklediğini açıkladı. Enflasyonun etkisiyle gıda, giyim, temizlik gibi temel ihtiyaçlara ulaşımın zorlaştığını belirten katılımcılar; yeni zamla birlikte hayatın kolaylaşmasını dilediklerinin altını çizdi.

Avusturya Cumhurbaşkanı: Emekçilerin Talepleri Doğru!

Avusturya’da yapılan hayat pahalılığı eylemlerine, ülkenin 1 numarası da destek oldu. Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen; emekçilerin hak talebinin son derece makul olduğunu ve gereğinin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi. Yakın gelecekte yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerinde bir kez daha aday olan Van der Bellen; konumu nedeniyle eylemlere katılamadığını, ancak fikren ve kalben eylemcilerin yanında olduğunu açıkladı. Sosyal medya hesabından eylemcilere destek olduğunu dile getiren Avusturya Cumhurbaşkanı; son dönemdeki enflasyona karşı çıkılmasının son derece doğal bulduğunu da kamuoyuyla paylaştı.

Ukrayna – Rusya savaşından bu yana ekonomik olarak zor anlar yaşayan Avrupa‘da, pek çok ülkenin enflasyonu tarihi boyutlara çıktı. Enflasyon krizinden etkilenen ülkeler arasında yer alan Avusturya’da ise; 1975’ten bu yana en yüksek rakamlara ulaşıldı. Yüzde 10 seviyelerini gören enflasyondan kaçınmak için çaba veren yönetim ve halk; karşılıklı olarak bu dönemi geçirmek için gereken tedbirleri tartışmakta. Asgari ücretin zammı, doğal gaz indirimi ve hayat pahalılığı önlemleri ise; vatandaşların sendikalar aracılığıyla talep ettiği hakların başında geliyor.

Avusturya Sendikalar Birliği ve hükûmetin asgari ücret görüşmeleri devam etmekte. Şu anda 1600 euro olan asgari ücretin 2000 euro seviyesine ulaşmasını talep eden sendika yöneticileri; hükûmetin bu rakama veya yakın bir orana ikna olması için çabalarını sürdürüyor. Halka pek çok destek paketini sunmaktan çekinmeyen Avusturya Hükûmeti ise; maaşlar konusunda pazarlığı oldukça sıkı bir şekilde yürütüyor. Ülke ekonomisine yük olmayacak şekilde bir zam yapmayı arzulayan Avusturya yetkilileri; vatandaşları istediği rakama mümkün olduğunca yaklaşmayı hedefliyor.

Exit mobile version