Avrupa’ya Rusya Kışı Geliyor!

Ukrayna - Rusya Savaşı nedeniyle Putin'le arası açılan Avrupa, Gazprom'un kesinti tehdidiyle karşı karşıya kaldı.

eylem

Ukrayna’da yaşanan olayların savaşa dönüşmesi; Avrupa ve Rusya arasındaki ipleri gerdi. Rusya’ya karşı yaptırımlar uygulayan ve bu durumu uzun bir süre devam ettiren Avrupa ülkeleri; Rusya’nın borç ödememe ve devlet kararı alması nedeniyle gaz akışını kesmesiyle karşı karşıya geldi. Gazprom’un paylaştığı “Avrupa için kış uzun olacak.” reklamı ise; Rus hükûmetinin bu kararın arkasında durduğunu ispatladı. Isınma problemi için büyük bir endişe duyan Avrupa halkı; Çekya’da başlayan ve tüm kıtaya yayılan Sıcak Sonbahar eylemlerine başladı.

Avrupa‘nın yaptırımlarının ardından Rusya’nın aldığı gaz kesme kararı; tarihin en büyük kitlesel ısınma problemlerinden birinin “yaşlı kıta” için olası olduğu gösteriyor. Kıta ülkelerinin Ukrayna’ya sundukları ve kendilerinden geri alınan destek dinamiğinin değişmesini isteyen Rusya; aksi halde gaz sağlamayı bırakacağını açıkça ifade etti. ABD’den gaz alarak çözüm sağlamayı düşünen ülkeler; taşıma hattı olmaması ve yeterli miktarın gelemeyeceğini düşünerek yeni çözümler aramaya başladı. Avrupa’nın tamamında alarm durumuna geçildi.

AB’nin lokomotif ülkeleri olarak konumlanan Almanya ve Fransa; en üst düzey yetkililer seviyesinde çözüm arayışına girdi. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron; enerjiyle birlikte patlak veren gıda krizinin çözümü için görüşmeler düzenledi. Yaşanan bu süreci atlatmak adına beraber hareket edeceğini söyleyen Alman ve Fransız hükûmetleri; ulusal adımlarla birlikte uluslar arası adımların da bu krizin önüne geçeceğini düşündüklerini söyledi. Doğalgaz alımı ve gıda tedariği için alternatifler arayan her iki ülke de, şu ana dek net bir çözüme ulaşabilmiş değil.

Rusya: Avrupa’da Kış Uzun Geçecek!

Rusya cephesinde ise, enerji kaynaklarının kendilerinde bulunmasından dolayı yoğun bir güven hakim. Rusya Enerji Bakanı Nikolay Şulginov; AB ülkelerinin er ya da geç kendilerine muhtaç kalacağını ve bu sürecin en geç 2027’de mutlaka yaşanacağını belirtti. Rusya’nın Vladivostok kentindeki Doğu Ekonomik Forumu’nda söz alan Şulginov; AB’nin ABD’yle birlikte aradıkları çözümde sonuçsuz kalacağını ve her halükarda kendileriyle ticaret teması kuracağını bildiklerini dile getirdi. Sıvılaştırılmış gaz getirmesi beklenen ABD’nin de, AB’ye çok büyük maliyetler yükleyeceğini de sözlerine ekledi.

Rusya Devleti’nin enerji kurumlarından Gazprom’un ülkede yayınladığı reklamda ise; Avrupa ülkeleri için kışın uzun geçeceğinden bahsediliyor. Ünlü dizi Game of Thrones’un bir repliğine gönderme yapan bu reklamda; Avrupa Birliği ülkelerinin bayraklarının olduğu da net bir biçimde görülüyor. Ukraynalı yetkililer, AB ülkelerine gaz şantajı yapıldığını ve bu konuda geri adım atılmaması gerektiğini söylemekte. Kuzey Akım’dan gönderilen gaz akışının belirsiz bir süreyle durdurulduğunu söyleyen Rus yetkililer ise; yeniden açılmanın ne zaman gerçekleşeceğine dair sorulara net yanıtlar vermemekte.

Avrupa ülkelerinin tamamında, yaşanan gaz krizi nedeniyle tedbirlerin sıkılaştığı ve protestoların arttığı görüldü. İsviçre’de tasarruf tedbirlerine uymayanlara hapis cezası verileceği açıklandı. Fransa’da tren seferlerinin azaltıldığı ve tasarrufun bu gibi noktalardan yapılacağı görüldü. Almanya’da ise 22.00 – 06.00 saatleri arasında ışıklandırma tasarrufuna başlandı. Kamu kurumlarındaki ısıtma sistemlerinde de, 19 derecenin yukarısına çıkılmayacak.

Almanya ve Çekya’da başlayan Sıcak Sonbahar eylemleri ise; hükûmetlere ve Rusya’ya tepkileri içermekteydi. Geçim problemleri ve enerji sorununu protesto eden vatandaşlar, Leipzig’de 5 bin kişinin katıldığı bir eyleme imza attı. Eylem içerisinde konumlanan katılımcılar “NATO Ukrayna’dan çekilsin”, “Kârlarınız için soğuktan donmayacağız” gibi sözlerle hükûmet ve AB politikalarını eleştirdi.

Exit mobile version