Avrupa’nın En Pahalı Şehri Paris Oldu!

Avrupa şehirlerinde yapılan bir araştırmada, ev fiyatlarında metrekare başına en yüksek fiyatın Paris'teki evlerde olduğu ortaya çıktı.

paris1

Avrupa kentleri arasında yapılan bir piyasa araştırması, kıtadaki en pahalı şehrin ortaya çıkmasına önayak oldu. Satılık evlerin metrekare başına fiyatlarının değerlendirildiği bu araştırmada; birinci sırayı Fransa’nın başkenti Paris aldı. 2021 verileriyle üretilen bu araştırma; Paris’in metrekare başına fiyatının diğer şehirlerden epey fazla olduğunu gösterdi. Paris’teki evlerin birim fiyatın 13 bin 462 euro olduğu ve en yakın şehirden yaklaşık 3 bin euro önünde yer aldığı ortaya çıktı.

Alman basını tarafından haberleştirilen bu çalışmada; muhasebe ve danışmanlık hizmetleri sunan Deloitte şirketinin 2022 Emlak Endeksi’nin baz alındığı aktarıldı. İngiliz kökenli firmanın hazırladığı raporda; Paris’i takip eden ilk şehrin Münih olduğuna da değinildi. Almanya’nın metropollerinden biri olan Münih’te, ev fiyatlarının metrekare başına 10 bin 500 euro olduğu tespit edildi. 23 Avrupa ülkesindeki 68 şehirde anketler düzenleyen Deloitte firması; vatandaşların alım gücünü ve satılık ev ilanlarının ortalama bedellerini hesapladı. Bu verilerden yola çıkarak nihayete eren listede; İngiltere’nin başkenti Londra’nın 8 bin 426 euro ile üçüncü sırayı aldığı öğrenildi.

İlk üç sıranın İngiltere, Almanya ve Fransa’dan çıkması; araştırmayı yapan firmanın tahminlerinin tam anlamıyla gerçekleşmesini sağladı. Deloitte yetkilileri, araştırma öncesinde bekledikleri ilk sıra sonuçlarının tam da bu şekilde olduğunu belirtti. Ancak listenin dördüncü sırasında yer alan şehir, Deloitte yetkililerinin tahminlerinin de ötesinde bir yer çıktı. Norveç’in başkenti Oslo; metrekare başına 8 bin 417 euro bedelle dördüncü sıraya oturdu. Beşinci sırayı alan Frankfurt’u 17 euro farkla geride bırakan Oslo; son yıllardaki popülerliğini de fiyat aralığıyla birlikte kanıtlamış oldu.

En Ucuz Evler Bulgaristan’da!

Listenin en son sırasında ise, Bulgaristan’ın Varna ve Burgaz şehirleri bulunmakta. Birim fiyatın 1000 euro seviyesinin altında kaldığı iki şehir olmasıyla da göze çarpan bu kentler; Bulgaristan’ın Karadeniz kıyısında yer alıyor. Her iki şehirdeki evlerin metrekare başına olan fiyatının 900 euro bandında olduğu görüldü.

Kiralık Evlerde De Paris Zirvede!

Deloitte’in yaptığı araştırmada, kiralık evlerin de nabzı tutuldu. Bu alanda da zirveyi ele geçiren Paris; metrekare başına 29.1 euroyla ilk sırada yer aldı. Kiralık evlerde ikinci sıraya yükselen Oslo ise, metrekare başına 26.56 euro rakamını gördü. Paris ve Oslo’yu sırasıyla Londra, Amsterdam ve yine Norveç’ten Trondheim takip ediyor.

Kiralık evler listesinin en sonunda da Bulgaristan kentleri yer aldı. Başkent Sofya’nın metrekare başına değeri 4.6 euro olurken; Varna’nın 3.70, Burgaz’ın ise 2.90 euro olarak açıklandı.

Almanya basınında ilgiyle karşılanan bu haberi desteklemesi adına demeç veren emlak uzmanı Michael Müller; son dönemde inşaat maliyetlerinin yükselmesi ve ev imalatının azalması nedeniyle fiyatların yükseldiğini söyledi. Avrupa genelinde bu durumun yaygın görüldüğünü belirten Müller; Batı Avrupa özelinde de inşaat probleminin yoğun bir biçimde yaşandığına değindi. Öte yandan fiyatların artmasındaki bir diğer nedenin de Ukrayna – Rusya savaşı olduğu da düşünülmekte. Müller’e göre, savaş kaynaklı enflasyon artışıyla birlikte, satılık veya kiralık ev alımında da problemler ortaya çıkmakta.

Doğu ve Orta Avrupa ülkelerinde kiralık ev arzının azaldığını da aktaran Müller; Ukraynalı mültecilerin kiralık evlere yerleşmesi sonrasında Polonya ve Macaristan gibi ülkelerde ev bulmanın daha da zorlaştığını dile getirdi. Deloitte’in 2022’yi baz alarak yapacağı incelemelerinde, fiyatların çok daha yüksek çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Exit mobile version