Avrupa’da ‘kanser salgını’ riski!

Avrupa pandemi sırasında kaçırdığı 1 milyon civarında vaka sebebiyle 'kanser salgını' riskiyle karşı karşıya...

kanser salgini habermeydan

Yüksek mevki sahibi sağlık ve bilim uzmanları tarafından hazırlanan raporlara göre, Kovid-19’un etkisi ve bu duruma odaklanma, Avrupa genelinde kanserle savaşta zayıflıklara sebep oldu. Bu durumun ciddiyetle ele alınmaması halinde krize sebebiyet vereceği açıklandı.

Lancet Oncology’de yayınlanan rapor için Avrupa genelinde kansere dair ayrıntılı bilgi sahibi çok çeşitli hasta, bilim ve sağlık uzmanları bir araya geldi.

Uzmanlar, pandeminin istenmeyen sonuçlarından birinin, sağlık hizmetlerinin, tecritlerin ve salgın döneminde normalleşen kimi alışkanlıklarının sürmesinin, kanser araştırmaları ve kanser hastaları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu söyledi.

Verilerin değerlendirildiği raporda, pandeminin ilk senesinde 1.5 milyon daha az kanser hastasının kliniklere gittiği ve her 2 kanser hastasından birinin zamanında ameliyat veya kemoterapi almadığı belirlendi. Bu dönemde, Avrupa’da, yaklaşık 100 milyon kanser taramasının yapılmadığı ve 1 milyon kadar kanser hastasına teşhis konulamadığı düşünülüyor.

Exit mobile version