Avrupa’da Dizel ve Benzinli Araç Tarihe Karışıyor!

Avrupa Birliği'nde alınan kararlar sonucunda, 2035 yılı itibarıyla dizel ve benzinli araçların satışına yasak getirilecek.

avrupa araba 1

Avrupa Birliği (AB) Konseyi ve Avrupa Parlamentosu (AP), yeni otomobillerde sıfır emisyonlu araçların teşviki için anlaşmaya vardı. Bu anlaşmada, 2035 yılına kadar dizel ve benzinli araç satışının azaltılacağı ve bu tarihte de tamamen durdurulacağı fikrinde uzlaşıldı. Üye ülkelerin de parlamento üyeleri aracılığıyla rıza verdiği bu anlaşma, otomobil sektörünün ve iklim politikalarının geleceğindeki rotayı belirlemiş oldu. Otomobillere getirilecek yeni standartlar, AB ülkelerinin iklim politikalarına yön verme niteliği taşıyor.

Anlaşmanın en çarpıcı maddesi olarak, 2035 yılı itibarıyla benzinli ve dizel motor kullanan araçların satışına yasak getirileceği öne çıktı. İçten yanmalı motor olarak adlandırılan bu motor tipinin yerini, yakın dönemde yaygınlaşmaya başlayan elektrikli araçlar almaya başlayacak. 2030 yılına dek karbon emisyonunu düşürmek için sert tedbirler almayı planlayan AB yetkilileri; otomobillerde yüzde 55, kamyonetlerde ise yüzde 50 oranında düşüş sağlamak istiyor. Bu hedefin gerçekleştirilmesiyle birlikte 2035’teki yüzde 100 seviyesini test etmek isteyen AB Konseyi ve AP; içten yanmalı motorların üretimine tamamen son verecek.

İklimle alakalı çalışmalarını uzun süredir devam ettiren Avrupa Birliği; son dönemde yaşanan Rusya ve enerji kriziyle birlikte bu sorunu daha da ön plana almış durumda. Gelecekte daha büyük enerji krizlerinin yaşanma ihtimalini ortadan kaldırmak isteyen Avrupa ülkeleri, bir yandan da iklim krizinin getirdiği zorlu koşulları daha kötü hale getirmemeyi de amaçlıyor. Bu gibi nedenlerle benzin üretimini ve karbon salınımını durdurma temelli bir planlama yapan yetkililer; AB ülkeleri içerisinde kullanımda olan benzinli ve dizel araçların yerini elektrikli araçlara bırakmasının çalışmalarını yürütmekte.

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen: Bu Karar 2030 Hedefi İçin Çok Önemli!

Avrupa Birliği Konseyi ve AP’nin aldığı kararın ardından açıklamalar yapan AB Komisyonu üyesi Ursula von der Leyen; Avrupa Birliği’nin iklim yönünde belirlediği standartların efektif sonuçlara yol açacağını belirtti. 2035’teki üretim kararıyla alakalı sosyal medya hesaplarında açıklamalarda bulunan von der Leyen; 2030 için hedeflenen emisyon düşüşünün bu karar sayesinde gerçekleşebileceğini ve bu adımın büyük bir önem taşıdığını aktardı. von der Leyen’e göre; gelecek için ortaya konulan bu iklim planı, Avrupa ülkelerine önemli kazanımlar sağlayacak.

Önümüzdeki yıllar için iklim planını oluşturmaya devam eden AB ülkeleri; 2050 yılında içten yanmalı araçların tamamen piyasadan silinmesini hedefliyor. Ayrıca tüm fabrikalarda tüketilen enerji biçimlerinin de sıfır emisyonlu olması için planlamalar yapan AB Konseyi ve AP, bir süredir fabrika üretimlerinde de emisyon şartlarını daha sert tedbirlerle denetlemekte. Avrupa Birliği’nde faaliyet gösteren otomobil üreticilerinin de elektrikli araçların AR-GE çalışmalarına yoğunluk verdiği ve orta vadede ağırlıklı olarak bu modelleri piyasaya sürecekleri öngörülüyor.

Avrupa Konseyi’nin ve Avrupa Parlamentosu’nun mutabakata vardığı 2035 önergesinin; kısa bir süre içerisinde AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanması ve yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yakın dönemde yapılan Avrupa Yeşil Mutabakatı içerisinde yer alan 2035’teki otomobil üretim planı, yüzde 55 emisyon azalması hedefinin en önemli parçalarından biri olarak öne çıkıyor.

Exit mobile version