Avrupa Parlamentosu’nda rüşvet iddiası: Başkan yardımcısı Kaili gözaltına alındı

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Yunan milletvekili Eva Kaili dahil beş kişinin Brüksel’de gerçekleştirilen operasyonlarda Katar'dan rüşvet aldıkları iddialarıyla gözaltına alınması, Avrupa’nın gündemine oturdu.

eva kaili habermeydan

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Yunan milletvekili Eva Kaili, Katar’dan rüşvet aldığı iddiasıyla gözaltına alındı.

Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan Katar için lobi yaparak parlamento kararlarını etkilemekle suçlanan Kaili dahil 5 şahsın gözaltına alınması Brüksel’de gündeme oturdu. 44 yaşındaki Yunan Sosyalist milletvekili Kaili, Orta Doğu ile ilişkilerden sorumlu Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı olarak görev alıyordu.

Dün gerçekleştirilen operasyonlarda 16 evde arama yapılırken Kaili’nin arkadaşı olan Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Luca Visentini’nin de gözaltına alınan kişiler arasında olduğu belirtildi. Visentini ve gözaltına alınan diğer şahısların İtalyan olduğu bildirildi.

Belçika polisi, öncesinde Brüksel’de düzenlenen aramalarda 600 bin euro nakit para bulunduğunu bildirmişti. Yetkililer, olayın Avrupa’nın siyasi ve ekonomik kararlarını etkilemeye uğaraşan bir Körfez ülkesiyle bağlantılı olduğunu belirtmişti.

Operasyonlarda el konulan telefon ve bilgisayarların da araştırıldığı belirtildi.

Yunan PASOK partisi, olay sebebiyle Eva Kaili’nin üyeliğini askıya kaldırdı. 8 senedir Avrupa Parlamentosu milletvekili olarak görev alan Kaili öncesinde Yunan televizyonunda bilinen bir spikerdi. Kaili, geçtiğimiz ay Katar Çalışma Bakanı Ali bin Semih el Mahri ile görüşmüş ve Katar’ı “işçi hakları konusunda öncü ülke” olarak nitelendirerek dikkatleri üzerine çekmişti.

Katar’la alakalı daha önce de uluslararası siyasi kararları etkilemek için önemli kişilere rüşvet ve pahalı hediyeler verdiği haberleri basına sızmıştı. Katar, Dünya Kupası inşaatlarında binlerce işçinin yaşamını yitirmesi ve LGBT hareketine dair yasaklar sebebiyle eleştirilerin hedefinde.

Exit mobile version