Avrupa Birliği, iltica reformunu onayladı

Avrupa Birliği Parlamentosu, ortak iltica ve göç reformunu onayladı, ancak eeştiriler sürüyor. Karar öncesinde sert tartışmalar yaşandı.

iltica habermeydan

Avrupa Birliği, iltica reformunu onayladı.

Avrupa Parlamentosu (AP), uzun süredir planlanan iltica ve göç kurallarını sıkılaştıran Göç ve İltica Paktı’nı onayladı. Çarşamba günü Brüksel’de yapılan oylamada AP üyelerinin çoğunluğu, iltica prosedürlerinin dış sınırlarda da uygulanmasını mümkün kılan ve geri dönüşleri hızlandıran yasa paketini kabul etti.

Yoğun göç yaşanan AB ülkeleri Yunanistan ve İtalya reformu olumlu karşıladı, ancak mülteci ve insan hakları örgütlerinden sert eleştiriler geldi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, yasa paketini AB’nin “tabutuna çakılan bir çivi” olarak nitelerken, Almanya Başbakanı Olaf Scholz reformu “tarihi ve vazgeçilmez bir adım” olarak övdü. Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ise Brüksel’de yaptığı açıklamada Ortak Avrupa İltica Sistemi (CEAS) reformuyla birlikte göç sorununa nihayet bir “Avrupa çözümü” bulunduğunu söyledi.

Reform, üye devletlerin sığınma şansı az olan göçmenleri doğrudan, ülkeye giriş yapmadan, dış sınırlardan geldikleri ülkelerine geri gönderilmelerine ya da güvenli üçüncü ülkelere sınır dışı edilmelerine olanak tanıyor. Ayrıca sığınmacıların daha iyi kayıt altına alınmalarını sağlıyor.

Reformun uygulanmasıyla birlikte altı yaşından küçük çocukların da parmak izi ve diğer biyometrik verileri kayıt altına alınacak. AB ayrıca İtalya, Yunanistan ve Kıbrıs gibi ana varış ülkeleri üzerindeki yükü hafifletmek için zorunlu bir dayanışma mekanizması öngörüyor. Bu kapsamda AB’de yılda en az 30 bin göçmenin yeniden dağıtılması hedefleniyor.

Yeşiller partili Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, özellikle kendi parti tabanlarından reforma yöneltilen eleştirilere karşı savunma yaptı.

Yunanistan Göç Bakanı Dimitris Kairidis, reformun kabul edildiği günü “tarihi bir gün” olarak tanımlarken, İtalya İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi, yeni düzenlemelerin “mümkün olan en iyi uzlaşma” olduğunu ve İtalya’nın öncelikli ihtiyaçlarını dikkate aldığını açıkladı.

Reforma karşı oy verenler arasında Yeşiller’in yanı sıra sağ ve sol partiler de yer aldı. Oylama sert tartışmalara ve atışmalara sahne olurken, sağcı popülistler reformu etkisiz olmakla eleştirdi ve “bir göçmen akınına” yol açacağını savundu.

Macaristan Başbakanı Orban, reformun “Avrupa Birliği’nin tabutuna çakılan bir başka çivi” olduğunu belirtirken, “Macaristan kitlesel göç akınına asla boyun eğmeyecek! Göçü durdurmak için Brüksel’de bir değişikliğe ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Exit mobile version