Avrupa Birliği 18 Yaşındaki Gençlere Tren Bileti Dağıtıyor!

Avrupa Birliği, 18 yaşına gelen gençleri teşvik etmek amacıyla 35 bin kişiye tren bileti dağıtacak.

erasmus

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, 18 yaşına gelen gençlerin Avrupa’yı keşfedebilmesi için toplamda 35 bin tren bileti dağıtılacak. AB’nin öğrenci mobilizasyon programı Erasmus+ içerisinde konumlanan DiscoverEU adlı girişim kapsamında dağıtılacak tren biletleri; Avrupa’nın her yerinde geçerli olacak. Türkiye’den de başvuruların alındığı bu girişimde, tüm gençlerin kazanma şansının eşit olduğu taahhüt edilmekte. Avrupa Gençlik Portalı olarak adlandırılan Erasmus+ platformundan açılacak başvurular, birkaç kısa sorunun yanıtlanmasıyla tamamlanacak.

11 Ekim’den itibaren başvuruların kabul edileceğini söyleyen AB yetkilileri, 25 Ekim’de başvuru sürecini tamamlayacak. 1 Ocak 2004-31 Aralık 2004 yıllarında doğan gençlerin başvurabileceği ücretsiz bilet fırsatı, yalnızca 1 kişilik olmamasıyla da dikkat çekiyor. 5 kısa soru ve 1 yedek soruyu içeren testin ardından başvuruyu kabul eden DiscoverEU sistemi; başvurusunu tamamlayan gençlere bir kod tanımlayacak. Tanımlanan kodla birlikte üç kişi daha başvuru hakkı elde edecek. Bu sayede gençlerin arkadaş gruplarıyla gezme imkanı elde etmesi sağlanacak.

35 bin bilet içerisinden hak elde edenler; 1 Mart 2023 – 29 Şubat 2024 tarihleri arasında kazandıkları biletleri kullanabilecekler. Bütün Avrupa’yı tanıma imkanı sağlayan tren biletleri, ilk kullanımdan itibaren 30 günlük geçerlilik süresine sahip olacak. Anlaşma içerisinde tanımlı istasyonlardan ilk yolculuğuna başlayacak kazanan kişi veya kişiler; en geç 30 gün içerisinde aynı istasyon veya ülkesindeki herhangi bir istasyona dönmek durumunda. Aksi halde ücretsiz bilet hakkından yararlanamayacak.

Türkiye’den Gençler De Avrupa Birliği Kampanyasına Başvurabilecek!

Erasmus+ programında yer alan ülkelerin başvuru kapsamına alındığı bu kampanyada; Türkiye’nin de bu ülkelerden biri olması sebebiyle ülkemize de başvuru haklı tanımlanacak. 2004 yılında doğmuş olan tüm gençlerin faydalanabileceği tren bileti kampanyası, Avrupa’yı gezen gençlerin tercih ettiği Interrail biletleriyle eşdeğer biletler dağıtmakta. Türkiye’den kazananlar da, tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi AB dışı ve Erasmus+ dahilindeki ülkelere seyahat edebilecek.

AB Komisyonu’nun detaylarını paylaştığı kampanyaya; Türkiye haricinde İzlanda, Liechtenstein, Kuzey Makedonya, Norveç ve Sırbistan’dan da başvurular alınacak. Açıklanan detaylar arasında 2005 doğumlu gençleri de ilgilendiren bir bilgi bulunmakta. 2005’in ilk yarısında doğmuş olan gençler için de ek başvuru tanımlayan AB Komisyonu; Mart 2023’te açacağı başvurularda bu gruptaki gençleri tren biletiyle buluşturacak. 2005 doğumlulara da 35 bin tren bileti dağıtılmış olacak.

AB’nin temin ettiği ücretsiz tren bileti kartları; Avrupa ülkeleri ve tanımlanan diğer ülkelerde birçok hakkın elde edilmesini de sağlıyor. Toplu taşıma, kültürel faaliyetler, yeme içme, sportif aktiviteler ve daha pek çok farklı alanda indirim sağlayan tren bileti kartı; gençlerin hayata atılmadan hemen önce Dünya’yı tanımasına yardımcı olması amacıyla dağıtılmaktadır. 2018’den bu yana her yıl devam ettirilen bu kampanyada; toplamda 165 bin Avrupa tren bileti dağıtıldı.

Exit mobile version