Arjantin’de yoksulluk oranı son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı

Ocak ayında Arjantin'de yoksulluk oranı, yüzde 57,4'e yükselerek son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Uzmanlar, yoksulluğun mart ayı itibarıyla nüfusun en az yüzde 60'ını etkileyeceğini öne sürdü.

arjantin yoksulluk habermeydan

Arjantin’de yoksulluk oranı son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Arjantin Katolik Üniversitesi (UCA) Sosyal Borç Gözlemevi tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, Başkan Javier Milei’nin aralık ayı başında göreve gelmesinin ardından uyguladığı köklü ekonomik reformlar, yoksulluk seviyelerini daha da kötüleştirdi.

Rapora göre, ocak ayında Arjantin’deki yoksulluk oranı, 46 milyon nüfusun yüzde 57,4’üne ulaşarak son 20 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Arjantin, 2023 yılını yüzde 49,5 seviyesindeki yoksulluk oranıyla kapatmıştı. Araştırmada, ülkede yaklaşık 27 milyon insanın yoksul olduğu ve bu yoksul nüfusun yüzde 15’inin gıda ihtiyaçlarını yeterince karşılayamayacak kadar kötü durumda olduğu, yani “aşırı yoksulluk” sınırında yaşadığı belirtildi.

Rapora göre, ocak ayındaki yoksulluk seviyelerindeki artışın kısmen, Milei hükümetinin göreve gelmesinden kısa bir süre sonra Arjantin pesosuna uyguladığı devalüasyondan kaynaklandığı ifade edildi. Bu durum, ülkenin temel sepetini oluşturan gıda, hizmet ve gıda dışı malların fiyatlarında artışa neden oldu.

Sosyal Borç Gözlemevi’nde araştırmacı olan Eduardo Donza, Associated Press’e yaptığı açıklamada enflasyonun önümüzdeki haftalarda yavaşlayabileceğini, ancak artan fiyatların Arjantinlileri etkilemeye devam edeceğini söyledi. Donza, yoksulluğun mart ayı itibarıyla nüfusun en az yüzde 60’ını etkileyeceğini belirtti.

Başkan Milei ise her 10 Arjantinliden altısının yoksul olmasının, kast sisteminin mirası olduğunu ifade etti.

Arjantin’de yeni başkan Javier Milei’nin ekonomi programının devam ettiği bir dönemde ocakta yıllık enflasyon oranı yüzde 254,2 olarak kaydedildi. Ülkenin istatistik kurumunun verilerine göre, ocak ayında fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 20,6 arttı.

Milei, geçen ay yaptığı açıklamada ocak ayında enflasyonun yüzde 25’in altında kalmasının “kutlama nedeni” olacağını söylemişti. Milei’ye göre, bu oran, Arjantin’in para basmaya olan bağımlılığını sona erdirmek için harcamaları kısma stratejisinin bir başarısıdır. Milei, kasımda Arjantin’in kronik enflasyon krizini sona erdirme vaadiyle seçilmişti, ve bazı analistlere göre, Milei’nin mali düzenlemeleri enflasyonu kontrol altına almaya yardımcı oluyor.

 

 

 

Exit mobile version