Almanya’da tasarruf eğilimi, 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştı

Almanya'da Tüketici Güven Endeksi, şubatta yaşanan ciddi gerilemenin ardından mart ayında hafif bir artış gösterdi. Aynı dönemde tasarruf eğilimi ise Haziran 2008'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

almanya tasarruf habermeydan

Almanya’da tasarruf eğilimi, 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Almanya’da merkezi bulunan pazar araştırma şirketi GfK ve Nürnberg Piyasa Kararları Enstitüsü tarafından açıklanan Tüketici Güven Endeksi sonuçlarına göre, ocakta revize edilen eksi 29,6 değerinden sonra mart ayında 0,6 puanlık bir artışla eksi 29 puana çıktı. Bu, şubattaki ciddi gerilemenin ardından mart ayında hafif bir toparlanmayı gösteriyor. Piyasa beklentileri, endeksin eksi 29 puana çıkması yönündeydi.

GfK raporunda, Almanların genel ekonomik durumu göz önüne alarak hala tasarruf yapma eğiliminde oldukları, gelir beklentilerindeki keskin artışa rağmen tüketici ortamındaki toparlanmanın ılımlı kaldığı belirtildi.

Nürnberg Piyasa Kararları Enstitüsü Uzmanı Rolf Buerkl, tüketicilerin genel olarak tedirgin olduğunu ve fiyat artışları ile birlikte Alman ekonomisine dair zayıf tahminlerin bu durumda etkili olabileceğini ifade etti. Alman ekonomisinin son zamanlarda giderek kötümser bir görünüme sahip olduğunu belirten Buerkl, Alman Federal Hükümeti’nin 2024 yılı için büyüme tahminini yüzde 1,3’ten yüzde 0,2’ye düşürdüğünü söyledi.

Ayrıca, Almanya’da tüketicilerin gelir beklentileri barometresinin, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın başlamasından önceki Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyesine çıkarken, tasarruf eğiliminin Haziran 2008’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştığı belirtiliyor. Bu durum, tüketici güveninin ekside olmasının özel tüketimde yıldan yıla düşüşü işaret ettiğini gösteriyor. Almanya ekonomisi geçen yıl, yatırımlar ve inşaat sektöründeki yavaşlamaya rağmen yüzde 0,3 küçüldü.

 

Exit mobile version