Almanya’da Döner Enflasyonu Gündemde! Başbakan Scholz Açıklama Yaptı!

Almanya'da enflasyon rakamlarının inişe geçmesine rağmen döner fiyatlarının yükselmesi, Başbakan Olaf Scholz'un da gündemine girdi.

berlin doner

Ülkemizin en popüler yemeklerinden biri olan döner, Almanya’da da benzer bir konuma ulaştı. Dönerin Almanya’da yaşayan Türkler aracılığıyla tüm toplumda kabul görmesi ve son yıllarda popülerliğini giderek arttırması, kültürler arası alışkanlık geçişlerine iyi bir örnek olarak gösterilmekte. Almanya’da yaşayan tüm insanların yemek rotasına dahil olabilen döner çeşitleri, son günlerde ise enflasyonun darbesini yemiş durumda. Ukrayna – Rusya Savaşı’yla başlayan enflasyon sarmalı, özellikle de dönerin fiyatına olumsuz yansıdı.

Almanya’da en çok tercih edilen fast food sıralamasında zirveye ulaşan dönerin fiyatı, son dönemde 7 euro (245 TL) seviyesine ulaştı. Bu nedenle Alman vatandaşlarının hükümete olan tepkileri de giderek yükselmeye başladı. Özellikle gençlerin tercih ettiği yemeklerden olan dönerin bütçeyi zorlaması, bu sorunun hükümet yetkilileriyle de paylaşılmasına yol açtı. Geçtiğimiz günlerde sosyal medyadan gelen soruları yanıtlayan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, döner zamlarıyla alakalı sorunun en yüksek seviyedeki muhatabı oldu.

Enflasyonun 2023’ün ikinci yarısında ve 2024’ün ilk aylarında düşüş ivmesi göstermesine rağmen fiyatların düşmemesi, döner tüketen tüm Almanya vatandaşlarının tepkisini çekti. Bu problemi Başbakan Scholz’un sosyal medyada düzenlediği soru cevap etkinliğinde de açıkça belirten vatandaşlar, dönerin şu anki fiyatının karşılanamaz olduğunu ifade etti. Genç bir sosyal medya kullanıcısının sorusunu yanıtlamayı tercih eden Olaf Scholz, dönerin 3 euro seviyesine gelip gelmeyeceğine dair soruya detaylı bir yanıt verdi.

Başbakan Olaf Scholz, son dönemde gençlerden döner fiyatlarıyla ilgili birçok talep aldıklarını ve bunların hepsini değerlendirdiklerini söyledi. Döner fiyatlarına üst sınır getirme talebini yerine getirmelerinin imkansız olduğunu belirten Scholz, serbest piyasa ekonomisi ve arz – talep ilişkisi var olduğu sürece bu durumun yaşanmayacağını dile getirdi. Döner üreticilerinin masraflarının yükselmesi sebebiyle fiyatların katlandığını söyleyen Başbakan Scholz, son dönemdeki enflasyon düşüşünün ilerleyen dönemde dönere de yansıyacağına emin olduğunu açıkladı. Bu dönemde hem hükümetin hem de Avrupa Merkez Bankası’nın çok iyi çalışmalar yaptığını belirten Başbakan Scholz, bu sorunun kısa bir dönem içerisinde sönümleneceğini ifade etti.

Almanya’daki enflasyon artışının durması ve düşüş ivmesine geçmesine rağmen döner fiyatlarının gerilememesi, toplumda oluşan tepkinin başbakan seviyesinde dahi duyurulmasına neden oldu. Son birkaç ay içinde dönere zam gelmediği bilinse de, önceki aylarda ekmek arası dönerin 7-9 euro civarına ulaşması ve inişe geçmemesi de tepkilerin yükselmesine yol açtı. Başbakan Scholz’un bu konu hakkındaki cevabından tatmin olmayan Alman vatandaşları, Angela Merkel döneminde bu gibi zamların olmadığını ve Scholz’a inanmadıklarını açıkça beyan etti.

Exit mobile version