Avrupa’da ve Dünya’da faaliyet gösteren iklim aktivistleri, Almanya’da geniş kapsamlı bir çevre eylemi düzenledi. Geçmişte Angola, Brezilya, Moğolistan, Pakistan gibi ülkelerde de eylemlerde bulunan aktivist grupları; Almanya’daki eylemde ise çok geniş bir kitleye seslenmeyi başardı. Aktivist gruplarının bu eylemlerdeki ortak çağrısı ise son derece netti. İklim krizinin günümüzde çok daha yakından hissedildiğini ve devletlerin bu konuda önlem alması gerektiğini vurgulayan Almanya’daki eylemciler, iklim adaleti ve tüm kıtalarda fosil tüketiminin durması gerekliliğini savundu.
Almanya’nın tamamına yayılan ve toplamda 250 bin katılımcıya ulaşan küresel iklim grevi, #EndFossilFuels sloganı altında birleşen gruplar ile düzenlendi. Ülke içerisinde 250 noktada düzenlenen organize eylemler, ülkenin tamamının bu duruma dikkat etmesi gerekliliğini vurguladı. Almanya’nın önemli kentlerinde ise çok daha fazla insanın eylemlerde varlık gösterdiği tespit edildi. Berlin’de 24 bin, Hamburg’da 22 bin, Münih’te ise 10 bin kişi küresel iklim grevi kapsamında sokaklara ve meydanlara çıktı. Ülkenin birçok küçük şehrinde de sesini duyurmayı başaran grev süreci, geçtiğimiz günlerde ülke gündeminde önemli bir yer edindi.
Friday for Future, Save the Children, Misereor, DAV, Campact, BUND, Greenpeace ve birçok sosyal dernek ile kilise grupları; küresel iklim grevini organize eden gruplar arasındaydı. Almanya sınırları içerisindeki her yerde sesini duyurmak isteyen sivil toplum kuruluşları, eylemlerdeki taleplerini doğrudan Federal Hükümet’e yönlendirdi. İklim şartlarının düzelmesi adına alınan kararların bir an önce uygulanmasını ve yenilerinin de alınması gerektiğini savunan grev katılımcıları, geçen her zamanın aleyhe işlediğini ve sorunların daha da büyüdüğünün altını çizdi.
Yerel ulaşım çalışanlarının koşullarını ve sendikal haklarını da savunan bu eylemlerde, 2030 yılına dek toplu taşıma oranının iki katına çıkarılması talebi de dillendirildi. Bu sayede bireysel araç kullanımının azalacağını öngören çevreci gruplar, bu talebin gerçekleşmesi adına imza topladı. Eylemlerde yer alan başlıca gruplar arasındaki Fridays for Future’dan Lilith Diaw, yüz binlerce kişinin bu eylemler kapsamında sesini duyurabildiğini belirtti. Federal Hükümet’in yapamadıkları karşısında ses çıkarma gerekliliğini savunan Diaw, iklim politikalarının başarısız olduğunu ve insanların bu durumu asla sineye çekmek istemediğini gösterdiklerini ifade etti.
Hükümetteki koalisyon ortaklarının iklim için kabul edilen yasa tasarılarını uygulamak istemediğini belirten Lilith Diaw, İklim Koruma Yasası’nın aktif bir biçimde uygulanmasıyla birlikte Almanya’da rahat bir nefes alınabileceğini dile getirdi. Aynı grubun sözcülerinden Darya Sotoodeh ise; bu yaz içerisinde oluşan kuraklık, sel, yangın, gibi felaketlerin iklim konusunda aksiyon almayı zorunlu kıldığını söyledi. Başbakan Olaf Scholz ve ekibinin bu konuda pasif kaldığını dile getiren Sotoodeh, hükümet içi gerginliklerin bu konuda sürdürülmemesi gerektiğinin altını çizdi.