Almanya, İran’a Yaptırım Uygulamayı Gündemine Aldı!

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İran'da çıkan olaylar nedeniyle yaptırım uygulanmasını talep etti.

iran almanya

İran’da 12 gündür devam eden olaylar, tüm Dünya‘da yankı buldu. 22 yaşındaki Mahsa Amani’nin “başörtüsü kuralları” nedeniyle öldürülmesi sonrasında gelişen eylemler; İran rejiminin tutumuyla birlikte daha da sert bir konuma doğru ilerliyor. Bu süreçte İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin, Chrstiane Amanpour’un yayınını başörtüsü takmadığı gerekçesiyle terk etmesi ve internet erişimini kısıtlama girişiminde bulunması; Dünya’daki tepkilerin katlanarak artmasına yol açtı.

İnternet erişiminin kısıtlanmasına karşı ilk girişimi ABD ve Elon Musk yapmıştı. İran halkının internete bağlanabilmesi ve olayları duyurabilmesi adına destek sunan ABD yönetimi; yeni bağlantı uyduları için İran bölgesine lisans çıkardı. Ünlü milyarder Elon Musk ise, yeni teknolojisi Starlink uydularının bir kısmını İran’a gönderdi. İran’la yakın ilişkileri bulunan ülkeler haricinde, Dünya’daki birçok önemli ülkenin tepkisinin daha da artacağı öngörülmekteydi. İran’da kadınlara karşı uygulanan baskıyı kınamak ve bunu resmileştirmek isteyen ilk ülke, sosyal demokratların hükûmet yönetimini devraldığı Almanya oldu.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock; Alman Haber Ajansı’na (DPA) yaptığı açıklamalarda, İran’ın insan haklarına saldırdığını ve bu yapılanların karşılıksız kalmaması gerektiğini söyledi. Barışçıl protestoların ölümcül şekilde bastırıldığını ve İran hükûmetinin dahi ölümler olduğunu kabul ettiğini belirten Baerbock; Almanya’nın da bu duruma tepki göstermesi gerekliliğini vurguladı. Konuyu ülkedeki mecliste ve Avrupa Birliği (AB) parlamentosunda gündeme getireceğini açıklayan Bakan Baerbock; “Benim için buna, sorumlulara karşı yaptırımlar da dahildir.” sözleriyle konunun ciddiye alınması gerektiğinin altını çizdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock: “Bir Ülkede Kadınlar Güvende Değilse Kimse Güvende Değildir!”

İran’da toplumun durumunu anlamak için fazla bir göstergeye gerek olmadığını söyleyen Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock; kadınların güvende olmayışının durumu net bir şekilde ispatladığını savundu. Kadınların güvende olmadığı bir yerde hiç kimsenin güvende olmayacağını aktaran Baerbock; bu nedenle İran’a karşı yaptırımların başlatılmasını ve olaylar dinene kadar kaldırılmaması gerektiğini açıkladı.

Almanya’nın İran konusunda alacağı aksiyonlar henüz belirsizliğini korurken; Dışişleri nezdindeki ilk müdahalenin yaklaştığı görüldü. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christian Wagner; Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, İran’ın Berlin Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırdıklarını kamuoyuyla paylaştı. İran’da yaşanan olaylardan dolayı rahatsızlıklarını aktaracaklarını söyleyen Wagner; diplomatik yollarla halkın göreceği zararı azaltmak ve haklarını alabilmesini sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

İran’ın Almanya’nın tepkisine nasıl bir karşılık vereceği belirsizliğini korurken; Almanya’nın ise sorunun devam etmesi halinde diplomatik tedbirlerle birlikte ekonomik yaptırımları da gündemine alması bekleniyor. Annalena Baerbock’un Almanya meclisi ve Avrupa Parlamentosu’nda tartışmaya açacağı İran konusu sonrasında ise; İran’a her iki meclisten de nota verilmesi kararı çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

İran’da yaklaşık iki haftadır süregelen olaylarda, İran İnsan Hakları (IHR) kuruluşuna göre toplamda 76 kişi hayatını kaybetti. İran hükûmetinin İngiltere ve Norveç’te gösterilen tepkilere karşı, her iki ülkenin de Tahran Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırdığı öğrenildi. Tahran ve çevre illerde iletişim kısıtlamasının sürdüğü bilinirken, İran yönetiminin de en az 600 kişiyi gözaltına aldığı haberleri ajanslar tarafından kamuoyuna aktarıldı.

Exit mobile version