Almanya Hükûmeti’nden Sürpriz Doğalgaz Kararı!

Almanya'nın Bakanlar Kurulu, yaşanan enerji krizi nedeniyle Aralık ayının doğalgaz faturalarının tamamını ödeme kararı aldı.

dogalgaz almanya

Enerji krizinin Avrupa‘daki yansımaları sürüyor. Kış aylarında çok daha zorlu bir sürece girmesi beklenen Kıta Avrupası ülkeleri; Kasım ayına girilen bu günlerde tedbirlerini gün geçtikçe artırmakta. Enerji krizi nedeniyle zor günler yaşaması beklenen ülkelerin başında gelen Almanya; hükûmet nezdinde konuyu vatandaşlarına yansıtmamak adına yeni tedbirleri gündemine aldı. Bakanlar Kurulu’nun son toplantısında alınan kararda, Aralık ayında gelecek olan bütün doğalgaz faturalarının federal hükûmet tarafından karşılanması kararlaştırıldı. Bu sayede hane halkının ve küçük işletmelerin göreceği zararın hafifletilmesi planlanıyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Bakanlar Kurulu’nda alınan enerji yardımı kararını Twitter hesabından paylaştı. Scholz’un paylaşımıyla kamuoyuna bildirilen bu gelişme; “Acil yardım geliyor! Gaz müşterilerinin Aralık ayında ödeme yapmaları gerekmeyecek. Bunun masraflarını hükümet üstlenecek. Kabine toplantısında bugün enerji fiyatlarının frenlenmesi için bir adım daha atılması kararı aldık.” sözleriyle aktarıldı. Bu kararla birlikte ülkedeki yaklaşık 20 milyon doğalgaz abonesi, bir sonraki ay gelecek doğalgaz faturalarından muaf tutulacak.

Bakanlar Kurulu’ndan çıkan karar sonucunda, gaz abonelerinin ödemeyeceği faturaların karşılanması adına 8.9 milyar euroluk bütçe belirlendi. Kuruldan çıkan yasa tasarısında, belirlenen bütçelerin doğrudan gaz sağlayıcı kurumlara sunulacağı maddesine de yer verildi. Bu sayede gaz firmalarını mağdur etmemeyi amaçlayan Almanya yönetiminin; önümüzdeki aylar için planlanan indirim ihtimallerini de gaz şirketleriyle birlikte masaya yatırmaya başladığı iddia ediliyor. Doğalgaz faturaları için ayrılan bütçe, 21 Ekim’de Alman meclisinden çıkan kararla yürürlüğe giren Ekonomik İstikrar Fonu’ndan karşılanacak.

Fatura Desteği Kiracıları Da Kapsıyor!

Almanya’daki ev kiralama sisteminde; evde oturma bedelinin yanında yakıt, su ve çöp vergisi gibi bedelleri de içinde kapsayan bir paket de bulunmakta. Bu nedenle ülkedeki kiracıların da fatura ödememe tasarısı içerisinde yer alıp almayacağı merakla bekleniyordu. Hükûmetin açıkladığı yasa tasarısında yer alan maddeye göre; kiralama sistemindeki geri ödeme opsiyonu, bu tasarı sonucu ödenmeyen doğalgaz faturası için de kullanılacak.

Her yıl sonunda kullanım ücretlerini hesaplayan Alman ev sahibi ve kiracılar; yeni yılın ilk günlerinde bu bedelin arasında oluşan farkı tahsil etme hakkına sahip. Bu tasarıyla birlikte Aralık ayının doğalgaz ücreti de ev sahiplerinden kiracıların hesabına aktarılacak.

Tasarının İkinci Aşaması Mart’ta Devreye Giriyor!

Aralık ayının kolay geçirilebilmesi adına vatandaşlara bir yardım paketi sunan Başbakan Olaf Scholz ve hükûmeti; Bakanlar Kurulu’nda enerji kriziyle mücadelenin ilk adımı olarak bu kararı onadı. Mücadele sürecinin ikinci adımının ise Mart ayında atılması planlandı. İkinci adımda uygulanacak süreci de kabul eden Alman Bakanlar Kurulu; hanelerde ve iş yerlerinde harcanacak olan doğalgazın yüzde 80’ine tavan fiyat koyma önerisinde uzlaştı. Kilovatsaat başına 12 centlik bir bedel üzerinde anlaşmaya varan hükûmet yetkilileri; geriye kalan yüzde 20’lik kısmı ise şu anki fiyat olan 20 cent üzerinden hesaplayacak.

Sanayi alanında kullanılan gaz ile ilgili de çalışmalarını büyük ölçüde tamamlayan hükûmet, bu alandaki tedbir çalışmalarını ise Ocak ayı itibarıyla hayata geçirecek. Bakanlar Kurulu’ndan onayı alan yasa tasarısının; 10 veya 11 Kasım’da mecliste, buradan onay alması halinde de Eyalet Temsilcileri Meclisi’nde görüşülmesi ve kabul edilmesi gerekmekte. Diğer iki merci tarafından da geçmesi halinde bu paket, Aralık ayının ilk günü itibarıyla yürürlüğe girecek.

Exit mobile version