Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier açıkladı: Türkiye vazgeçilmez bir ortak

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Türkiye'yi kapsayan üç günlük kapsamlı diplomatik ziyaretin ardından, "İki ülke birbirinin vazgeçilmezi" diyerek Türkiye-Almanya ilişkilerine vurgu yaptı. Steinmeier, iki ülkenin Ortadoğu politikalarında farklılıklar olsa da Filistin için iki devletli çözüm konusunda anlaştıklarını belirtti.

steinmeier habermeydan

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, “Türkiye vazgeçilmez bir ortak” dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Türkiye ile Ortadoğu’da kalıcı barışın ancak iki devletli çözümle mümkün olduğuna dair görüşte olduklarını belirtti. Steinmeier, 22-24 Nisan tarihlerinde gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretini takip eden Türk gazetecilere bu değerlendirmelerde bulundu. “Türkiye ziyaretimin her dakikası kıymetliydi.” diyen Steinmeier, iki ülke arasındaki ilişkilerin 100. yıl dönümünde Türkiye’ye ziyaret etmenin önemini vurguladı. Steinmeier ayrıca Türkiye ve Almanya’nın NATO’da müttefik ve G20 üyeleri olduklarını belirterek, “Türkiye-Almanya olarak birbirimize vazgeçilmeziz, birbirimize ihtiyacımız var.” dedi.

Steinmeier, Gaziantep’te 23 Nisan kutlamalarına katıldıktan sonra depremzedeler için kurulan konteyner kenti ziyaret ettiğini ve bu temasların kendisini etkilediğini ifade etti. “Almanya olarak depremzedeleri unutmayacağız ve desteklemeye devam edeceğiz.” diyen Steinmeier, bölgedeki yeniden inşa çalışmalarını da takdirle karşıladı.

İstanbul Havalimanı’ndaki DHL merkezini ziyaretine değinen Steinmeier, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede bu ziyaretin önemini ele aldıklarını belirtti. Ayrıca, hızlı hava kargo taşımacılığı sektöründe İstanbul’da bulunan merkezin model niteliği taşıdığını ve Avrupa ülkeleri arasında kurulan ilk Dijital Dönüşüm Ofisi’nin bulunmasının da önemli olduğunu vurguladı.

Türk vatandaşları için vize kolaylığı ve vize işlemlerinde ilerleme konusundaki sorulara cevap veren Steinmeier, Türkiye’deki başkonsolosluk personelinin sayısının artırıldığını ve işlem süresinin kısaltılması için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Son olarak, Steinmeier, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Almanya’da düzenlenecek EURO 2024’e beklediğini belirtti.

Exit mobile version