Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Çifte Vatandaşlık Fikrine Sıcak Bakıyor!

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, yakın dönemde hükümetin planları arasına çifte vatandaşlık hakkının getirilmesini de eklemişti.

scholz 1

Geçtiğimiz günlerde Almanya hükümetinin gündeme getirdiği bir yasa tasarısı, hem Almanya’da hem de ülkemizde merakla beklenmeye başlandı. Olaf Scholz’un yürürlüğe almak istediği bu yasa; Almanya içerisinde yaşayan Türk vatandaşlarının Alman, Alman vatandaşlarının da Türk vatandaşlığı alabilmesinin önünü açacak. Bu yasa teklifini meclise sunan Sosyal Demokrat Parti; koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) ve muhalefette konumlanan Hristiyan Birlik’ten (CDU/CSU) tepkilerle karşılaştı.

Başkent Berlin’de yapılan “Göç Ülkesi Almanya: Katılım ve Saygı için Diyalog” adlı panelde konuşma yapan Şansölye Olaf Scholz; göçmenler ile uzun süredir Almanya’da yaşayan ve vatandaşlığı bulunan farklı etnik kitleleri ilgilendiren bu yasa tasarısıyla ilgili eleştirileri yanıtladı. Alman vatandaşlığı olmayan 9 milyon insanın ülkede yaşadığını belirten Scholz; bu durumun ülke için çok absürt olduğunu ve demokrasinin gelişimi adına önemli bir adım attıklarını söyledi. Demokrasinin katılımla gelişeceğini dile getiren Scholz, tasarının geçmesi için elinden geleni yapacağının da altını çizdi.

Ülkede sürekli halde yaşayanların ve çalışanların seçme ve seçilme hakkının olması gerektiğini savunan Başbakan Scholz; 9 milyon insanın bu ülkede söz sahibi olması gereken büyüklükte bir kitle olduğunu vurguladı. Alman vatandaşlarının sahip olduğu haklar ve yerine getirmeleri gereken sorumlulukların; göçmenler için de geçerli olabilmesinin tek yolunun vatandaşlıktan geçtiğini de ısrarla ifade etti. Bu durumun köken, renk ve dini inançtan bağımsız olması gerektiğini de söyleyen Olaf Scholz; yeni tasarıyla birlikte demokrasinin güçleneceğine inandığını açıkladı.

Muhalefet Vatandaşlık Yasasına Karşı Çıkıyor!

Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri ve Başbakan Scholz; Almanya üzerinde yaşayan insanların çifte vatandaşlık elde edememesinin de anlamsız bir durum olduğunu belirtti. Almanya kanunlarında yer alan vatandaşlık şartlarındaki “diğer ülkenin vatandaşlığından çıkma” maddesinin son derece gereksiz olduğunu vurgulayan Scholz; hükümet kanadının bu tasarıyı geçirmek adına çalışmalarını devam ettirdiğini ifade etti. Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Reem Alabali-Radovan ve İçişleri Bakanı Nancy Faecer ise; Sosyal Demokrat Parti ve Scholz’un oluşturduğu tasarıyı destekleyeceklerini ve uzun zamandır yapılması gereken bir modernleşme hamlesine imza atacaklarını söyledi.

SPD’nin koalisyondaki ortağı FPD ise; bu tasarının yasalaşması konusunda aynı görüşte değil. Alman basınına açıklamalarda bulunan FPD Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai; geri gönderme işlemlerinde ve yasa dışı göçte henüz beklenen ilerlemenin kaydedilmediğini, bu sebeple de yasa tasarısının kabul edilmesi için erken olduğunu savundu. Djir-Sarari, Alman vatandaşlığı için uyumun şart olduğunu ve bu süreçlerin tamamlanmadan vatandaşlık verilmesinin yanlış olacağını ifade etti.

SPD ve FPD’nin koalisyondaki üçüncü ortağı olan Yeşiller Partisi ise; SPD’nin tasarısına destek vereceğini duyurdu. Yeşiller’in eş başkanı Omid Nouripour; tasarının geçmesi adına FPD ile görüşmeler yürütmeye hazır olduklarını söyledi. Tüm maddelerin yasalaşması için çalışmalarda aktif bir konumda olacaklarını duyuran Yeşiller Partisi; bu ülke için gerekli bir tasarının gündeme geldiğini aktardı.

İçişleri Bakanı Nancy Faecer’in üzerine çalıştığı tasarılardan biri olan vatandaşlık yasası; Alman vatandaşlığına geçişin kolaylaşmasını ve çifte vatandaşlık hakkının geri getirilmesini amaçlıyor. Yasaya göre, vatandaşlığa başvuru süresi sekiz yıldan beş yıla indirilecek. Ayrıca; Almanya’ya entegrasyon sürecini hızlı tamamladığını kanıtlayabilenlerin de bu süreyi üç yıla indirme hakkı olacağı da, ortaya konulan maddeler arasında yer aldı. Bu düzenlemeyle birlikte gelen çifte vatandaşlık hakkı ise, Almanya’da yaşayan Türkler’in önemli bir kazanımı olarak görülüyor.

Exit mobile version