Afganistan’da Deprem Oldu! En Az 1.000 Kişi Öldü, 1.500 Kişi de Yaralandı

Deprem, insanlar uyurken saat 01:30'dan (Salı 21:00 GMT) kısa bir süre sonra meydana geldi.

Son Dakika Afganistanda Siddetli Deprem Oldu

Habermeydan.com – İktidardaki Taliban’ın bir yetkilisi BBC’ye verdiği demeçte; Afganistan’ın doğusunda gerçekleşen güçlü depremin, en az 1.000 kişinin ölümüne ve 1.500 kişinin yaralanmasına neden olduğunu açıkladı. Paktika vilayetinde toprak kaymaları nedeniyle Taliban, kurtarma çalışmaları için uluslararası yardım istedi. Deprem, insanlar uyurken gece saat 01:30’da meydana geldi.

Afganistan Son Depremde Kaç Kişi Öldü, Şiddeti Neydi?

Yerin 51 km (32 mil) derinlikte meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki depremde yüzlerce ev yıkıldı. Afganistan’ı son yirmi yılda vuran en ölümcül deprem olduğunu söyleyebiliriz. Eski hükümetin çöküşünden sonra geçen yıl yeniden iktidara gelen Taliban için büyük bir meydan okuma oldu!

Khost kentinden yaklaşık 44 km uzaklıkta meydana gelen deprem, Pakistan ve Hindistan kadar uzaklarda da hissedildi. Görgü tanıkları, depremi hem Afganistan’ın başkenti Kabil’de hem de Pakistan’ın başkenti İslamabad’da hissettiklerini bildirdi. Unicef’in Kabil biriminden Sam Mort, BBC’ye verdiği demeçte, Taliban yetkilileri BM’den “ihtiyaçları değerlendirme ve etkilenenlere yanıt verme açısından onları desteklemesini” istedi.

İngiltere’nin Afganistan özel temsilcisi Nigel Casey, İngiltere’nin BM ile temas halinde olduğunu ve “uluslararası müdahaleye katkıda bulunmaya hazır” olduklarını söyledi.

Depremler, birçok kırsal alandaki konutların dengesiz veya kötü inşa edildiği Afganistan’da önemli hasara neden olma eğilimindedir. Reuters haber ajansına konuşan yerel halk, gece geç saatlerde meydana gelen depremin ardından korkunç ölüm ve yıkım sahnelerini anlattı. Fatıma, “Çocuklar ve ben çığlık attık” dedi. “Odalarımızdan biri yıkıldı. Komşularımız çığlık attı ve herkesin odasını gördük.

Afganistan; Chaman fayı, Hari Rud fayı, Central Badakhshan fayı ve Darvaz fayı dahil olmak üzere bir dizi fay hattı üzerinde, tektonik olarak aktif bir bölgede yer aldığı için depremlerden çok fazla etkilenmektedir. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, son on yılda ülkede meydana gelen depremlerde 7.000’den fazla insanın öldüğünü bildirdi. Depremler yılda (ortalama) 560 ölüme neden oluyor. Son zamanlarda, ülkenin batısında Ocak ayında arka arkaya depremler 20’den fazla insanı öldürdü ve yüzlerce evi yıktı.

Afganistan Hakkında Temel bilgiler

Ülkeyi Taliban yönetiyor: Taliban; 20 yıl aradan sonra (geçen yıl) Afganistan’ı ele geçirdiler.
Bir gıda krizi var: İnsanların üçte birinden fazlası temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor ve Taliban iktidara geldiğinde dış yardımlar kesildi ve mevcut nakit de kuruduğu için ekonomileri zorlanıyor.
Kadın hakları kısıtlandı: Halkın içinde yüzlerini kapatmaları emredildi ve genç kızların okula gitmesine izin verilmedi.

Exit mobile version