AB’nin savunma projesine İngiltere katılacak, Türkiye ise beklemede

Avrupa Birliği, İngiltere’nin savunma odaklı Askeri Hareketlilik Projesi’ne katılımına olumlu yanıt verdi. Türkiye ise Atina ve Kıbrıs Rum engeli sebebiyle bekletiliyor.

tanklar habermeydan

Avrupa Birliği, üyelikten çıkan İngiltere’nin, savunma odaklı Yapılandırılmış Daimi İşbirliği (PESCO) kapsamında yer alan Askeri Hareketlilik Projesi’ne katılımına onay verdi. NATO’nun da son zamanlarda üzerinde önemle durduğu askeri unsurların bürokratik engellere takılmaksızın bir ülkeden diğerlerine hızlı geçişinin sağlanmasına dayanan bu projeye katılmak istediğini 2021’de AB’ye resmen bildiren Türkiye’ye ise şimdiye dek yanıt verilmedi.

 

 

2020’DEN BERİ ÜÇÜNCÜ ÜLKELERE AÇIK

Askeri personel ve varlıkların AB genelinde hızlıca hareket etmesini sağlayan bu proje, 2020’de üçüncü ülkelere de açıldı. İngiltere’den önce AB üyesi olmayan Kanada, Norveç ve ABD bu projeye katıldı.

HIZLI HAREKET OLANAĞI

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD, Kanada ve Norveç’in üzerine İngiltere’nin dahil olmasının projenin öneminin kanıtı olduğunu belirterek, “Özellikle Ukrayna’ya acil askeri destek sağladığımız şu günlerde, AB ve NATO’nun krizlere yanıt verme kabiliyetini artırmak için silahlı kuvvetlerin hızlı hareket etmesini ve güvenli bir şekilde taşınmasını sağlamak hayati önem taşımaktadır” şeklinde açıkladı.

ATİNA VE RUM ENGELİ

Diplomatik kaynaklar, Türkiye’ye ilişkin çalışmaların devam ettiğini gösterirken oybirliği zorunluluğu ise bu işi zorlaştırmaktadır. Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Avusturya’nın Türkiye’nin katılımına olumlu bakmadıkları görünüyor. Oysa NATO’nun en önemli ülkelerinden olan Türkiye’nin katılımı her iki tarafın da çıkarına görünüyor. Bu yönde bir adımın, AB-NATO Savunma işbirliğine de katkı sağlayabileceği düşünülüyor.

 

 

Exit mobile version