ABD’nin İran’a karşı ‘savaş gemisi’ adımı, Biden’ın Tahran’a yönelik mesajı

WSJ'ye göre, ABD, İsrail'e yönelik potansiyel bir İran saldırısına karşı en az iki muhribi devreye soktu. ABD Başkanı, İran'a karşı "Yapmayın" çağrısı yaptı.

biden habermeydan 1

Biden’ın Tahran’a yönelik mesajı…

Suriye’nin başkenti Şam’daki büyükelçilik yerleşkesine yönelik saldırı sonrasında İran’ın İsrail’e nasıl yanıt vereceği tartışılırken, ABD basını ABD’nin olası bir İran saldırısına karşı İsrail’i savunmak için savaş gemilerini ‘hareket ettirdiğini’ iddia etti.

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, ABD, ‘İran’ın İsrail’e yönelik olası bir doğrudan saldırısının önüne geçme umuduyla savaş gemilerini İsrail ile bölgedeki ABD güçlerini koruyabilecek bir konuma’ getirdi.

ABD’nin bu hamlesi, İran’ın İsrail’e yönelik olası bir saldırıya hazırlanmakta olduğuna dair bilgi sahibi bir kaynağın, İsrail’in 24 ila 48 saat içinde İran’dan gelebilecek doğrudan bir saldırıya hazırlandığını söylemesinin ardından geldi. Bir başka kaynak ise İran yönetimi tarafından bilgilendirildiği ifade edilen, saldırı planlarının görüşüldüğünü ancak henüz nihai kararın verilmediğini belirtti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Başkanı Erik Kurilla da 12 Nisan Cuma günü, İran’ın olası bir saldırısı konusunda İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile bir görüşme yaptı. Gallant, “Ortaklarımızla yakın işbirliği içinde karada ve havada kendimizi savunmaya hazırız ve nasıl yanıt verileceğini biliyoruz” açıklamasında bulundu.

ABD’li yetkililere göre, Orta Doğu’da İran-İsrail gerilimi devam ederken, ABD’nin gerçekleştirdiği ‘savaş gemisi’ hamlelerinin arasında, biri halihazırda bölgede olmak üzere iki muhribi yeniden konumlandırmak bulunuyor. ABD’li yetkililer, en az bir gemide Aegis füze savunma sistemi olduğunu belirtti.

CNN International kanalı ise ABD istihbaratına aşina iki kaynağa dayanarak, İran’ın insansız hava araçları (İHA) ve seyir füzeleri dahil ‘askeri varlıklarını’ ülke içinde hareket ettirdiğini aktardı. CNN’nin belirttiğine göre, İran’ın İsrail’e kendi topraklarından bir saldırıya hazırlandığının sinyali olabileceği savunuldu.

ABD Başkanı Joe Biden da, bölgedeki gerilime ilişkin Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında, İran’ın ne kadar kısa zamanda İsrail’e saldırabileceğine ilişkin soruya, “Güvenli bir bilgi almak isterdim ancak beklentim her an olabileceği yönünde” cevabını verdi. İran’a yönelik mesajının ne olduğunun sorulması üzerine ise Biden, “Yapmayın” dedi ve ABD’nin İsrail’i savunmakta kararlı olduğunun altını çizdi.

Bu gelişmeler yaşanırken, bazı ülkeler vatandaşlarına İran ve İsrail’e seyahat etmeme uyarısı yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail’deki diplomatik personelinin ve ailelerinin Tel Aviv, Kudüs ve Beerşeba bölgeleri dışına seyahat etmelerini yasakladı.

Exit mobile version