• Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Muş Haber
  • Sinop Haber
  • Spor
  • Teknoloji
  • Kullanım Koşulları
  • Hakkımızda
    • İletişim
      • Gizlilik
      • Künye
      • Yayın İlkeleri
      • Hukuka Aykırılık
22 Ağustos 2026, Cumartesi
HaberMeydan
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • SPOR
  • MAGAZİN
No Result
Tüm Sonuçları Gör
HaberMeydan
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • SPOR
  • MAGAZİN
No Result
Tüm Sonuçları Gör
HaberMeydan
No Result
Tüm Sonuçları Gör

ABD’nin borcu 40 trilyon doları aştı: Avrupa’da da endişe büyüyor

ABD'nin kamu borcunun 40 trilyon doları aşması ve tahvil faizlerindeki yükseliş, küresel finans piyasalarında etkisini gösteriyor. ABD'deki yüksek faiz ortamı, Avrupa ülkelerinin de borçlanma maliyetlerinin artmasına neden olurken, özellikle borç yükü yüksek ülkelerin bütçeleri üzerindeki baskıyı artırıyor.

Yazar Habermeydan Editör
22 Ağustos 2026
Kategori Dünya
A A
0
ABD'nin borcu 40 trilyon doları aştı.

ABD'nin borcu 40 trilyon doları aştı.

PaylaşTweetle

ABD’nin borcu 40 trilyon doları aştı.

ABD’nin kamu borcunun 40 trilyon doları aşması ve uzun vadeli tahvil faizlerindeki yükseliş, küresel finans piyasalarında baskıyı artırıyor. ABD’deki borçlanma maliyetlerinin yükselmesi, Avrupa ülkelerinin tahvil faizleri ve finansman giderleri üzerinde de etkili olurken, özellikle kamu borcu yüksek ülkelerin bütçeleri üzerindeki yük büyüyor.

BENZER HABERLER

İstanbul’da 3 ilçede yollar trafiğe kapanacak! 23 Ağustos Pazar günü hangi yollar kapalı, saat kaçta açılacak?

İngiltere’de feci kaza…

22 Ağustos 2026
ABD Hazinesi’nden tahvil piyasasına destek: Geri alımlar başladı

Orta Afrika’da altın madeninde göçük: 107 madencinin cansız bedeni çıkarıldı

20 Ağustos 2026

ABD’NİN KAMU BORCU 40 TRİLYON DOLARI AŞTI

ABD Hazine Bakanlığı verilerine göre, ülkenin toplam kamu borcu ilk kez 40 trilyon dolar seviyesinin üzerine çıktı. Ağustos 2001’de 5,8 trilyon dolar olan kamu borcu, 18 Ağustos 2026 itibarıyla 40 trilyon 47 milyar dolara ulaştı.

Böylece ABD’nin kamu borcu yaklaşık 25 yıllık dönemde 7 kata yakın arttı.

Borç stokundaki yükselişte savunma harcamalarındaki artışın yanı sıra 2008 küresel finans krizi ve Kovid-19 salgını sırasında uygulanan destek paketleri ile vergi indirimleri etkili oldu.

Artan borç yükü, federal hükümetin faiz giderlerini de önemli ölçüde yükseltti. ABD’nin yıllık faiz ödemeleri yaklaşık 1,1 trilyon dolara ulaşarak sağlık harcamalarını geride bıraktı ve sosyal güvenlik harcamalarının ardından federal bütçenin en büyük kalemlerinden biri haline geldi.

30 YILLIK ABD TAHVİL FAİZİ ZİRVEDE

ABD’de yüksek bütçe açıklarının devam etmesi, Hazine’nin piyasadan yüksek miktarda borçlanmasını gerektiriyor. Artan tahvil arzı ve ülkenin mali görünümüne yönelik endişeler, özellikle uzun vadeli faizler üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturuyor.

ABD’nin 30 yıllık Hazine tahvili faizi 18 Ağustos’ta yüzde 5,327’ye yükselerek 2007’den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

ABD Hazinesinin uzun vadeli tahvillerde piyasa likiditesini desteklemek amacıyla geri alım miktarını artıracağını açıklamasının ardından faizlerde bir miktar gerileme görülse de ülkenin borç ve bütçe görünümüne ilişkin endişeler devam ediyor.

ABD TAHVİLLERİNDEKİ HAREKET AVRUPA’YA YAYILIYOR

ABD tahvil piyasası, küresel finans piyasalarındaki ağırlığı nedeniyle diğer ülkelerin borçlanma maliyetleri açısından da büyük önem taşıyor.

Avrupa İstikrar Mekanizmasının (ESM) analizlerine göre, ABD Hazine tahvilleri diğer devlet tahvillerinin fiyatlamasında önemli referanslardan biri olarak kullanılıyor. ABD’de tahvil arzının ve faizlerin yükselmesi, yatırımcıların diğer ülkelerin tahvillerinden de daha yüksek getiri talep etmesine neden olabiliyor.

Almanya’nın devlet tahvilleri Avro Bölgesi açısından temel referans varlıklardan biri olduğu için ABD faizlerindeki hareketler Alman tahvilleri üzerinden diğer Avrupa ülkelerine de yansıyabiliyor.

ESM’nin 1998-2025 dönemine ilişkin hesaplamalarına göre, ABD Hazine tahvillerinin net arzında beklenmedik 25 milyar dolarlık artış, Almanya’nın 10 yıllık tahvil faizini yaklaşık 10 ila 15 baz puan yükseltebiliyor. Bu etkinin yaklaşık 10 işlem günü sürdüğü hesaplanıyor.

ALMAN TAHVİL FAİZİ 15 YILIN ZİRVESİNİ GÖRDÜ

ABD’deki tahvil satışlarının Avrupa piyasalarına da yansıdığı dönemde Almanya’nın 10 yıllık devlet tahvili faizi yüzde 3,275’e yükselerek son 15 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Tahvil faizleri yalnızca kamu borçlanmasını değil, banka kredileri, şirket finansmanı ve konut kredileri gibi birçok alanı da etkiliyor. Bu nedenle uzun süre yüksek seyreden faizler ekonominin genelinde finansman maliyetlerinin artmasına yol açabiliyor.

AB’NİN KAMU BORCU 15,7 TRİLYON AVROYU AŞTI

ABD’deki faiz hareketlerinin Avrupa açısından önemini artıran unsurlardan biri de yüksek kamu borcu.

Eurostat verilerine göre AB ülkelerinin toplam kamu borcu, 2026’nın ilk çeyreği sonunda 15 trilyon 705 milyar avroya ulaştı. Kamu borcunun GSYH’ye oranı da 2025’in son çeyreğindeki yüzde 81,8’den yüzde 82,9’a yükseldi.

Avro Bölgesi’nde toplam kamu borcu 14 trilyon 243 milyar avroya çıkarken, borcun GSYH’ye oranı yüzde 88,9 olarak kaydedildi.

EN YÜKSEK BORÇ ORANI YUNANİSTAN’DA

AB ülkeleri arasında kamu borcunun GSYH’ye oranının en yüksek olduğu ülke yüzde 143,5 ile Yunanistan oldu. Yunanistan’ı yüzde 138,9 ile İtalya, yüzde 117,6 ile Fransa, yüzde 109,1 ile Belçika ve yüzde 101,6 ile İspanya takip etti.

Almanya’da kamu borcunun GSYH’ye oranı yüzde 64,4 olarak ölçülürken, bu oran Portekiz’de yüzde 91, Finlandiya’da yüzde 89,7, Avusturya’da yüzde 83,3, Polonya’da yüzde 61,6 ve Romanya’da yüzde 60,1 seviyesinde gerçekleşti.

FRANSA’NIN BORCU 3,5 TRİLYON AVROYU AŞTI

Avrupa’nın büyük ekonomileri de yüksek miktarda kamu borcu taşıyor. 2026’nın ilk çeyreğinde Fransa’nın kamu borcu 3 trilyon 536 milyar avroya yükseldi.

Fransa’yı 3 trilyon 158 milyar avro ile İtalya, 2 trilyon 902 milyar avro ile Almanya ve 1 trilyon 740 milyar avro ile İspanya izledi. Belçika’nın kamu borcu yaklaşık 707 milyar avro, Yunanistan’ın kamu borcu ise 360 milyar avro oldu.

AVRUPA’DA BORÇLANMA BASKISI ARTIYOR

Özellikle borç oranı yüksek ülkelerde tahvil faizlerinin uzun süre yüksek kalması, hem yeni borçlanmaların hem de vadesi gelen borçların yeniden finanse edilmesinin maliyetini artırıyor.

Avrupa’da finansman ihtiyacının artmasında yalnızca ABD kaynaklı faiz hareketleri etkili değil. Savunma, altyapı, enerji ve sağlık harcamalarının yanı sıra yaşlanan nüfusa yönelik artan harcamalar da hükümetlerin borçlanma ihtiyacını büyütüyor.

Barclays’in tahminlerine göre, Avro Bölgesi hükümetlerinin toplam tahvil ihracının gelecek yıl 1,54 trilyon avroyla rekor seviyeye ulaşması bekleniyor.

ABD’nin yüksek borçlanma ihtiyacı ile Avrupa hükümetlerinin artan finansman talebinin aynı döneme denk gelmesi, özellikle kamu borcu yüksek ülkelerde uzun vadeli faizlerin yüksek seyretme riskini artırıyor.

PaylaşTweetlePinGönder

Bu Haberler İlginizi Çekebilir

İstanbul’da 3 ilçede yollar trafiğe kapanacak! 23 Ağustos Pazar günü hangi yollar kapalı, saat kaçta açılacak?

İngiltere’de feci kaza…

Yazar Habermeydan Editör
22 Ağustos 2026
0

İngiltere'de feci kaza... Cleveland Polisi tarafından yapılan açıklamaya göre, sabaha karşı yerel saatle 03.39 sıralarında South Bank bölgesindeki A66 kara yolunda polis aracı ile bir otomobilin karıştığı trafik...

ABD Hazinesi’nden tahvil piyasasına destek: Geri alımlar başladı

Orta Afrika’da altın madeninde göçük: 107 madencinin cansız bedeni çıkarıldı

Yazar Habermeydan Editör
20 Ağustos 2026
0

Orta Afrika'da altın madeninde göçük... Orta Afrika Cumhuriyeti'nde geleneksel yöntemlerle işletilen bir altın madeninde göçük meydana geldi. Göçüğün ardından maden sahasında toprak kayması da yaşandı. Olay sırasında çok...

ECB’den enflasyonun ikinci tur etkilerine karşı tedbir mesajı

Avro Bölgesi’nde yıllık enflasyon yükseldi

Yazar Habermeydan Editör
19 Ağustos 2026
0

Avro Bölgesi'nde yıllık enflasyon yükseldi. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avro Bölgesi ve Avrupa Birliği’nin (AB) temmuz ayına ilişkin nihai enflasyon verilerini açıkladı. Verilere göre Avro Bölgesi’nde haziranda yüzde...

İstanbul’da servis ücretleri belli oldu

İngiltere’de yumurta paniği büyüyor: Vaka sayısı 200’ü aştı, 1 kişi hayatını kaybetti

Yazar Habermeydan Editör
19 Ağustos 2026
0

İngiltere'de yumurta paniği büyüyor. İngiltere’de salmonella salgını nedeniyle 207 kişi hastalanırken, 1 kişi yaşamını yitirdi. Yetkililer, salgının kaynağını belirlemek için yürütülen incelemelerde İngiltere’de üretilen yumurta ve kümes hayvanlarının...

Please login to join discussion

HABER AKIŞI

İstanbul’da 3 ilçede yollar trafiğe kapanacak! 23 Ağustos Pazar günü hangi yollar kapalı, saat kaçta açılacak?
Dünya

ABD’nin borcu 40 trilyon doları aştı: Avrupa’da da endişe büyüyor

22 Ağustos 2026
TYP temizlik ve güvenlik görevlisi sonuçları açıklandı mı?
Gündem

2026 İŞKUR Gençlik Programı başvuruları başladı mı? Başvuru tarihi ve ekranı belli oldu mu?

22 Ağustos 2026
İstanbul’da 3 ilçede yollar trafiğe kapanacak! 23 Ağustos Pazar günü hangi yollar kapalı, saat kaçta açılacak?
Dünya

İngiltere’de feci kaza…

22 Ağustos 2026
Resmi Gazete’de yayımlandı: Polis Akademisi 2 bin 500 öğrenci aldı
Gündem

2026 PMYO parkur sınavı ne zaman? 25. Dönem fiziki yeterlilik sınav tarihi açıklandı mı?

22 Ağustos 2026
İstanbul’da 3 ilçede yollar trafiğe kapanacak! 23 Ağustos Pazar günü hangi yollar kapalı, saat kaçta açılacak?
Gündem

Antalya’da orman yangını paniği: Ekipler seferber oldu

22 Ağustos 2026
Haber Meydan

Türkiye ve dünya gündeminin kalbi burada atıyor! Haber Meydan ile haber niteliği bulunan tüm gelişmeleri anlık olarak takip edin.

E-Mail Adresimiz: info(@)habermeydan.com

Habermeydan.com bünyesinde yayınlanan yazılı veya görsel içerikler izinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Kullanım Koşulları ve Alıntı Şartları'nı okuyunuz.

Trabzonspor’dan ayrılan Thomas Meunier, Lille’e imza attı!

Trabzonspor’dan ayrılan Thomas Meunier, Lille’e imza attı!

19 Temmuz 2024
İstanbul’da 2022’de 126 ton sahte içki ele geçirildi

İstanbul’da 2022’de 126 ton sahte içki ele geçirildi

8 Ocak 2023
Galatasaray’da, Michy Batshuayi ile yollar ayrıldı!

Galatasaray’da, Michy Batshuayi ile yollar ayrıldı!

3 Şubat 2025

ABD’nin borcu 40 trilyon doları aştı: Avrupa’da da endişe büyüyor

2026 İŞKUR Gençlik Programı başvuruları başladı mı? Başvuru tarihi ve ekranı belli oldu mu?

İngiltere’de feci kaza…

2026 PMYO parkur sınavı ne zaman? 25. Dönem fiziki yeterlilik sınav tarihi açıklandı mı?

Antalya’da orman yangını paniği: Ekipler seferber oldu

İstanbul için sıcak hava uyarısı: Afrika ve Basra sıcakları etkili olacak

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Muş Haber
  • Sinop Haber
  • Spor
  • Teknoloji
  • Kullanım Koşulları
  • Hakkımızda

© 2022 Haber Meydan - Haberin Yeri, Son Dakika Haberler.

No Result
Tüm Sonuçları Gör
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
    • Kullanım Koşulları
  • Hukuka Aykırılık Bildirimi
    • Yayın İlkeleri
  • İletişim

© 2022 Haber Meydan - Haberin Yeri, Son Dakika Haberler.