AB’den 6 meslek grubuna vizesiz kalış kolaylığı

Avrupa Komisyonu, ekonomik durgunlukla mücadele etmek ve nitelikli iş gücünü bölgeye çekmek amacıyla vize kurallarında önemli bir esneklik planlıyor. Bu çerçevede, stratejik öneme sahip 6 meslek grubu için Schengen Bölgesi’nde uygulanan 90 günlük kalış sınırının uzatılması gündeme alındı. Ayrıca mevcut ikili anlaşmalar yerine, tüm üye ülkelerde geçerli olacak tek merkezli bir AB sistemine geçilmesi hedefleniyor. Konuya ilişkin ayrıntılar şöyle…

schengen habermeydan

AB’den 6 meslek grubuna vizesiz kalış kolaylığı...

AB’den 6 meslek grubuna vizesiz kalış kolaylığı…

Avrupa Birliği (AB), ekonomik büyümeyi desteklemek ve nitelikli iş gücünü çekmek amacıyla vize politikasında önemli değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Avrupa Komisyonu’nun 29 Ocak’ta yayımladığı “AB Vize Stratejisi” belgesine göre, belirli meslek gruplarındaki üçüncü ülke vatandaşlarının Schengen Bölgesi’nde 90 günlük kalış sınırının üzerinde kalabilmesine imkân tanınması planlanıyor.

Strateji belgesinde, AB ekonomisini güçlendirmek için küresel iş gücünün çekilmesi, turizmin canlandırılması ve seyahat süreçlerinin sadeleştirilmesi hedefleniyor. Mevcut uzun süreli vize prosedürlerinin ise “karmaşık ve parçalı” yapısının, Avrupa’nın ihtiyaç duyduğu nitelikli kişilerin bölgeye gelmesini zorlaştırdığı vurgulanıyor.

90 GÜNLÜK SINIR ESNETİLEBİLİR

Mevcut Schengen kuralları uyarınca üçüncü ülke vatandaşları, 180 günlük bir dönem içinde en fazla 90 gün kalabiliyor. Bu sürenin aşılması durumunda ise ulusal uzun süreli vize ya da oturum izni alınması gerekiyor.

Ancak Komisyon raporunda, özellikle birden fazla AB ülkesinde faaliyet göstermesi gereken bazı meslek gruplarının bu kural nedeniyle ciddi zorluklarla karşılaştığına dikkat çekiliyor. Farklı ülkeler arasında geçerli olan ikili anlaşmaların da süreci daha karmaşık hale getirdiği ifade ediliyor.

Bu nedenle Komisyon, yoğun hareketlilik gerektiren meslek grupları için daha esnek ve merkezi bir sistem oluşturmayı gündemine aldı.

UZUN SÜRELİ KALIŞ HAKKI TANINABİLECEK 6 MESLEK

Strateji belgesinde, mevcut vize rejiminden en çok etkilenen ve daha uzun süreli kalış hakkı tanınması planlanan meslek grupları şöyle sıralandı:

Bu grupların, birden fazla AB ülkesinde bulunma zorunluluğu nedeniyle mevcut kurallardan olumsuz etkilendiği ve daha esnek bir sisteme ihtiyaç duyduğu belirtiliyor.

TEK MERKEZLİ AB SİSTEMİ PLANLANIYOR

Avrupa Komisyonu, üye ülkelerle iş birliği içinde çalışarak seçilmiş üçüncü ülke vatandaşları için daha esnek kısa süreli kalış çözümleri geliştirmeyi hedefliyor. Yeni düzenlemelerde hem güvenlik kaygılarının gözetileceği hem de ekonomik faydanın ön planda tutulacağı ifade ediliyor.

Bu kapsamda, AB düzeyinde genişletilmiş kısa süreli kalış kurallarını içeren yeni bir mevzuat hazırlanması da değerlendiriliyor. Mevcut ikili anlaşmaların uzun vadede kademeli olarak kaldırılması ve tüm üye ülkelerde geçerli tek bir sistem oluşturulması planlanıyor.

HEM EKONOMİYE KATKI HEM DAHA KOLAY SEYAHAT

Komisyon yetkilileri, yapılacak düzenlemelerin AB ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını ve seyahat süreçlerini daha öngörülebilir hale getireceğini vurguluyor. Özellikle sık seyahat eden profesyoneller için yeni sistemin büyük bir kolaylık sağlaması bekleniyor.

Planlanan değişikliklerin hayata geçirilmesi halinde, Schengen Bölgesi’nde faaliyet gösteren birçok meslek grubu için daha esnek ve pratik bir vize rejimine geçilmiş olacak.

Exit mobile version