AB’de Rüşvet İddiaları Gündemde! AP’de Arama Yapıldı!

Son günlerde Avrupa basını, AB'deki rüşvet skandalıyla çalkalanıyor. Brüksel polisinin, AP içerisinde arama yaptığı öğrenildi.

ab yolsuzluk 2

Avrupa basını, Avrupa Birliği (AB) içerisinde yaşandığı tespit edilen rüşvet skandalıyla çalkalanıyor. Katar’ın ekonomik ve siyasi kararları etkileme hedefi doğrultusunda; Avrupa Parlamentosu (AP) çalışanlarına rüşvet verdiği iddia ediliyor. Bu iddiayla birlikte açılan soruşturma kapsamında, Belçika’nın başkenti Brüksel’de yer alan AP binasına baskın düzenlendi. Geçtiğimiz Cuma gününden bu yana yapılan baskınlar sonucunda; AP yetkililerine ait olduğu tespit edilen 1 milyon dolara el konulduğu öğrenildi.

AP Başkanı Roberto Metsela; Avrupa demokrasisinin dış etkenlerin saldırısı altında olduğunu ve bu sorunun çözülmesi için tüm yardımı sağlayacaklarını söyledi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise; çok ciddi suçlamaların olduğunu ve bu suçlamaların bir an önce temizlenmesi gerektiğini vurguladı. 5 gün içerisinde tam 20 kez arama yapan Brüksel polisi; bu aramalarda saklanmış vaziyette 1 milyon dolarlık nakit para bulmayı başardı. Parayı saklayanları ve adı rüşvetle anılan parlamento çalışanlarını gözaltına alan emniyet güçleri; konunun üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor.

Parlamentonun toplanmasıyla birlikte, yaşanan rüşvet skandalı gündemin ilk maddesi olacak. Yapılan soruşturmaya desteklerini bildirmesi beklenen Avrupa Parlamentosu; bu yönde alınmasını isteyeceği tedbirleri ise, yarın yayınlayacağı kararnameyle netleştirmiş olacak. AB’nin haberlerini Dünya’yla paylaşan Euractiv platformunun da; Katar’la iş ilişkilerini kesmesi yönünde karara varılması bekleniyor. Euractiv’in şimdiden Katar’a giden akışı kesmeye başladığı da gelen iddialar arasında.

Katar, AB İddialarını Reddediyor!

Belçika polisi, Katar’la ilgili iddialar sebebiyle 4 kişiyi gözaltına aldı. Bu isimler arasında en çok adı bilinen figür ise; AP Başkan Yardımcısı ve Yunanistan Milletvekili Eva Kaili oldu. Kaili’nin bu skandal sonrasında hızlıca görevden alındığı da, AB’nin duyuruları arasında yer aldı. Yapılan operasyonlarda; bir şüphelinin evinde 600 bin euro, bir diğerinin ise 150 bin euro sakladığı tespit edildi.

Bir diğer şüphelinin de Brüksel’de otelde konakladığı ve bavulunda yüz binlerce euroyu nakit taşıdığı; şüphelinin parayı taşıdığı esnada yakalandığı açıklandı. Gözaltına alınan kişilerin bilgisayar ve cep telefonlarına da el konulduğu belirtildi. Soruşturma için önemli olabileceği tespit edilen 10 kişini bilgi teknolojileri erişimine de durdurma kararı verildi.

Avrupa Parlamentosu’nun Orta Doğu ilişkilerinden sorumlu üyesi olan Eva Kaili; yolsuzluk yaptığının tespit edilmesi sonrasında parlamentodaki başkan yardımcılığı görevinden ihraç edildi. Ayrıca AP’deki Sosyalistler ve Demokratlar grubundan ve Yunanistan’daki merkez sol kanat olan Pasok Partisi’nden de uzaklaştırıldığı duyuruldu. 48 saatlik gözaltı hakkının sona ermesiyle birlikte serbest bırakılan Kaili; davanın aleyhine sonuçlanması halinde cezaevinin yolunu tutacak.

AP Başkanı Roberto Matsela; bir süredir bu gibi bir durumdan şüphelenildiğini ve incelemelerin sonucunda operasyonun gerçekleştiğini söyledi. Avrupa demokrasisi için kara bir döneme girildiğini aktaran Matsela; parlamentoda etik kurulu kurulmasıyla alakalı, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’le görüş birliğinde olduklarını ifade etti.

Exit mobile version