ABD’den Ukrayna’ya 250 milyon dolarlık yardım!

Dün, ABD Savunma Bakanlığı Ukrayna'ya 250 milyon dolarlık bir güvenlik yardım paketi sunacağını duyurdu. Ukrayna'da uzun süredir devam eden savaşta, asker kayıplarını azaltmak için elektrikli sedye kullanılacağı bildirildi.

abd ukrayna habermeydan

ABD’den Ukrayna’ya 250 milyon dolarlık yardım gönderildi.

Ukrayna’nın Rusya’ya karşı başlattığı direniş, başlangıçta Batı’nın dikkatini çekti ve destek sağlama isteğini artırdı. Ancak, 2022’de başlayan savaşın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen devam etmesi, Batı’nın verdiği yardımların miktarı ve etkisi konusunda tartışmaları beraberinde getirdi. Avrupa Birliği’nin Ukrayna’ya 50 milyar euroluk yardımı, özellikle Macaristan’ın itirazlarıyla karşılaştı ve bu durum yardımların durdurulma riskini gündeme getirdi.

ABD ise dün Ukrayna’ya 250 milyon dolarlık bir güvenlik yardımı paketi açıkladı. Ancak, bu yardımın bir sonraki aşamada Kongre onayına tabi tutulacağı ve bu süreçte son yardım paketi olabileceği belirtiliyor. Yardım paketi, hava savunma yetenekleri, topçu ve tanksavar silahları gibi askeri teçhizatları içeriyor. ABD Savunma Bakanlığı, Kongre’nin harekete geçmemesi durumunda Ukrayna’ya daha fazla yardımın tehlikeye girebileceği uyarısında bulundu. Ayrıca, bu yardım paketi, ABD Savunma Bakanlığı envanterinden Ukrayna’ya yapılan 54. yardım olma özelliğini taşıyor.

Bu süreçte, Ukrayna’nın savaşta yaralanan askerlerin tahliyesinde kayıpları azaltmayı hedefleyen yeni bir yaklaşım geliştirdiği biliniyor. Ukrayna Devlet Sınır Muhafızları Servisi, istatistiklerin yaralı askerlerin tahliyesi sırasında kayıpların iki katına çıktığını gösterdiğini belirtiyor. Bu nedenle, elektrikli sedye gibi yer tabanlı insansız araçlar kullanarak yaralıların savaş alanından güvenli bir şekilde tahliye edilmesi amaçlanıyor. Bu yeni sistem, zorlu arazi koşullarını aşabilme yeteneğine ve 200 kilograma kadar ağırlık taşıyabilme kapasitesine sahip olarak tasarlandı.

Ukrayna’nın savaş çabaları ve Batı’nın yardımlarıyla ilgili olarak hem AB hem de ABD’de Kongre ve diğer karar vericiler arasında ciddi tartışmaların sürdüğü görülüyor. Bu çerçevede, yardımın devamı ve etkinliği konusunda nasıl bir yol izleneceği önemli bir gündem maddesi olarak karşımızda duruyor.

 

Exit mobile version