ABD’de Ön Seçimler Sürüyor: Washington’da Haley Galip, Trump Mağlup!

ABD'de başkanlık seçimlerine giden süreç başladı. Ön seçimlerde Cumhuriyetçiler arasındaki yarış, Haley'nin Washington galibiyetiyle alevlendi.

nikki haley

Tüm Dünya‘da sonucu merakla beklenen ABD Başkanlık Seçimi için ön seçim süreci başladı. Yarın gerçekleşecek Süper Salı öncesinde birçok eyalette ön seçimler tamamlandı. Bir önceki seçimde başkanlık koltuğunu Donald Trump’tan devralan Joe Biden, Demokrat Parti’nin adaylık sürecini büyük bir farkla önde götürüyor. %81’lik oy oranıyla ön seçimi yapılan yerlerdeki tüm delegeleri kazanan Biden, en yakın rakibi Dean Phillips’in yaklaşık 77 puan önünde yer alıyor. Cumhuriyetçi Parti’de ise yarış, dün alınan Washington sonuçlarıyla birlikte iyice kızıştı.

5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri için devam eden ön seçim süreci, dün akşam alınan sonuçlarla büyük bir sürprize sahne oldu. Cumhuriyetçiler’in adayı olmak için devam eden yarışta, Washington’ın galibi Nikki Haley oldu. Başkentte verilen oyların %63’ünü alan Haley, bu sonuç sayesinde delege hanesine 19 kişisi daha yazdırdı ve seçimi yapılan 10 eyalette 43 delegeye ulaşmış oldu. Washington’da %33 oy alan eski ABD Başkanı Donald Trump, önceki eyaletlerden aldıklarıyla birlikte toplamda 244 delege kazandı.

Nikki Haley’in Washington’da elde ettiği seçim zaferi, Cumhuriyetçi Parti’de yarışın çok daha hızlı geçeceğini gösterdi. Demokratlar’da mevcut başkan olması sayesinde Joe Biden’ın sorunsuz bir biçimde adaylığını ilan edeceği senaryo şekillenmekte. Ancak Trump’ın 9 eyalette elde ettiği başarının başkent Washington’da sekteye uğraması, eski başkanın adaylık süreci için gözlerin Süper Salı’ya çevrilmesine sebep oldu. Yarın ABD saatiyle gün içerisinde, 16 eyaletin aynı gün içerisinde ön seçim yapılacak. Bu seçimlerden istediği sonucu alan adaylar, başkanlık yolunda büyük bir avantaj elde edecek.

South Carolina eyaletinin eski valisi olan Nikki Haley, Trump’ın karşısında yarış sürdüren tek Cumhuriyetçi aday oldu. Seçimlerin başladığı ilk dönemlerde adaylıklarını sürdüren Ron DeSantis ve Vivek Ramaswamy, sürecin ilerleyen dönemlerinde Donald Trump’a desteklerini açıklamıştı. Ön seçimlerde 12 delege kazanma başarısını gösteren iki aday, burada elde ettikleri sınırlı gücü Trump’la birleştirme yoluna gitti.

Adaylık için gereken 1215 delegeyi ilk toplayan kişi, partisinin adayı olarak netleşecek. Trump’ın yaklaşık 1000 delege elde etmesi gereken bu süreçte, Demokratlar’da ise Biden’ın adaylığı için gereken sayının üçte birine ulaşıldı. Bir önceki seçimin adaylarının yeniden sahneye çıkma ihtimali giderek yükselirlen, Haley’in galibiyetiyle birlikte yeni bir opsiyonun olup olmadığı düşünceleri akıllara geldi.

Nikki Haley’in Washington’ı kazanması sonrasındaki ilk açıklama, basın sözcüsü Olivia Perez-Cubas’tan geldi. Perez-Cubas, Washington’daki yetersizliğin farkında olan Cumhuriyetçiler’in kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkürlerini iletti. Trump ve beraberinde gelen kaosa karşı olduklarını vurgulayan Perez-Cubas, sonraki eyaletlerde de baskın çıkacaklarına inandıklarını dile getirdi. Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçiler’deki yarışı önde götüren Trump ise, Washington DC’nin bir bataklık olduğunu ve buradan bilerek uzak durduğunu açıkladı.

Exit mobile version