ABD’de Kürtajın Yasaklanması İçin Önerge Verildi!

ABD Senatosu'nun Cumhuriyetçi üyesi Lindsay Graham, kürtajın tüm ülkede yasaklanması için senatoya teklif sundu

kurtaj abd

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu’nda bir süredir hiç beklenmeyen bir tartışma konusu gündemde. Cumhuriyetçi senatör Lindsay Graham’in sunduğu teklif, ülke gündemini adeta işgal etti. Kürtajın ülke çapında yasaklanması için senatoya yasa tasarısı sunan Graham; ülkede yaşayan kadınların önemli bir kısmından tepki çekti. Kadın hakları dernekleri ve birçok sivil toplum kuruluşunun tasarıyı kınayan açıklamaları ve eylemleri oldu. ABD‘nin en üst düzeydeki yönetim birimi Beyaz Saray da; Lindsay Graham’in sunduğu tasarıya karşı olduğunu açıkça belirtti.

Kürtajın tüm ülkede gebeliğin 15. hafta sonrasında yasaklanmasını öngören yasa tasarısı, Cumhuriyetçi Parti’den bulduğu destek nedeniyle senatonun önündeki gündemler arasında girdi. Parti üyesi birçok senatörün de Lindsay Graham’i desteklediği bu tasarıda, Amerika’nın özgürlük ilkesine aykırı bir durum olmadığı belirtiliyor. Graham’in açıklamasında yer alan “Amerika’yı dünyanın geri kalanı ile aynı seviyeye getirmek için bu tasarıyı sunuyoruz.” ifadesi ise; yasa tasarısının konuşulma sürecinde tepki çeken bir diğer beyan oldu. Tasarının detaylarının incelendiği bu süreçte, ABD çapında yapılacak eylemlerin katlanarak artacağı konuşuluyor.

Lindsay Graham’in sunduğu yasa tasarısına göre; hamile kalan kadınların gebeliği sonlandırma süresi 15 hafta ile kısıtlı olacak. Gebeliğin ilk döneminde aksiyon almayan kadınlar; yasanın geçmesi halinde ülkenin hiçbir yerinde kürtaj yaptıramayacak. Annenin hayati tehlike taşıdığı gebelikler, tecavüz, ensest gibi es geçilemeyen unsurların bulunması ise; kürtaj yasasının istisnası olarak kabul edilecek. Tasarının yasalaşması adına görüşüldüğü senato toplantılarının sonucu, ABD’deki tüm kadınlar tarafından merakla bekleniyor.

ABD Başkanı Biden’dan Sert Çıkış!

ABD Senatosu’nda oylanacak yasa tasarısı, onaylanması halinde Temsilciler Meclisi’ne de sunulacak. Buradan da onayın çıkması durumunda nihai kararı ABD Başkanı Joe Biden verecek. Graham’in yasa tasarısının detaylarını açıkladığı basın toplantısının ardından açıklama yayınlayan Beyaz Saray, bu yasa tasarısının asla kabul edilmeyeceğini belirtti. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre; Lindsay Graham’in 50 eyalette birden aldırmak istediği bu kararın Amerika Birleşik Devletleri’nin ilkelerine tamamen aykırı olduğunu söyledi.

Başkan Joe Biden’ın ABD halkının sağlık giderlerini azaltacak yöntemler üzerine çalıştığını belirten Jean-Pierre; Cumhuriyetçi Parti’nin içerisinden çıkan bu tasarının, hem başkanın politikasına hem de kadın haklarına aykırı olduğunun altını çizdi. Beyaz Saray Sözcüsü, Başkan Biden ve tüm Demokrat Partili senatörlerin kadınların yanında olacağını açıkça dile getirdi. Geçtiğimiz günlerde ABD Yüksek Mahkemesi’nden çıkan kürtaj karşıtı kararı da eleştiren Beyaz Saray ve Demokrat Partililer; bu kararda da aynı tutarlılıkta olacaklarını dile getirmekteler.

24 Haziran’da ABD Yüksek Mahkemesi’nin davaları arasında yer alan kürtaj hakkı soruşturması; 1973’te çıkan “Roe-Wade Kararı”nın iptaliyle sonuçlanmıştı. 9 yargıçtan 6’sının oyuyla iptal kararı alınırken, bu kararla birlikte kürtajın ülkedeki anayasal garantisi de ortadan kaldırılmıştı. Eyaletlerin inisiyatiflerine bırakılan kürtaj hakkı konusu; bu karardan yaklaşık 3 ay sonra ülke genelinde tartışılan bir durum haline geldi. O dönemde de ülkenin sağ kesimince kabul gören bu karar; sol kesim ve Demokratlar tarafından insan haklarına aykırı bulunmuştu.

24 Haziran sonrasında ülkede onlarca protesto düzenlendi. Lindsay Graham’in açıklamalarının ardından da eylemlerin başladığı bilinirken; senatoda tasarının görüşüleceği dönemde de Washington’da yoğun bir eylem sürekliliği yaşanması bekleniyor.

Exit mobile version