ABD’de enflasyon rakamları paylaşıldı

Şubat ayında ABD'de enflasyon, beklenenin üzerinde yüzde 3.2 oranında artış gösterdi; önceki beklenti ise yüzde 3.1 düzeyindeydi.

abd enflasyon habermeydan

ABD’de enflasyon rakamları paylaşıldı.

ABD’de enflasyon, Şubat ayında aylık bazda yüzde 0,4 artarak yıllık bazda yüzde 3,2 seviyesine ulaştı. Bu rakamlar, enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyonun beklentinin üzerinde yükseldiğini gösterdi. Çekirdek enflasyon, aylık bazda yüzde 0,3 tahminine karşın yüzde 0,4 artış gösterirken, yıllık bazda ise yüzde 3,7 beklentisinin biraz üzerinde yüzde 3,8 olarak gerçekleşti.

Yayınlanan veriler, enflasyonun hala yüksek seyrini sürdürdüğünü ve Merkez Bankası yetkililerinin erken bir gevşeme adımından kaçınacaklarına dair işaretler içeriyordu. Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, geçtiğimiz haftaki konuşmasında enflasyonun hedefe düşmesini sağlamadan faiz indirimine başlamayacaklarını vurgulayarak, “Bu güveni kazandığımızda – ki bu noktaya yaklaşıyoruz – faiz indirimine başlamak uygun olacak” ifadesini kullanmıştı.

Fed içerisinde bazı yetkililer ise enflasyondaki düşüşün daha genel bir tabloyu yansılamasını arzu ettiklerini dile getirmişlerdi. Önümüzdeki hafta yapılacak olan Fed faiz kararı öncesinde, üretici enflasyonu verilerinin açıklanması bekleniyor. Bu veriler, Merkez Bankası’nın para politikasındaki yönelim konusunda önemli bir yol gösterici olabilir.

Exit mobile version