ABD Ukrayna’ya tank gönderecek

Almanya'nın ardından ABD'de Ukrayna'ya tank gönderme kararı aldı. ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin Ukrayna’ya 31 adet M1 Abrams tankı göndereceğini bildirdi.

abd ukraynaya tank gonderecek habermeydan

Ukrayna’ya 31 adet M1 Abrams tankı gönderileceğini açıklayan ABD Başkanı Joe Biden, bu tankların Bir Ukrayna taburuna denk geldiğini belirtti. Biden Beyaz Saray’da yaptığı açıklamasında, “Tüm bu yardımların amacı Ukrayna’nın toprak bütünlüğü sağlamak. Rusya’ya yönelik saldırgan bir tehdit teşkil etmiyor. Hepimiz bu savaşın bitmesini istiyoruz.” ifadelerine yer verdi. Gönderilecek tankların Ukrayna’nın topraklarını savunma ve stratejik hedeflerine ulaşma kapasitesini artıracağını kaydeden Biden, “Abrams tankları dünyanın en yetenekli tankları.” değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca tankların bakım ve idaresinin son derece karmaşık olduğunu ve bu kapsamda Ukrayna’lı askerlere en kısa sürede lojistik, bakım ve tankların kullanımı konusunda eğitim vereceklerini açıkladı.

Biden, ABD’nin Ukrayna’ya ve halkına destek olmak için dünyanın dört bir yanındaki müttefikleri ve ortakları ile uyum içinde çalıştığını belirterek, “ABD ve Avrupa tamamen birleşmiştir. Bu sabah NATO müttefiklerimiz Almanya Başbakanı Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İngiltere Başbakanı Sunak ve İtalya Başbakanı Meloni ile yakın koordinasyonumuzu ve Ukrayna’ya desteğimizi sürdürmek için uzun bir görüşme yaptım” dedi.

Söz konusu tankların Ukrayna’ya teslimatının zaman alacağını ifade eden Biden, “Bu duyuruyu müttefiklerimizle de yakından koordine ediyoruz. ABD katkısına, diğer ülkelerden önümüzdeki haftalarda ve aylarda hazır, kullanılabilir ve savaş alanında kullanım için daha kolay entegre edilecek olan ek bir duyuru eşlik edecek” dedi. Almanya Başbakanı Olaf Szcholz’a Ukrayna’ya Leopard tanklarının gönderilmesine onay verdiği için minnettar olduğunu belirten Biden, “Başbakan’a liderliği ve Ukrayna’yı desteklemek için ortak çabalarımıza olan kararlı bağlılığı için teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Müttefiklerle birlikte Ukrayna’ya 8 bin topçu sistem, 2 milyon mermilik mühimmat, 50’den fazla füze sistemi, 3 binden fazla da zırhlı araç desteği sağladıklarını kaydeden Biden, diğer taraftan Rusya’ya yönelik bir taarruz olmadığına, Rus ordusu Rusya’ya dönerse bu savaşın bugün bitebileceğine vurgu yaptı.

Exit mobile version