ABD Temsilciler Meclisi’nde İlk Defa Bir Afro-Amerikan Lider Olacak! Hakeem Jeffries Demokratlar’ın Başına Geçti!

Geçtiğimiz günlerde yapılan ABD Temsilciler Meclisi seçimi sonrasında; Demokratlar'da Nancy Pelosi'nin boşalttığı koltuğa Hakeem Jeffries oturdu.

jeffries1

Demokrat Parti’de Temsilciler Meclisi seçimleri sonrasında önemli bir değişim yaşandı. Uzun süredir Temsilciler Meclisi’nde Demokrat Parti’nin başkanlığını yürüten Nancy Pelosi’nin görevinden ayrılacağı açıklanmıştı. 3 Ocak’ta göreve başlamaya hazırlanan meclis içerisinde yeni lideriyle hareket etmeye hazırlanan Demokratlar; bu göreve Hakeem Jeffries’i getirdi. Pelosi’nin boşalttığı koltuğa oturması kesinleşen Jeffries, ABD tarihinde Temsilciler Meclisi’nde liderlik görevini üstlenecek ilk siyahi isim oldu.

8 Kasım’da yapılan Temsilciler Meclisi seçiminde çoğunluk sandalyeyi Cumhuriyetçiler’e kaptıran Demokratlar; Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ayrılma kararı almasıyla bir sarsıntı daha yaşadı. Meclis içerisinde muhalefet konumuna gerileyen Demokrat Parti; yeni lider seçimiyle çok konuşuldu. Pelosi’nin üstlendiği Demokrat Parti liderliği görevi, New York temsilcisi Hakeem Jeffries’in tek aday olduğu seçimle belirlendi. 3 Ocak’ta yeni yasama dönemine adım atacak ABD Temsilciler Meclisi’nde; Demokratlar’ın liderliğini Jeffries yürütecek.

ABD tarihinde ilk defa bir parti liderinin siyahi oluşu ise; Demokratlar’ın parti vizyonundaki önemli bir başarı olarak görülüyor. 2008-2016 yılları arasında Barack Obama’nın başkanlığıyla ilk siyahi başkan vizyonunu da sunan Demokrat Parti; ülke siyasetinin alt kadrolarından da benzer bir isteğin geldiğini tespit etti ve bu durumu Temsilciler Meclisi’ne yansıttı. Temsilciler Meclisi Başkanlığı görevi Cumhuriyetçiler’e geçmiş olmasına rağmen; Demokratlar’ın liderliği de oldukça kritik bir devlet yönetim konumu olarak görülüyor.

Jeffries’in bu başarısı, 2024 yılındaki başkanlık adaylığı için ismi geçen figürler arasında yer almasına da yol açtı. Joe Biden’ın aday olup olmayacağına yıl bitmeden karar vereceğini söylemesiyle birlikte, Demokratlar’ın aday tartışmaları da hareketlendi. Biden’ın sağlık problemleri nedeniyle aday olmama ihtimali olduğunu belirten bazı kaynaklar; ülke siyaseti içerisinde başarı elde etmiş Demokrat Parti üyesi siyasetçilerin, başkanlık ihtimali için hazırlık yapmaya başladığını belirtti. Biden’ın aday olması halinde aday seçimlerden galip çıkmasına kesin gözüyle bakılsa da, yaşı itibarıyla Başkanlık Seçimi yarışta aktif olamayacağı düşüncesi de pek çok delegede mevcut.

ABD Temsilciler Meclisi’nde 20 yıldır Demokratlar’ın başında yer alan Nancy Pelosi, ara seçimler sonrasında görevini bırakacağını duyurmuştu. Pelosi’nin ayrılığı sonrasında seçime gitmek durumunda kalan Demokrat Parti yöneticileri; boşalan koltuğa tek bir adayı uygun gördü ve seçim de Jeffries lehine sonuçlandı. Hakeem Jeffries, bu sayede ABD tarihinde siyahilerin kazandığı en önemli siyasi başarılardan birini elde etmiş oldu. Ara seçimde New York bölgesinin temsilciliğini elde eden Jeffries, Demokratlar’ın yönetim kadrosunda en üst koltuklardan birine getirildi.

2013 yılından bu yana Temsilciler Meclisi’nde yer alan Hakeem Jeffries, son birkaç yılda gösterdiği çıkışla birlikte Nancy Pelosi’nin veliahtı olarak görülmekteydi. Temsilciler Meclisi’nde Adalet ve Bütçe Komiteleri içerisinde de görevler alan Jeffries; uzun süredir gösterdiği performans sonrasında ABD siyasetindeki en önemli konumlardan birine getirilmeyi başardı.

Exit mobile version