ABD Senatosu’ndan TikTok Yasağı!

ABD Senatosu, hükümet çalışanlarının telefonunda TikTok bulunmasına yasak getirdi.

tiktok1

ABD ile Çin arasındaki teknolojik gerilimler, son yıllarda net bir biçimde ayyuka çıktı. Android sisteminin Çin markası Huawei’den çekilmesiyle kendisini net bir biçimde hissettiren bu gerilim; son dönemde ise Çin kökenli sosyal medya uygulamaları üzerinde görülmekte. Bu durumun kanıtı olarak nitelendirilebilecek son gelişme ise geçtiğimiz günlerde yaşandı. ABD Senatosu’nun aldığı karara göre, federal hükümet çalışanlarının devletin tahsis ettiği cep telefonlarından TikTok’a girmesi yasaklandı.

ABD Senatosu Genel Kurulu’na “Hükümet Cihazlarında Tiktok’a Hayır Yasası” ismiyle gelen yasa; tüm senatörlerin evet oyuyla en yüksek meclisten geçmiş oldu. Bu tasarının geçmesiyle birlikte, federal devletin bünyesinde görev yapan tüm çalışanların TikTok indirmesine ve görüntü paylaşmasına yasak gelecek. Uzun süredir ülkede en tartışmalı platformlar arasında gösterilen TikTok; bu kararla birlikte çok daha fazla tartışılan bir konuma geldi. İlerleyen dönemde yapılacak yasa görüşmelerinde de, tartışmaların daha da büyümesi bekleniyor.

Son Söz Joe Biden’da!

Senatonun aldığı kararın ardından, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nun oylaması da merakla beklenmekte. Tasarının yasa haline gelmesi için Temsilciler Meclisi’nden de geçmesi ve en son aşama olarak Başkan Joe Biden’dan onay alması zorunluluğu bulunuyor. Temsilciler Meclisi’nin değişen siyasi yapısı nedeniyle sonuç hakkında net bir fikir yürütülememekte. Ancak Joe Biden’ın da yasanın kendisine ulaşması halinde onay verme ihtimali yüksek görülüyor.

ABD’deki TikTok Endişesinin Sebebi Ne?

Bir süredir ABD içerisinde tartışmalı bir konumda olan TikTok; özellikle de siyasetçilerin gündeme getirdiği veri sızdırma iddiası sebebiyle çok daha fazla konuşuluyor. Pekin merkezli ByteDance’in geliştirdiği TikTok’un; Çin hükümetine veri sızdırdığı ve bu sebeple ABD içerisinden yoğun bir biçimde veri akışı sağladığı düşünülmekte. Çin’le alakalı gelişen ulusal güvenlik endişelerinin dinmemesi sebebiyle; ABD’deki yaptırımların da arttırılacağına kesin gözüyle bakılmaktaydı.

TikTok yetkilileri, ABD’nin içerisinde gelişen endişe dalgasını sürekli olarak reddetmekte. Çin hükümetine veri akışı sağlanmadığını ve kendilerine böyle bir talebin ulaşmadığını belirten ByteDance yöneticileri; bu sebeple çalışmalarında hiçbir güvenlik sorunu barındırmadıklarının da altını çizmekte. Ancak ABD’nin istihbarat kaynaklarının da benzer yönde raporları Başkan Biden ve Senato mensuplarına sunması; yaptırım sürecinin hızlanmasına yol açtı. ABD Senatosu’nun aldığı bu kararın yasalaşması halinde, ülke dışında da büyük bir yankı uyandırması beklentisi çok fazla.

Exit mobile version