ABD Senatosu, Türkiye’ye F-16 satışı hakkında karar aldı

ABD Senatosu, Türkiye'ye yönelik F-16 satışını engelleme amacını taşıyan tasarıyı reddetti.

turkiye f 16 habermeydan

ABD Senatosu, Türkiye’ye F-16 satışı hakkında karar aldı.

ABD Senatörü Rand Paul tarafından sunulan ve Türkiye’ye F-16 satışını engelleme amacını taşıyan tasarı, Senato Genel Kurulu’ndaki oylamada reddedildi. 5 Şubat’ta sunulan tasarının kabul veya reddine ilişkin oylama, Senato Genel Kurulu’nda gerçekleşti. Türkiye’ye F-16 satışını bloke etmeyi öngören tasarı, 13 “evet” oyunun karşısında 79 “hayır” oyu alarak reddedildi. Bu, Senato’da Rand Paul’ün tek başına sunduğu ve ABD’nin Türkiye’ye F-16 satışını engellemeye yönelik girişiminin büyük bir oy farkıyla reddedilmesi anlamına geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 26 Ocak’ta Türkiye’ye 40 adet F-16 savaş uçağının satışı ve mevcut F-16’ların modernizasyonu konusunda resmi bildirimde bulunmuştu. Dışişleri Bakanlığı’nın Kongre’ye gönderdiği bildirinin ardından başlayan 15 günlük inceleme ve itiraz sürecinde, sadece Kentucky Senatörü Rand Paul’ün Senato’ya sunduğu itiraz gündeme gelmişti. Tasarı, Senato Dış İlişkiler Komitesine havale edilmiş ancak 15 günlük süre içinde herhangi bir işlem yapılmamıştı.

ABD yönetimi en sonunda, Türkiye’ye F-16 satışıyla ilgili kabul ve teklif mektuplarını Ankara’ya iletmek üzere adım atmıştı.

Exit mobile version