ABD Savunma Bakanlığı’ndan skandal mesaj

Türkiye'nin Pençe-Kılıç Harekatı'nın yankıları devam ederken ABD'den skandal bir açıklama daha geldi.

abd skandal mesaj habermeydan

Türkiye, Suriye ve Kuzey Irak’a ‘Pençe Kılıç’ hava harekatı düzenledi.

Hava harekatı dahilinde terör hedefleri isabetli bir şekilde vurulurken kara harekâtı beklentisi arttı. Hava operasyonunun yankıları devam ederken ABD’den skandal bir açıklama geldi.

Pentagon Basın Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder “Devam eden çatışma, özellikle de bir kara operasyonu, dünyanın DEAŞ’e karşı zorlu bir mücadeleyle elde ettiği kazanımları ciddi şekilde tehlikeye atar ve bölgeyi istikrarsızlaştırır” dedi.

KARA OPERASYONU KONUSUNDA KAYGI

“Benzer şekilde, Tükiye’nin sınırları içinde meydana gelen terör eylemleri konusundaki meşru güvenlik kaygılarını tanıyoruz” şeklinde açıklayan Ryder, Türkiye’nin Suriye’deki olası bir kara operasyonu hakkında kaygı duymauı sürdürdüklerini iletti ve “Tekrar itidal çağırısında bulunuyoruz” dedi.

Patrick Ryder, ABD Savunma Sakanı Lloyd Austin’in Hulusi Akar ile yakında bir görüşme yapacağını da sözlerine ilave etti.

TERÖRİSTLER, ‘SİVİL’ OLARAK NİTELENDİRİLDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın resmi sitesinden paylaşılan yazılı iletide ise şu ifadeler bulunuyordu;

‘Suriye ve Türkiye’deki sivil can kaybı için en içten başsağlığı diliyor. Sivilleri korumak ve ortak DEAŞ’ı yenilmesiyle ilgili ortak hedefi desteklemek için Suriye’de gerilimi azaltma çağrısında bulunuyoruz. Irak’ta, Irak’ın egemenliğini ihlal eden koordineli olmayan askeri harekata karşı çıkmaya devam ediyoruz.’

ABD terör hedeflerine karşı operasyonda ölenleri ‘sivil’ olarak tanımlarken Türkiye’ye yönelik saldırı ile alakalı başsağlığı diledi fakat kınama mesajı paylaşmadı.

Operasyon dahilinde Türk Silahlı Kuvvetlerine ait uçaklar, eş zamanlı olarak Irak’ın kuzeyinde sınır hattının 140 kilometre içindeki Asos ile 90 kilometre içindeki Kandil’deki hedefleri de aynı anda yok etmişti.

KALIN’DAN OLASI KARA HAREKATI AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye’deki terör bölgelerine olası kara harekâtı ile alakalı, ‘Farklı şekilde operasyonlar yapılabilir. Yarın, haftaya veya her an olabilir.’ dedi. Kalın ayrıca Mısır’la normalleşme adımlarına ilişkin, ‘3-4 ay içinde bazı konularda somut adımları görebiliriz.’ demişti.

Exit mobile version