ABD Ekonomisinde Büyüme Beklentisi Düştü!

Beyaz Saray'dan yapılan ekonomi değerlendirmelerinde, ABD'nin büyüme hedefi 2.4 puan indirildi.

beyazsaray1

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ekonomisinde son yıllarda hissedilen problemli süreç, bu yılın sonuna gelinmeden etkisini gösterdi. Başkan Joe Biden’ın kongreye sunduğu 2023 mali yılı bütçe teklifi, ekonomik problemlerin göstergesi niteliğinde bir detay içermekte. 2022’nin başlarında yüzde 3.8 olarak öngörülen büyüme rakamı, bu dönemde yüzde 1.4’e geriledi. 8 ay içerisinde tahminin 2.4 oranında geri çekilmesi, ABD piyasalarında olumsuz bir etki yarattı. 2023 ve 2024 için de tahminlerin yer aldığı bu çalışma, ABD’de yaşanan para problemini resmi yollarla gözler önüne serdi.

Mart ayında Beyaz Saray’ın sunduğu büyüme rakamları tahmini, ABD’nin bu yıl itibarıyla yüzde 3.8 büyüyeceğini işaret etmekteydi. 2023’e yüzde 2.5, 2024’e ise yüzde 2.1 oranında büyüme tahmini veren rakamlar; yılın ortasının geçildiği bu dönemde ise kongre üyelerini şaşkınlığa uğrattı. Beyaz Saray’ın Eylül ayı gelmeden gösterdiği raporlarda 1.4 seviyesine inilmesi; yönetim kademesinin ekonomik politikalarının sorgulanmasına neden oldu. Ancak önümüzdeki yılların tahminlerinin stabile yakın ilerlemesi ve 2024’te normal seyrine dönmesi; piyasalarda olası bir ani reaksiyon ihtimalinin önüne geçti.

ABD Bütçe Açığı Azaldı!

Joe Biden ve ekonomi kurmaylarının kongreyle paylaştığı raporlarda, 1.5 yıllık süreçte yapılan atılımlara da yer verildi. Bunlardan en önemlisi ise, büyüme tahminlerinin düşmesine rağmen bütçe açığının önemli ölçüde kapatılması oldu. Mart ayında açıklanan rakamlarda 1.4 trilyon dolara düşmesi beklenen bütçe açığı, Ağustos ayında 1.032 trilyon dolara geriledi. 383 milyar dolarlık tasarruf sağlanmasıyla birlikte ABD; ülke ekonomisinin önemli sorunlarından birinde rahatlama sağlamayı başardı.

2023 itibarıyla bütçe açığının yaklaşık 200 milyar dolarlık bir artış göstermesi bekleniyor. Ukrayna’daki savaş, pandemi etkilerinin giderilmesi ve ülkedeki tedarik zincirinin çözülmesi için ek bütçe alan yönetim; 2022’de elde ettiği tasarrufu, 2023’te yara sarma odaklı bir politikaya yatırmayı hedefliyor. Özellikle de COVID19 salgınında ABD vatandaşlarının birçoğunun iş, mal ve can kayıplarının olması; devlet nezdinde yeni çözümler bulunması gerekliliğini ortaya çıkardı. ABD Başkanı Joe Biden ve ekibi; bir sonraki seçime gelinmeden, pandemi kaynaklı sorunları büyük ölçüde bitirmeyi planlıyor.

ABD Enflasyonu Yüzde 6.6’yı Gördü!

Joe Biden’ın kongreyle paylaştığı ekonomi rakamları arasında, ülke çapındaki enflasyonun boyutları da yer aldı. Mart ayında yüzde 3.8 olması beklenen enflasyon rakamları, Ağustos itibarıyla yüzde 6.6 olarak güncellendi. 2023 için yüzde 2.8 ve 2024 için yüzde 2.3 olarak güncellenen bu rakamlar; ABD ekonomisinin kısa bir süre içerisinde rayına oturtulması için yoğun bir çaba gösterileceğine işaret ediyor. Büyüme rakamları ve enflasyonun önümüzdeki yılla birlikte paralel bir şekilde ilerlemesi hedefi; kongre tarafından da destek gördü ve onaydan geçti.

2008-2009 yılları arasındaki Mortgage Krizi’nden sonraki en zorlu dönemlerini geçtiğimiz yıl yaşayan Amerika Birleşik Devletleri; pandemi sürecinde Dünya‘da en çok etkilenen ülkelerden biri oldu. Tıpkı Avrupa ve Asya ülkelerinde olduğu gibi ABD’nin de önemli bir ekonomik kayıp yaşadığı ve değişen düzene ayak uydurmakta zorlandığı öngörülüyor. 2023 itibarıyla yeniden dengeleri kurabilecek bir zemin bulmaya çalışan ABD ekonomi yönetimi; ihracat rakamlarını arttırmak ve ülke içindeki refah seviyesini bir süreliğine dengelemek için çalışmalar yürütecek.

Exit mobile version