AB Komisyonu Üyesi Varhelyi: Bosna Hersek’e AB Yolu Açık!

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, Bosna Hersek'in AB'ye girme sürecinin olumlu ilerlediğini söyledi.

bosnia1

Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi; Bosna Hersek ziyaretinde ülkenin yetkilileriyle görüşmeler yaptı. Bosna Hersek’in AB‘ye giden yolunun açık olduğunu belirten Varhelyi; ancak AB’nin beklediği gelişmelerin tamamlanması için bir süre daha beklenebileceğini söyledi. Bu sürecin daha fazla gecikmemesi için çalışmaların devam ettiğini tespit eden Varhelyi; sürecin sonuca ulaşması ve Bosna-Hersek’in AB’ye adım atmasının siyasetçilere bağlı olduğuna da değindi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Zeljka Cvijanovic, konseyin Hırvat üyesi Zeljko Komsic ve konseyin Boşnak üyesi Denis Becirovic’le bir araya gelen Varhelyi; yapılan toplantı sonrasında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kendisinin Avrupa Parlamentosu’na Bosna Hersek’in “aday ülke” statüsüne alınması için teklif verdiğini söyleyen Varhelyi; bu sürecin olumlu yönde ilerlediğine inandığını belirtti. Bu ülke ve vatandaşları için teklifi vermekten çekinmediğini aktaran Oliver Varhelyi; kendisinin ve AB’nin bu süreçte son derece şeffaf olduğunu da kamuoyuyla paylaştı.

Bosna Hersek’in AB adayı statüsü edinmesinin kısa bir süre içerisinde mümkün olduğunu söyleyen AB Komisyonu üyesi; net ve somut sonuçların daha fazla görülmesi halinde sürecin çok daha kolay ilerleyeceğini ifade etti. Bu sonuçların fazlalaşması için birkaç kuralın kabul edilmesi gerektiğini savunan Varhelyi; Bosna Hersek hükümet yetkililerinin ve meclisin de yasalarında gerekli düzenlemeleri yapmasının şart olduğunu vurguladı. Bosna Hersek hükümetinin önemli gelişmelere imza attığının farkında olduklarının da altını çizen Varhelyi; bu sebeple AB üyesi ülkelerin ve komisyon üyelerinin de ülkeye yardımlarının artacağını belirtti.

AB ve Bosna Hersek Birbirine Bağlı!

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Cvijanovic, Varhelyi’nin destekleri için teşekkür ettiğini söyledi. AB’nin Bosna Hersek’ten adaylık süreci için talep ettiği değişiklikler üzerine konuştuklarını belirten Başkan Cvijanovic; siyasi düzlemde güvenin artması ve her iki taraf için de daha iyi bir siyasi anlayış sayesinde “aday ülke” statüsüne ulaşılacağını açıkladı. Konseyin Boşnak üyesi Denis Becirovic ise; AB ve Bosna Hersek arasındaki ilişkinin sorunsuz devam etmesinin, Balkanlar’ın istikrarı için önemli bir durum olduğunu ifade etti. AB ve Bosna Hersek’in ayrılmaz bir bütün olarak görülmesi gerektiğini savunan Becirovic; sürecin kendileri lehine ilerlemesinden dolayı mutlu olduklarının altını çizdi.

AB Komisyonu’nun 2022 Genişleme Raporu’nu AP’ye (Avrupa Parlamentosu) sunan Varhelyi, 12 Ekim’de yapılan toplantıda Bosna Hersek’in “potansiyel aday” statüsünden “aday” statüsüne geçirilebileceğini söylemişti. AB Komisyonu, Bosna Hersek’e 23 Haziran 2023’te aday statüsü vermeye hazır olduğunu açıkladı. Ancak bu süreç öncesinde Bosna Hersek yönetiminden, ülkede değiştirilmesi gereken 14 öncelikli maddenin hayata geçirilmesi istendi. Yönetim konseyi ve meclisin, bu öncelikler üzerinde çalışmalara başladığı ve sürecin ilerleyişi de toplantıda konuşulan maddeler arasındaydı.

Exit mobile version