AB, Bulgaristan – Türkiye Sınırında Göçmen Önlemi Alıyor!

AB Komisyonu'nun yasa dışı göçün engellemek için hazırladığı dört maddelik planda, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki sınıra İHA yollama ihtimali de bulunuyor.

turk bg 01

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu; yasa dışı göç konusunu tartışmak üzere dün bir araya geldi. Konu hakkında birliğe bağlı tüm ülkelerin tedbirlere uyma gereksiniminin altını çizen AB Komisyonu; dört maddelik bir önlem planı ortaya koydu. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in açıkladığı önlem planındaki maddeler arasında; Türkiye ile Bulgaristan arasındaki sınıra İHA’lar (İnsansız Hava Aracı) yerleştirmek de bulunuyor. Ayrıca birliğin sınır güvenliğini artırmak için görevlendirdiği birim olan Frontex’in de kadro artışına gitmesi gündemde.

Ursula von der Leyen’in kamuoyuyla paylaştığı önlem paketi içerisinde, tüm AB üyesi ülkelerin dikkat etmesi gereken hususlara da değinildi. Başkan von der Leyen; dış sınırların daha fazla güvence altına alınması, geri gönderme sayılarının arttırılması, üye ülkeler arasındaki iş birliğinin teşviki ve sınırın diğer tarafındaki ülkelerle iş birliğinin arttırılması gibi başlıca tedbirleri de sıraladı. Göç hareketinin Avrupa’yı etkilememesi adına sınırdaki ülkelerle iş birliği yapmanın büyük önem arz ettiğini savunan AB Komisyonu; bu konuda Türkiye’nin kritik bir konumda olduğunu belirtti.

Türkiye sınırında bir dizi önlemler alınmasının gerekli olduğunu söyleyen Başkan von der Leyen; özellikle de Bulgaristan sınırındaki güvenliğin arttırılmasının elzem bir konu olduğunu dile getirdi. Sınır karakollarına Frontex biriminin üyelerinden çok daha fazla mensubun atanacağını söyleyen von der Leyen; bir yandan da İHA’ların da güvenlik konusunda AB’ye fayda sağlayacağını ifade etti. Türkiye sınırı haricindeki göçmen hareketliliğini de açıklama içerisinde aktaran AB Komisyonu Başkanı; Kuzey Afrika ülkeleri ve birliğe üye ülkelerin de insan kaçakçılığı problemine eğilmesi gerektiğinin altını çizdi.

AB, Sınır Dışı Uygulamalarını Arttırıyor!

AB ülkelerinde yasa dışı göçmenlerin geri gönderilmesi gerekliliğini savunan Başkan von der Leyen; her yıl 300 bin geri gönderme kararı alınmasına rağmen, bunların yalnızca 70 bininin uygulandığına değindi. Bir AB ülkesinde alınacak geri gönderme kararının tüm AB ülkelerinde geçerli kılınacağına da vurgu yapan von der Leyen; bu uygulamanın desteklenmesi adına yeni bir sisteme geçileceğini de açıkladı. Schengen Enformasyon Sistemi’nin Mart ayında yürürlüğe girmesiyle birlikte; AB’nin herhangi bir ülkesinden sınır dışı edilen insanlar, diğer ülkelerden de sınır dışı edilmiş olacaklar.

Sınır dışı etme mekanizmasıyla birlikte, iltica mekanizmasının önemi de toplantıda değinilen konular arasındaydı. İltica başvurusu sonrasında yasa dışı geçişler yapılamaması konusunun da altını çizen Başkan von der Leyen; bu durumun engellenmesi için mülteci kabul komisyonlarının koordineli çalışacağı bir sistem üzerinde de çalışıldığını kamuoyuna aktardı.

AB’nin partner ülkelerinin de göç krizinin artmaması adına destekleneceğini açıklayan AB Komisyonu; özellikle de eğitim ve ekonomi alanlarında yapılacak desteklerin, geri gönderme süreçlerini hızlandıracağını belirtti. AB üyesi devlet ve hükümet başkanlarının, 9 Şubat’ta göç temalı bir toplantı yapacağı da; AB Komisyonu’nun açıklamasında belirtilen konular arasında yerini aldı.

Exit mobile version