2022 Almanya Vatandaşlık Şartları

2022 Almanya Vatandaşlık Şartları

2022 Almanya Vatandaşlık Şartları

2022 yılı itibarı ile Almanya vatandaşı olmak isteyen kişilerin uymaları gereken bazı kurallar var. Bir ülkenin vatandaşlığını almak o kadar kolay olmadığı gibi aynı zamanda tüm ülkeler farklı kriterler talep edebilirler. Türk vatandaşları özellikle Alman vatandaşı olmak istediklerinde kendilerinden istenilen şartları yerine getirmelidirler. Ancak bu süreç uzun olabilir ve talepler hemen kabul görmeyebilir. Yurtdışında yaşamak ve bunun için Almanya’yı seçen kişiler bu kurallara uydukları takdirde kısa zaman içinde işlemlerini tamamlayarak Alman vatandaşlığını alabilirler.

Halen milyonlarca Türk’e ev sahipliği yapan Almanya her sene yeni başvurular almasına rağmen bunların birçoğunu geri çevirmektedir. Bu konuda Alman makamlarının en çok önem verdikleri konulardan biri Alman diline olan hakimiyettir. Aynı zamanda yasal olarak uzun zaman Almanya’da kalmış olmakta en önemli kriterlerden biridir.  Bunun sebebi ise bu kişilerin çoğunun gerekli kuralları yerine getirmemeleridir. 2022 yılı itibarı ile Alman vatandaşlığı almak isteyen kişilerin şu kuralları yerine getirmeleri gerekir;

Türkiye’de Yaşıyorum Alman Vatandaşı Olmak İstiyorum

Alman vatandaşı olmak isteyen birçok kişi gerekli şartları yerine getirmedikleri için genellikle başvuruları geri çevrilmektedir. Ancak bu işlemlerde ilk defa başvuran biri ile uzun süre boyunca başvuran biri doğal olarak aynı statüde yer almıyor. Tüm Avrupa ülkeleri içinde en çok talep alan ülke olarak gösterilen Almanya dönem dönem vatandaşlık eğitim şartlarını yayınlayarak insanları bilgilendirmektedir. Bir Türk vatandaşının hemen Alman vatandaşı olması o kadar kolay değildir. Bunun için o kişinin en az 8 yıl Almanya’da yasal belgeler ile yaşamış olması ve Almanca’yı en az B1 seviyesinde bilmesi gerekir.

Bu şartları taşımayan kişilerin yaptıkları vatandaşlık başvuruları kesinlikle kabul edilmemektedir. Bu şartları taşıyan kişiler zamanı geldiğinde yasal yollardan başvurularını yaparak Alman vatandaşı olabilirler. Türk vatandaşlarının en çok ilgi gösterdikleri ülkelerden biri olan Almanya’da halen 2 – 2,5 milyon Türk Alman vatandaşı olarak yaşamaktadır. Bunlar arasında direk olarak Almanya’da doğan kişiler olabildiği gibi aynı zamanda daha sonradan Alman vatandaşı olan kişilerde vardır. Alman vatandaşlığına olan ilgi halen artarak devam ettiği için bu ülkenin vatandaşlığını almak isteyen kişiler mutlaka nelere dikkat etmeleri gerektiğini bilmeli ve güncel şartları araştırmalıdırlar.

Almanya Vatandaşlık Fiyatı

Almanya vatandaşlığı almak için talepte bulunan kişiler gerekli tüm şartları yerine getirdikleri takdirde talepleri kabul görür. Daha sonra gerekli yasal işlemlere başlanır ve bu süreç devam ederken ödenmesi gereken bazı ücretler vardır. Alman vatandaşlığı alabilmek için talep edilen ücret kişi başı 255 eurodur. Ebeveynleri ile birlikte vatandaşlığa alınacak çocuklar için ise 51 euro ödenmesi gerekir. Bu ücret tüm ülkelerde var olan ve mutlaka ödenmesi gereken bir ücrettir. Ödenmediği takdirde vatandaşlık işlemleri yapılmaz ve işlemler durabilir. İşlemlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi ve aynı zamanda hızlı bir şekilde tamamlanabilmesi için mutlaka belirtilen zamanlarda ödenmesi gerekir. Bu konuda hakkında bilgileri olmayan kişiler vatandaşlık işlemlerine başlamadan önce mutlaka Almanya vatandaşlık fiyatı ne kadar, nereye ödenir veya buna benzer sorular ile araştırmalarını yapmalıdırlar. Her sene değişen bu fiyatlar hakkında araştırmalar yapılırken en güncel fiyatların neler olduğuna dikkat etmek gerekir. Çünkü bu tarz fiyatlar yapılan yasal düzenlemeler ile dönem dönem değişebilir.

Evlenerek Alman Vatandaşı Olmak

Alman vatandaşı olmanın en hızlı yollarında biri evlenerek Almanya’ya gitmektir. Ancak evlenilecek olan kişinin mutlaka Alman vatandaşı olması gerekir. Bunun için aranılan şartlar ise çok basittir. Aranan şartlar ortada geçerli bir evlilik olması ve aynı zamanda evlilik cüzdanının ibraz edilmesidir. Bu sayede işlemler hızlı bir şekilde tamamlanır ve kişiler Alman vatandaşlığı hakkı kazanabilirler.  Ancak bu hak ediş için en az 3 yıl Almanya’da ikamet etmek ve aynı zamanda bir Alman vatandaşı ile en az 2 yıl evli kalmak gerekir. Yani bir Alman vatandaşı ile evlenen insanlar hemen Alman vatandaşı olma hakkı kazanamazlar.

Bu sebeple bu şekilde Almanya’ya gitmek isteyen kişilerin mutlaka bu kriterlere dikkat etmeleri gerekir. Bunun yanında bu kişilerin mutlaka pasaport veya buna benzer bir belgeye de sahip olmaları şartı vardır. Eğer bu şartlar yerine getirilmemişse o zaman insanlar Alman vatandaşları ile evlenseler dahi asla Alman vatandaşı olamazlar. Her sene birçok kişi Alman vatandaşı olmak için bu yolu denemektedir. Hatta bazı kişiler sırf Almanya’ya gidebilmek için anlaşmalı evlilikler yapabilmektedirler. Her ne kadar önerilen bir durum olmasa da yine de bu şekilde hareket eden kişilerin çok fazla oldukları bilinmektedir. Evlenerek alman vatandaşı olmak isteyen kişilere her zaman yasal yollar ile hareket etmeleri önerilir.

Almanya’da Doğan Türk Çocuğun Hakları

Almanya’da yaşayan Türk ailelerin çocukları Almanya’da doğdukları takdirde tüm Alman vatandaşlarının sahip oldukları haklara sahip olurlar. Direk olarak Alman vatandaşlığı aldıkları için tüm Almanlar gibi 25 yaşına gelene kadar çocuk parası alabilirler. Ancak bunun için mutlaka bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Almanya kanunlarına göre göçmen anne ve babalar 8 yıldan bu yana Almanya’da yaşıyorlarsa ve aynı zamanda en az 2 yıl süresiz oturma iznine sahiplerse o zaman 2000 yılından sonra doğan çocukları Alman vatandaşı olabilirler.

Bu sayede ailelerin ekstra bir vatandaşlık işlemi yapmalarına gerek kalmaz. Almanya vatandaşlığı hakkında en çok merak edilen konulardan biri olduğu için bu konuda sık sık araştırmalar yapılır. Milyonlarca Türk’ün yaşadığı Almanya’da bunların çok büyük bir bölümü artık Alman vatandaşlığını hak etmişlerdir. Almanya’da doğan bir çocuğun direk olarak Alman vatandaşlığı alabilmesi için ise en önemli kural anne ve babasından birinin kesinlikle Alman vatandaşı olmasıdır.

Almanya’da Doğum Yapınca Vatandaşlık Alabilir mi?

Almanya’da vatandaşlık almanın farklı yolları olabilir. Bunlardan en kolay olanı ise Almanya doğumlu olmaktır. Daha önce yasal olarak Alman vatandaşlığını kazanmış olan bir anne babanın çocuğu olarak Almanya’da doğmak direk olarak vatandaşlık kazanmak demektir. Bu sayede bu kişiler herhangi bir işlem yapmaya gerek kalmadan direk olarak vatandaş olabilirler. Ancak bu konuda bazı yanlış anlaşılmalar vardır. Bir kişinin Almanya’da doğmuş olması onun hemen vatandaş olacağı anlamına gelmez. Örneğin Türk anne ve baba gezi için Almanya’ya gittiklerinde bebekleri doğarsa o çocuk Alman vatandaşı olarak kabul edilmez. Birçok kişi bu sayede Alman vatandaşlığı alacaklarını düşünmektedirler.

Ancak Almanya hükümeti bu konuda kesinlikle başvuru almadığı gibi aynı zamanda talepleri geri çevirmektedir. Almanya vatandaşı olmak isteyen birçok kişi yapacakları araştırmalar ile bu konuda birçok farklı yol olduğunu görebilirler. Özellikle çocuklarını direk olarak Alman vatandaşlığına geçirmek isteyen kişiler bunun için uymaları gereken kriterleri de mutlaka bilmelidirler. Her sene yapılan birçok başvuru tüm kriterleri tam olarak yerine getirmedikleri için geri çevrilmektedir. Çünkü Almanya makamları vatandaşlık başvuruları konusunda gerçekten çok hassastırlar. Hem ekonomik anlamda daha rahat bir hayata sahip olmak hem de Avrupa birliği avantajlarına sahip olmak isteyen kişiler bunun için Alman vatandaşlığını değerlendirmek isteyebilirler. Ancak tam olarak hangi kriterlerin yerine getirilmesi gerektiği bilinmeden kesinlikle işlemlere başlanmamalıdır.

Almanya Vatandaşlık Şartları Nelerdir?

Almanya vatandaşlığı kazanabilmek birçok şartın tam olarak yerine getirilmiş olması gerekir. Türk vatandaşları Almanya’da vatandaşlık alabilmek için hangi şartları yerine getirmeleri gerektiğini mutlaka resmi makamlardan öğrenmelidirler. Bunun için şu kriterlerin yerine getirilmesi gerekir;

Almanya vatandaşlığına başvurmak için ikamet edilen yerin vatandaşlık dairesine verilecek olan bir dilekçe verilir. Ancak bu dilekçenin yanına bazı belgeler eklenmelidir. Bu belgeler şunlardır;

habermeydan.com

Exit mobile version