Araç plakalarında karekod dönemi başladı.
Yeni yılın gelmesiyle birlikte araç sahiplerini doğrudan ilgilendiren bir düzenleme hayata geçirildi: Artık araç plakalarına karekodlar eklenecek. Ancak, bu karekodlar sadece yeni plakalara mı işlenecek yoksa mevcut plakalara da eklenecek mi, konusunda detaylar netleşti.
Araç plakalarındaki mevcut özelliklere ek olarak, il kodu ile harf grubu arasına karekod yerleştirme uygulaması yılbaşından itibaren başladı. Bu yeni düzenleme, ilk tescil, plaka değişikliği, plaka yenileme gibi durumlarda karekodlu plakaların basılmasını ve talep edenlere ücret karşılığında verilmesini içeriyor.
Bu değişiklik, kaçak plaka üretimini engellemeyi ve sahte plaka kullanımını azaltmayı hedefliyor. Sahte plaka kullanımı, hırsızlık, araç satışlarında sahtecilik gibi birçok yasa dışı faaliyeti beraberinde getiriyor. Ayrıca, sahte plakalar nedeniyle gerçek plaka sahipleri de suçlanabiliyor ve uzun süreli hukuki mücadelelerle karşı karşıya kalabiliyor.
Bu yeni karekodlu plakaların tasarımı, yetkili emniyet ve jandarma birimleri tarafından hızlı bir şekilde kontrol edilebilecek ve gerekli bilgilere anında erişim sağlanabilecek şekilde planlandı. Bu düzenlemeyle sahte plaka üreten ve kullanan kişilerin suçlarının tespit edilmesi ve önlenmesi amaçlanıyor.
Sahte plaka kullanımı artık daha ciddi cezalarla karşılanacak. Sahte plaka kullanımına ilişkin ceza miktarı 32.170 liraya yükseltildi ve resmi belgede sahtecilikten dolayı 2 ila 5 yıl arası hapis cezası öngörülüyor. Ayrıca, ilk tescillerde, kayıp plakalar, hasarlı plakalar veya muayeneden geçmeyen plakalar yenilenerek karekodlu plakalarla değiştirilecek. Bu sayede trafik güvenliği ve takibi artırılarak sahte plaka kullanımıyla mücadele edilecek.