• Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Muş Haber
  • Sinop Haber
  • Spor
  • Teknoloji
  • Kullanım Koşulları
  • Hakkımızda
    • İletişim
      • Gizlilik
      • Künye
      • Yayın İlkeleri
      • Hukuka Aykırılık
22 Eylül 2026, Salı
HaberMeydan
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • SPOR
  • MAGAZİN
No Result
Tüm Sonuçları Gör
HaberMeydan
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • SPOR
  • MAGAZİN
No Result
Tüm Sonuçları Gör
HaberMeydan
No Result
Tüm Sonuçları Gör

TÜİK Dış Ticaret İstatistikleri Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan Eylül ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri açıklandı.

Yazar Editör Habermeydan
31 Ekim 2023
Kategori Ekonomi
A A
0
Dis Ticaret Istatistikleri habermeydan
PaylaşTweetle

TÜİK Dış Ticaret İstatistikleri Açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre ihracat, 2023 yılı Eylül ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %0,5 azalarak 22 milyar 490 milyon dolar, ithalat %14,6 azalarak 27 milyar 501 milyon dolar olarak gerçekleşti.

BENZER HABERLER

Muş Ovası’nda Rekor Hasat: 290 Bin Kovandan 700 Ton Bal Çıktı

Muş Ovası’nda Rekor Hasat: 290 Bin Kovandan 700 Ton Bal Çıktı

22 Eylül 2026
İstanbul’da seçim nedeniyle metro seferleri uzatıldı

Metro ve tramvayda tek ücret dönemi sona eriyor: Ücret iadesi başlayacak

22 Eylül 2026

TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre Eylül ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %47,8 azalarak 9 milyar 607 milyon dolardan, 5 milyar 12 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Eylül ayında %70,2 iken 2023 Eylül ayında %81,8’e yükseldi.

Genel ticaret sistemine göre ihracat, 2023 yılı Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %0,5 azalarak 187 milyar 204 milyon dolar, ithalat %1,2 artarak 274 milyar 432 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ocak-Eylül döneminde dış ticaret açığı %4,9 artarak 83 milyar 142 milyon dolardan, 87 milyar 228 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Ocak-Eylül döneminde %69,3 iken 2023 yılının aynı döneminde %68,2’ye geriledi.

Eylül ayında enerji ürünleri ve altın hariç ihracat %2,3, ithalat %1,5 azaldı

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, 2023 Eylül ayında %2,3 azalarak 20 milyar 746 milyon dolardan, 20 milyar 260 milyon dolara geriledi.

Eylül ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat, %1,5 azalarak 20 milyar 598 milyon dolardan, 20 milyar 280 milyon dolara geriledi.

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı, Eylül ayında 19 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi %1,9 azalarak 40 milyar 540 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı %99,9 oldu.

Eylül ayında imalat sanayinin toplam ihracattaki payı %94,1 oldu

Ekonomik faaliyetlere göre ihracatta, 2023 Eylül ayında imalat sanayinin payı %94,1, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %4, madencilik ve taş ocakçılığı sektörünün payı %1,4 oldu.

Ocak-Eylül döneminde ekonomik faaliyetlere göre ihracatta imalat sanayinin payı %94,5, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %3,5, madencilik ve taş ocakçılığı sektörünün payı %1,5 oldu.

Eylül ayında ara mallarının toplam ithalattaki payı %71,3 oldu

Geniş ekonomik gruplar sınıflamasına göre ithalatta, 2023 Eylül ayında ara mallarının payı %71,3, sermaye mallarının payı %14,9 ve tüketim mallarının payı %13,7 oldu.

İthalatta, 2023 Ocak-Eylül döneminde ara mallarının payı %73,5, sermaye mallarının payı %13,9 ve tüketim mallarının payı %12,5 oldu.

Eylül ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu

Eylül ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya’ya yapılan ihracat 1 milyar 746 milyon dolar olurken bu ülkeyi sırasıyla 1 milyar 201 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 196 milyon dolar ile Irak, 1 milyar 96 milyon dolar ile İtalya,1 milyar 69 milyon dolar ile Birleşik Krallık takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %28,1’ini oluşturdu.

Ocak-Eylül döneminde ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya’ya yapılan ihracat 15 milyar 904 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 11 milyar 7 milyon dolar ile ABD, 9 milyar 156 milyon dolar ile İtalya, 9 milyar 87 milyon dolar ile Birleşik Krallık ve 8 milyar 933 milyon dolar ile Irak takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat toplam ihracatın %28,9’unu oluşturdu.

İthalatta ilk sırayı Çin aldı

İthalatta Çin ilk sırayı aldı. Eylül ayında Çin’den yapılan ithalat 3 milyar 728 milyon dolar olurken bu ülkeyi sırasıyla 3 milyar 134 milyon dolar ile Rusya Federasyonu, 2 milyar 357 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 249 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 175 milyon dolar ile BAE izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %42,3’ünü oluşturdu.

Ocak-Eylül döneminde ithalatta ilk sırayı Rusya Federasyonu aldı. Rusya Federasyonu’ndan yapılan ithalat 34 milyar 705 milyon dolar olurken bu ülkeyi sırasıyla; 34 milyar 397 milyon dolar ile Çin, 21 milyar 190 milyon dolar ile Almanya, 16 milyar 563 milyon dolar ile İsviçre, 11 milyar 840 milyon dolar ile ABD izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %43,3’ünü oluşturdu.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat %1,7 arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2023 Eylül ayında bir önceki aya göre ihracat %1,7 artarken, ithalat %6,5 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise 2023 yılı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat %2 artarken ithalat %12,7 azaldı.

Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı %4,1 oldu

Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.4 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Eylül ayında ISIC Rev.4’e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %94,1’dir. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %4,1’dir. Ocak-Eylül döneminde ISIC Rev.4’e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %94,5’tir. Ocak-Eylül döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %3,6’dır.

Eylül ayında imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %83,6’dır. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %10,5’tir. Ocak-Eylül döneminde imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %80,7’dir. Ocak-Eylül döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %10,2’dir.

Özel ticaret sistemine göre ihracat 2023 yılı Eylül ayında 20 milyar 452 milyon dolar oldu

Özel ticaret sistemine göre 2023 yılı Eylül ayında, ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %0,8 azalarak 20 milyar 452 milyon dolar, ithalat %14,8 azalarak 25 milyar 723 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Eylül ayında dış ticaret açığı %44,9 azalarak 9 milyar 568 milyon dolardan, 5 milyar 271 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Eylül ayında %68,3 iken 2023 Eylül ayında %79,5’e yükseldi.

İhracat 2023 yılı Ocak-Eylül döneminde 170 milyar 172 milyon dolar oldu

Özel ticaret sistemine göre ihracat, 2023 yılı Ocak-Eylül döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,7 azalarak 170 milyar 172 milyon dolar, ithalat %0,4 artarak 256 milyar 717 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ocak-Eylül döneminde dış ticaret açığı %7,2 artarak 80 milyar 722 milyon dolardan, 86 milyar 545 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Ocak-Eylül döneminde %68,4 iken, 2023 yılının aynı döneminde %66,3’e geriledi.

PaylaşTweetlePinGönder

Bu Haberler İlginizi Çekebilir

Muş Ovası’nda Rekor Hasat: 290 Bin Kovandan 700 Ton Bal Çıktı

Muş Ovası’nda Rekor Hasat: 290 Bin Kovandan 700 Ton Bal Çıktı

Yazar yazar3
22 Eylül 2026
0

Muş Ovası'nda Rekor Hasat: 290 Bin Kovandan 700 Ton Bal Çıktı Türkiye’nin en kritik arıcılık merkezlerinden biri olan Muş’ta, zengin florasıyla dikkat çeken meralarda yürütülen sezonluk bal üretimi...

İstanbul’da seçim nedeniyle metro seferleri uzatıldı

Metro ve tramvayda tek ücret dönemi sona eriyor: Ücret iadesi başlayacak

Yazar Habermeydan Editör
22 Eylül 2026
0

Metro ve tramvayda tek ücret dönemi sona eriyor. İstanbul’da metro ve tramvay kullanan yolcuları ilgilendiren ücretlendirme sisteminde değişiklik için yürütülen çalışmalarda sona gelindi. Metrobüslerde uygulanan sisteme benzer şekilde...

İŞKUR Gençlik Programı başvuruları başladı: Başvuru tarihleri ve şartları

İŞKUR Gençlik Programı 2026 başvuru tarihleri: Başvurular başladı mı, şartlar neler?

Yazar Habermeydan Editör
22 Eylül 2026
0

İŞKUR Gençlik Programı 2026 başvuru tarihleri... Yeni eğitim öğretim yılının yaklaşmasıyla üniversite öğrencilerinin gündeminde kayıt ve barınma işlemlerinin yanı sıra eğitim sürecinde yararlanabilecekleri çalışma imkanları da yer alıyor....

Tüketici güveni Eylül ayında yükseldi: Endeks 91,9 oldu

Tüketici güveni Eylül ayında yükseldi: Endeks 91,9 oldu

Yazar Editör Habermeydan
22 Eylül 2026
0

Tüketici güveni Eylül ayında yükseldi: Endeks 91,9 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) işbirliğinde gerçekleştirilen tüketici eğilim anketinin Eylül ayı sonuçları açıklandı. Buna...

Please login to join discussion

HABER AKIŞI

Türkiye-İtalya Milli Maçının Öncelikli Biletleri Satışta!
Spor

Türkiye-İtalya Milli Maçının Öncelikli Biletleri Satışta!

22 Eylül 2026
Cumhurbaşkanlığı Kupası 9. Kez Fenerbahçe’nin!
Spor

Cumhurbaşkanlığı Kupası 9. Kez Fenerbahçe’nin!

22 Eylül 2026
Beşiktaş’ta, Serdal Adalı Başkan Adaylığı İçin Başvurusunu Yaptı!
Spor

Beşiktaş’ta, Serdal Adalı Başkan Adaylığı İçin Başvurusunu Yaptı!

22 Eylül 2026
Sinop’ta, 6 İlçe İçin Kuvvetli Sağanak Uyarısı!
Gündem

Sinop’ta, 6 İlçe İçin Kuvvetli Sağanak Uyarısı!

22 Eylül 2026
Muş’ta Dev Elektrik Kesintisi: Çok Sayıda Yerleşim Yeri Karanlıkta Kalacak!
Gündem

Muş’ta Dev Elektrik Kesintisi: Çok Sayıda Yerleşim Yeri Karanlıkta Kalacak!

22 Eylül 2026
Haber Meydan

Türkiye ve dünya gündeminin kalbi burada atıyor! Haber Meydan ile haber niteliği bulunan tüm gelişmeleri anlık olarak takip edin.

E-Mail Adresimiz: info(@)habermeydan.com

Habermeydan.com bünyesinde yayınlanan yazılı veya görsel içerikler izinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Kullanım Koşulları ve Alıntı Şartları'nı okuyunuz.

MSB açıkladı: 1 askerimiz şehit oldu

MSB açıkladı: 1 askerimiz şehit oldu

22 Haziran 2024
Trabzonspor’dan ayrılan Thomas Meunier, Lille’e imza attı!

Trabzonspor’dan ayrılan Thomas Meunier, Lille’e imza attı!

19 Temmuz 2024
SMS Grup Efeler Ligi, Play-off 1-4 etabının maç tarihleri belli oldu!

SMS Grup Efeler Ligi, Play-off 1-4 etabının maç tarihleri belli oldu!

20 Mart 2025

Türkiye-İtalya Milli Maçının Öncelikli Biletleri Satışta!

Cumhurbaşkanlığı Kupası 9. Kez Fenerbahçe’nin!

Beşiktaş’ta, Serdal Adalı Başkan Adaylığı İçin Başvurusunu Yaptı!

Sinop’ta, 6 İlçe İçin Kuvvetli Sağanak Uyarısı!

Muş’ta Dev Elektrik Kesintisi: Çok Sayıda Yerleşim Yeri Karanlıkta Kalacak!

Sinop’ta, Epilepsi Nöbeti Kazayla Bitti!

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Muş Haber
  • Sinop Haber
  • Spor
  • Teknoloji
  • Kullanım Koşulları
  • Hakkımızda

© 2022 Haber Meydan - Haberin Yeri, Son Dakika Haberler.

No Result
Tüm Sonuçları Gör
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
    • Kullanım Koşulları
  • Hukuka Aykırılık Bildirimi
    • Yayın İlkeleri
  • İletişim

© 2022 Haber Meydan - Haberin Yeri, Son Dakika Haberler.