Çayın fiyatı üç ay içinde üçüncü kez arttı.
Türkşeker’in şeker fiyatlarına ardı ardına yaptığı zamların devam ettiği bir dönemde, benzer bir adımı Çaykur da atmış durumda.
Çaykur, çay fiyatlarında Haziran ayının başından beri üçüncü defa zam yapma kararı aldı.
Bu artış dalgasının ilk adımı 8 Haziran’da gerçekleşti, kuru çay fiyatlarına yapılan yüzde 43’lük zamla tüketiciyi sarsmıştı. Ardından, 14 Temmuz’da yüzde 9.5 oranında ikinci bir zam daha geldi.
Ve şimdi, 15 Ağustos itibariyle çaya yüzde 4.5 oranında üçüncü bir zam daha eklendi.
Bu son hamle ile birlikte Çaykur, 8 Haziran’dan itibaren geçen son 3 aylık dönemde kuru çay fiyatlarını toplamda yüzde 63.6 oranında artırmış oldu.
Buna karşılık, Temmuz ayına ait TÜİK verileri “çay ve diğer demlendirilen içecek çeşitleri”nin fiyatlarının aylık bazda yüzde 15.4 arttığını gösteriyor.
Yenilenen fiyat listeleri, toptan satış yapan şirketlere gönderilmeye başlandı ve bu zamların tüketiciye nasıl yansıyacağı merak konusu.
Bundan önce, seçim öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Mayıs’ta Rize’deki mitinginde yaş çay alım fiyatının yükseltileceğini duyurmuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasına göre, geçen yıl kilogram başına 7 lira olan yaş çay alım fiyatı, bu yıl destek ödemesiyle birlikte yüzde 64 artışla 11 lira 30 kuruşa çıkarıldı. Bu açıklamaların hemen ardından kuru çay fiyatlarına sırayla zam geldi.
Çaydaki ikinci artıştan sonra Temmuz ayında, sektör temsilcileri Eylül ayında yüzde 15 civarında bir üçüncü zam beklentisi içerisinde olduklarını ifade etmişti. Ancak Eylül ayının gelmeden önce, Ağustos ayında gerçekleşen yüzde 4.5’lik zamın, Eylül ayında da zam trendinin devam edeceği şeklinde yorumlandığı görülüyor.
Bu gelişmeler, sektör paydaşlarını şaşırtmış durumda; daha önceki yıllarda böyle bir uygulamaya rastlamadıklarını söylüyorlar. Çaykur’un da Türkşeker gibi zam oranlarını bölerek aylara yayma stratejisini benimsediği düşünülüyor. Bu durum, tüketicilerin gelecekte ne gibi zamlarla karşılaşabileceği konusunda endişeleri artırıyor.